EXCLUSIV. Sandu Golban: “Federaţia mi-a dat două cârje pe care mi le-a cerut înapoi”


Zilele trecute l-am întâlnit întâmplător pe unul dintre cei mai buni atacanţi ai fotbalului moldovenesc din ultimul deceniu, Alexandru Golban. L-am întâlnit virtual, pentru că este vorba de arhi-popularul site rusesc Odnoklassniki.ru, unde Sandu, probabil, ca şi mulţi alţi fotbalişti, discută câteva minute pe zi cu rudele şi prietenii. La propunerea mea de a face un interviu, internaţionalul moldovean a răspuns cu plăcere. Aseară i-am trimis câteva întrebări la care deja astăzi am şi primit răspuns. Ştiam că Sandu Golban este un tip inteligent, dar n-am crezut că va fi atât de sincer şi direct în răspunsuri.
Vă recomand să citiţi un interviu incendiar, în care Alexandru Golban scoate la iveală nişte lucruri şocante din fotbalul moldovenesc.


“Zimbru - simbolul fotbalului moldovenesc”

Blogger: Sandu, felicitări pentru titlul de golgheter al campionatului din Kazahstan. În Moldova n-ai reuşit acest lucru. Este mai slab campionatul Kazahstanului sau ai devenit tu mai bun cu timpul?
Sandu Golban: Mersi pentru felicitări. Campionatul Kazahstanului nici într-un caz nu este mai slab decât cel al Moldovei. În Moldova, la moment, doar Sheriff prezintă o forţă. Am devenit golgheter datorită întregului colectiv, mai ales, graţie paselor excelente ale lui Nurbol Jumaskaliev şi Ruslan Baltiev. Şi a simţului şi dorinţei de a înscrie.

Blogger: Eşti în pregătiri cu Tobol? Unde? Cu cine aţi jucat în timpul cantonamentelor şi câte goluri ai marcat?
Sandu Golban: Sunt în pregatiri cu Tobol. Recent mi-am prelungit contractul pentru încă un an. Nu prea am jucat, deoarece a fost un grup mare de jucători în probe. Am marcat un singur gol.

Blogger: Ai avut alte oferte în această iarnă?
Sandu Golban: Am avut oferte de la câteva echipe din Azerbaidjan şi din Austria, dar acum nu mai contează numele acestor echipe. Pot doar să vă spun că a fost vorba de formaţii de top. Am rămas aici pentru că mi s-au oferit toate condiţiile cerute.

Blogger: Între Zimbru şi Sheriff, la ce echipă ai prefera să joci?
Sandu Golban: Aş prefera să joc la Zimbru, pentru că acest club este simbolul fotbalului moldovenesc, indeferent în ce situaţie se află.


“Alegerile FMF - o ruşine!”

Blogger: Urmăreşti evenimentele din fotbalul intern?
Sandu Golban: Citesc ştirile pe internet.

Blogger: Cum crezi, alegerile FMF au fost trucate?
Sandu Golban: Alegerile au fost o ruşine a fotbalului moldovenesc.

Blogger: Care dintre cei 5 candidaţi a meritat, în opinia ta, să fie ales preşedinte FMF?
Sandu Golban: Mi-i greu să spun. Cred că domnul Guzun şi domnul Efros.

Blogger: Majoritatea suporterilor îl critică pe Rebeja că a acceptat funcţia de vicepreşedinte FMF. Lumea spune că trebuia mai întâi să candideze singur la funcţia de preşedinte. Tu ce crezi?
Sandu Golban: L-am cunoscut pe Radu Rebeja la echipa naţională şi din câte ştiu este o peroană cu carismă şi calităţi de lider. Are minte limpede şi cred că ar face treabă bună în calitate de preşedinte al FMF.

Blogger: Ţi-ar plăcea să faci parte din conducerea FMF?
Sandu Golban: Fără răspuns (nota redactorului).


“Federaţia mi-a dat două cârje pe care mi le-a cerut înapoi”

Blogger: Igor Dobrovolski are valoare pentru a conduce naţionala Moldovei?
Sandu Golban: Nu-l cunosc pe Dobrovolski ca antrenor.

Blogger: Care sunt greşelile comise de Dobrovolski în calitate de antrenor al naţionalei?
Sandu Golban: Nu pot să răspund deoarece nu cunosc metodele lui de a pregăti o echipă.

Blogger: Eşti supărat pe Dobrovolski că nu te convoacă la naţională?
Sandu Golban: Nu sunt supărat. Fiecare antrenor are viziunea lui, dar sunt ferm convinsc că nu m-aş pierde în echipa lui şi că ar putea invita jucătorul A.Golban măcar la un meci de verificare. Şi aceasta nu este doar părerea amea.

Blogger: De acord cu tine. O întrebare mai delicată. Te consideri cumva o victimă a naţionalei Moldovei după acea accidentare din Malta, care ţi-a curmat practic cariera? Te-a ajutat cumva Federaţia atunci?
Sandu Golban: Cei de la Federaţia s-au purtat foarte urât cu mine. Mi-au cumpărat 2 cârje, mi-au urat sănătate şi baftă, după care au uitat de mine. Am stat atunci mai bine de un an având piciorul rupt. După ce mi-am revenit, cei de la FMF m-au rugat să aduc cârjele la sediul federaţiei…


Cebanu: “Marş de aici! Ce, sunteţi Şevcenko sau Ronaldo?”

Blogger: Va reuşi Moldova să evite ultimul loc în grupă în aceste preliminarii?
Sandu Golban: Nu ştiu, fotbalul este imprevizibil.

Blogger: Cum crezi, de ce Moldova nu a reuşit nicio performanţă notorie la nivel de echipe naţionale? Ştim cu toţii de exemplul Letoniei, care s-a calificat la campionatul European având o echipă destul de modestă…
Sandu Golban: Deoarece jucătorii noştri nu au susţinere. Fac o mică paranteză. Când am fost să semnez cu Nurenberg, Kisling - jucătorul lui Bayer, juca atunci la echipa a 2-a a lui Nurenberg şi pe el îl creşteau ca pe o plantă gingaşă, ca apoi să ajungă la Bayer şi la echipa naţională. Se pare că a fost şi golgheter în Bundesliga. La noi, când vine timpul să pleci la un club mai mare şi când ajunge vorba de bani, zic: un milion. Ca apoi să scadă preţul la 450 mii euro. Aşa a fost cu mine. Noi nu avem manageri de fotbal. Toţi se gândesc la bani pentru moment, nu gândesc în perspectivă. Mulţi jucători buni din Moldova nu s-au realizat ca fotbalişti din cauza asta.

Blogger: Ce ar trebui să facă Federaţia pentru jucătorii echipei naţionale?
Sandu Golban: Nu ştiu. Să schimbe atitudinea faţă de jucători. Fiecare are personalitate şi trebuie respectat. Cu mulţi ani în urmă, când abia am absolvit liceul sportiv, am avut un conflict cu Boris Boguş, care era preşedintele echipei FC ULIM, unde activam ca jucător. Era vorba de nerespectarea contractului din partea clubului. Am mers atunci la FMF, la Pavel Cebanu. Dumnealui ne-a taiat-o sec: “voi ce căutaţi aici, ce sunteţi Şevcenko sau Ronaldo? Mergeţi de aici!”. Aşa sunt trataţi tinerii fotbalişti la FMF. După aşa cuvinte mă gândeam: ce caut eu în fotbal?
Am avut răbdare şi voinţă şi cu ajutorul multstimatului domn Ursachi şi a răposatului domn Şcaruba am ajuns la naţională, fără blaturi, prin muncă enormă depusă la antrenamente şi condiţii inproprii. Aşa se întâmplă în fotbalul nostru.

Blogger: Părerea ta: de ce mulţi fotbalişti îşi iau cetăţenia rusă şi refuză să mai joace pentru echipa naţională? Oare banii sunt mai importanţi?
Sandu Golban: Fac asta pentru că NU sunt respectaţi la echipa naţionala. Banii nu sunt mai importanţi decât naţionala ţării în care te-ai născut. Când vorbeam cu Stas Ivanov, primul lucru de care mă întreba era “când plec la naţională?”. Ivanov tot se gândeşte la naţională. De ce nu vine? Rămâne la discreţia voastră. Şi el nu e singurul...

Blogger: Care este cel mai bun atacant moldovean al momentului?
Sandu Golban: Acel care marchează. Suporterii ştiu mai bine.

Blogger: Ai participat vreo dată la jocuri truncate?
Sandu Golban: Nu. Sau nu am ştiut.

Blogger: Cum crezi, arbitrajul moldovenesc este corupt?
Sandu Golban: Nu pot spune. Dar cred că multe nu s-au schimbat...

Blogger: Care este cea mai mare problemă a fotbalului moldovenesc?
Sandu Golban: Probabil lipsa condiţiilor de pregătire. De-ar fi mai mulţi antrenori fideli fotbalului ca domnii Ursachi, Sajin, Andronic, fotbalul nostru ar progresa mult.

Comentarii

  1. E si normal sa-i ceara carjele inapoi. Pai ia inchipuitiva ce s-ar fi intamplat cu FMF si cu fotbalul moldovenesc in general daca Golban nu returna carjele? Va dati seama? Federatia nu putea sa riste asa ceva. Bravo lor. Ne putem mandri cu ei! Slava FMF!
    P.S. Si Golban ce? a vrut carje na sharou???? :-) Ha-ha, cu federatia, baiete, nu te joci.

    RăspundețiȘtergere
  2. asta eu si scriam in comentariile mele de mai inainte, la noi nu se gindesc la viitor, ci la acum. bani, bani, bani.......... oameni buni in o tara dezvoltata investesc bani colosali in sport, caci ei sunt siguri ca peste ceva timp, se vor recupera enorm. chiar si rusia, tot in fotbal investesc bani uriasi, federatia le plateste sume colosale jucatorilor. pt orice trauma este dispensar anume pt sportivi unde lucreaza cei mai buni medici, nu cirje, e de plins, sa treci prin asa o mare rusine, pt prima data aud de asa ceva.
    SANDU nu te intoarce in moldova, cel putin 4 ani, joaca fotbal afirma-te, poate peste 2-3 ani vei ajunge la cluburi cu nume, si atunci toti de la FMF te vor aprecia, dar va fi tirziu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar cred că Golban merita la naţională...
    E păcat că nu se apelează la el...era cel mai bun atacant din divizia naţională

    RăspundețiȘtergere
  4. :D Divizia Nationala :D
    Victor, tu cel putin ai citit interviul?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune