Istoria fotbalului moldovenesc: CUPA BASARABIEI

Un campionat nerecunoscut oficial nici până astăzi!

În anul 1942 campionatul României la fotbal a purtat titulatura oficială ”Cupa Basarabiei”. Să nu credeți cumva că în campionat participau mai multe echipe din Basarabia. Nu. Din contră. Nu era nici măcar o echipă basarabeană înscrisă în turneu!

De fapt, presa vremii vorbește despre o reorganizare a campionatului 1941-1942 într-o competiție desfășurată cam pe sistemul Ligii Campionilor de azi (grupe și meciuri eliminatorii). Competiția era dotată cu trofeul ”Cupa Basarabiei”. Asta pentru a putea participa și echipe din Basarabia și Bucovina, teritorii realipite la România, între 1941 și 1944. Numai că, paradoxal, regiunea Basarabia nu a avut nicio echipă înscrisă în turneu! Campionatul a fost câștigat în premieră de echipa Rapid București, care cere și astăzi recunoașterea acestui titlu de către Federația română de fotbal. Și asta pentru că niciun campionat desfășurat în timpul celui de-al doilea război mondial nu a fost recunoscut oficial.

De altfel, în acea perioadă, toate competițiile sportive oficiale au primit titulatura de “Cupa Basarabiei”, din motive politice lesne de înțeles. Cursele de cai, întrecerile de tenis de masă sau alte competiți la care a participat un număr foarte mic de basarabeni, se desfașoară sub această titulatură.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune