Şah şi... gol !

Stau şi mă gândesc. Pentru ce îmi trebuie mie să scriu atâta despre fotbal. Mă refer la fotbalul moldovenesc. Oricum nu te bagă nimeni în seamă. Adică te bagă, dar numai nu în seamă. Discutam aseară cu un prieten, un înfocat suporter al fotbalului italian. Eu ziceam că-mi place mai mult campionatul Angliei, al Spaniei. Mult spectacol, o duzină de goluri... Iar el îmi explica despre jocul tacticizat la maximum din Il Calcio... Am făcut instinctiv o paralelă cu fotbalul nostru şi am stricat tot farmecul discuţiei. Prietenul meu s-a supărat rău. Nici nu a vrut să audă. „Păi, ce, tu consideri că noi avem fotbal?”, m-a întrebat el cu răutate şi am pus punct discuţiei la acest capitol.
Chiar. De ce n-aş scrie, de exemplu, despre şah... Este unul dintre cele mai mediatizate sporturi de la noi. Jurnaliştii sportivi reflectează într-o veselie competiţiile de şah. Cu cât mai mult scrii, cu atât mai multe premii încasezi la sfârşit de an. Doar nu degeaba preşedinte al Asociaţiei presei sportive este un oarecare domn Colesnicenco, prietenul prietenului meu, Tudor Scripcenco.
Pentru mine şahul este un sport extrem. Numai că el se plasează la extrema opusă sporturilor extreme. Adică, niciun risc. Sportul minţii, cum încerca să mă convingă Iurie Opincă. Minţii, probabil de la verbul „a minţi”. Adică ne minţim singuri că şahul ar fi un sport. Aleargă mintea prin cap până ameţeşte şi pe urmă coboară în burtă... Să-l ia naiba de sport-extrem ce este el.
Patriarhul presei sportive româneşti, Ioan Chirilă, spunea în cartea „Frumoasele noastre duminici”: „Nu-mi place şahul. E ca şi cum nu te-ai gândi la nimic. Competiţia e cu totul altceva...” De asta nu pot eu să scriu despre şah. Nu că nu aş vedea competiţia. Dar că nu vreau să mă gândesc la nimic.

Comentarii

  1. Iata si am inteles de ce fc olimpia balti a votat pentru cebanu...pentru ca dnul KiselioFF, vice presedintele clubului a devenit membrul comitetului executiv FMF.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu nu sunt deacord cu tine Sandu, sahul intr-adevar este un antrenament al mintii, creerul este pus in miscare mult mai rapid ca atunci cind alergi, si endorfina eliminata in organism, face ca sa te simti si bine dispus, si cu antrenament la creer. e un bun antrenament, pt bussisman, sau brokeri, caci mintea noastra trebuie antrenata, noi cu parere de rau uitam ca si eii ii trebuie antrenament, ca picioarelor, miinelor. deci sahul e un тренажор a mintii, a materiei cenusie, cu cit mai mult o antrenam cu atit mai mult nu suferim de scleroza.
    D-le Anonim, te rog, ce are Kiseliov cu sahul, tu nu citesti articolul? nu-mi place cind se scrie nu la tema, mi-a mintesc de un caz, cind la ora de fizica profesorul ne povestea despre inertie, iar o d-ra(colega) zice cu glas tare "da la noi in clasa nu-s becuri", asa ca de atunci merge vorba nu-s becuri, se vorbeste de sah ca sport, nu de FMF si Kiseliov

    RăspundețiȘtergere
  3. imi pare aurina ca vorbesti aiurea ...

    si in genere cred ca nick-ul tau este scris gresit...deoarece cam miros neplacut este de la comentariul tau precedent...

    RăspundețiȘtergere
  4. Dahul nu cred ca este sport...adevarat
    De unde si gluma...ce sport practici?...sahul...
    Nu neg ca te face sa gandesti, dar atat...
    PS. Ce se aude cu dezvaluirile?

    RăspundețiȘtergere
  5. CE dezvaluiri...circu so mintuit si clounii vor pleca peste gotare...asa ca totul va fi linistit pina la noile alegeri unde iarasi unii sor da seama ca ceva nu merge bine...asta este realitatea.

    NU CRED CA VA CONTINUA CIRCUL...

    RăspundețiȘtergere
  6. d-le anonim, nu vreau sa te jignesc, dar aiurea vorbesti tu, caci din cele ce scrii esti cu doua fete, ba nu-l poti suporta pe Ciobanu, ba trimiti pe toti peste hotare, eu cred ca daca nu poti avea parere proprie, ci te conduci de principiul cine e la putere, acela e bun atunci ti-as recomanda un psiholog, 10 ore de seans si te vei clarifica cine esti tu intradevar, si ceea ce am scris nu-s aiureli, ci opinii.
    eu nu fac sport, inafara de yoga, daca se numeste asta sport, pe cei care ii intereseaza, eu socot ca nu e un sport yoga.
    Si pentru anonim, nick-ul meu, este si numele meu propriu, daca nu ti-ai dat asta inca seama, eu in comparatie cu unii nu ma ascund sub nume dubioase. si nu mi-a fost niciodata frica sa-mi expun parerea. buna rea, aiurita, sau nu, e parerea mea de la care nu voi renunta. si totusi Sahul e sport. asta e parerea mea, si basta la aceasta tema

    RăspundețiȘtergere
  7. d-le anonim, imi pare rau, ca nu intelegi mesajele mele, ori esti turc, ori tu nu intelegi romina, nu poti citi comentariile printre rinduri, pot sa-ti lamuresc, ce am avut eu de spus, dar nu ma face sa ma indoiesc de simtul tau de tact, si ca barbat sa ofensezi o d-na, care cu parere de rau nu avut niciodata frica sa spuie tot ce crede. din pacate eu nu practic nici un fel de sport in afara de yoga (iata yoga nu este sport), dar Sahul eu il consider sport, si foarte bun pentru a dezvolta logica gindirii, e un adevarat antrenament a mintii, daca ve-ti citi cartea TATA BOGAT SI TATA SARAC, va ve-ti da seama ce am vrut eu sa scriu prin acest mesaj, cele scrise mai jos in comentariul meu este ca tu d-le anonim, vorbesti chiar aiurea, caci articolul nu este legat de fel de FMF si cine sunt aliatii acestei organizatii.
    atunci cind scrii un comentariu trebuie sa ti-i cont de articol, este una din cerintele blogului. asa ca trebuia sa scrii de kiseliov al tau in articolul precedent.
    daca nu ti-ai dat seama pina acum, nick-ul meu e si numele meu propriu. si daca nu eram eu o fata desteapta puteam sa te fac praf, cu nick-ul tau ascuns, insa nu voi zice nimic, eu nu voi ofensa niciodata o persoana, caci ma simt om cult, nu ca altii, si nici cu doua fete, cum sunt unii de pe acest blog.
    si daca tu esti barbat atit de destept, te-as ruga sa-ti ceri scuze, din simtul motiv, ca mi-ai ofensat personalitatea

    RăspundețiȘtergere
  8. Aurina, nu incerca sa discuti cu un "anonim". Sub acest nume se pot ascunde mai multe persoane. "Anonim" inseamna ca cineva posteaza un mesaj fara ca sa se numeasca. Nu e vorba de una si aceeasi persoana.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sandu, si inca odata ma surprinzi placut, precum o faci deseori, azi stateam de vorba cu niste sportivi, si le povesteam de blogul tau, daca sunt rusi oricum nu inteleg nici o boaba din ceea ce-i scris, asa ca eu le spuneam, de sah, cum poti zice ca nu este un sport, iar ei au ris si mi-au zis sport ca armrasling, poker, billiard, bolling, darts, iti dai seama cu ce este comparat in viziunea sportivilor acest minunat joc de Sah? da, voi sportivii ginditi altfel decit noi, oameni de simpli.
    d-le anonim, cine n-ati fi, v-as sfatui sa cititi mesajele scrise de dvs, apoi sa comentati altele, ca va faceti de ris, va contraziceti la fiecare din articole, daca tot sunteti incognito, macar face-ti-o cu tact.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune