EXCLUSIV: Moldova a „mimat” victoria cu Georgia din 1995!

50.000 de ”verzișori”. Atât a costat victoria naționalei Moldovei cu Georgia, în preliminariile lui EURO 1996!

Naționala Moldovei a avut un debut fulminant pe arena internațională. În primul turneu de calificare, cel pentru EURO 1996, Moldova a câștigat primele două partide, 1:0 cu Georgia în deplasare și 3:2 cu Țara Galilor acasă. După 2 etape eram pe primul loc într-o grupă din care mai făceau parte Germania, Bulgaria și Albania.

Cu regret, au urmat 7 înfrângeri la rând și aveam nevoie vitală de o victorie în ultima partidă, cea cu Georgia de pe teren propriu, pentru a evita ultimul loc în grupă. Pentru georgieni acel meci nu mai conta, pentru că aveau deja locul 3 asigurat, în condițiile în care Germania și Bulgaria erau calificate.

Ținând cont de relațiile strânse de prietenie între Federațiile moldovenești și georgiene, s-a ajuns la o înțelegere ca oaspeții să dea o mână de ajutor gazdelor primitoare. Bineînțeles nu gratis. Contra unei sume de 50 de mii de ”verzișori” americani! În toată această combinație au fost implicate nume grele din fotbalul moldovenesc, dar și cel ex-sovietic, cum ar fi Aleksandr Civadze sau Iurii Gavrilov!

În final, pe 15 noiembrie 1995, Moldova a ”bătut” Georgia cu 3:2 prin golurile marcate de Testimițanu (5-pen.) și Miterev (17, 68), respectiv Geanașia (66) și Culibaba (77-autogol). Arbitrul ”blatului” a fost celebrul olandez Mario van der Ende. Astfel, naționala pregătită de Ion Caras nu numai că a evitat ultimul loc în grupă, dar s-a clasat pe locul 4, în fața celor din Țara Galilor și Albania!

P.S. Nu exclud posibilitatea ca staful tehnic și jucătorii moldoveni să nu fi știut de acest lucru.

Comentarii

  1. Ţin minte acea partidă, am fost pe Republican. Era o ceaţă incredibilă, nu se vedea la 25 de metri. Probabil federaţia a plătit verzişori şi la Hidrometeo să organizeze ceaţa.

    Şi în general mi-ar fi interesant să citesc peste 15 ani că Saakaşvili ţi-a plătit 200 de dolari pentru această postare :)

    Să vedem reacţia federaţiei. Sper că ai şi dovezi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cei de la Federatia stiu mai bine si mai multe decat mine. Unii dintre ei erau si atunci...

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu ma pronunt ca n-am vazut meciul, dar...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune