Legea și regulamentele


De dimineață, m-a sunat un bun amic și mi-a reproșat că am greșit atunci când am scris că Federația nu trebuia să programeze echipa Nistru Otaci pentru prima etapă din ”retur”. Că FMF este acoperită de regulament și că neprogramarea nu este obligatorie în acest caz, adică în condițiile în care Nistru datorează suma de 21 de mii de dolari jucătorului Valentin Lupașcu, bani pe care trebuia să-i achite până pe 25 ianuarie 2009.

Posibil că FMF are acoperire regulamentară în ”Cazul Lupașcu”. Dar cum se explică faptul că FC Beșiktaș nu a fost admisă în campionat pentru o datorie de 5 mii dolari, adică de 4 ori mai puțin decât suma pe care o are Nistru de achitat? De ce FMF tratează în mod diferit două cazuri identice? Asta a fost nedumerirea și indignarea mea.

Și ca să vedeți că am dreptate, voi da mai jos un citat dintr-un super-material scris de cel mai bun jurnalist sportiv român, Cătălin Tolontan:

- Legea şi regulamentele doar arbitrează un cadru sportiv care este construit din simţul comun. Fără acesta, nimic nu are sens

Cum ar arăta sportul dacă toţi ar acţiona mereu la limita legii? Oaspeţii s-ar îmbrăca în culori apropiate de cele ale adversarilor. Arbitrul s-ar gîndi dacă e voie. Gazdele s-ar enerva şi ele şi ar completa raportul de joc cu un scris indescifrabil. Nu e interzis. E la bunul simţ.

Mai departe. Observatorii ar da din colţ în colţ. Ar scana raportul şi l-ar trimite la Federație. Dar Federația nu trebuie să lucreze în week-end. Nu e obligată. Publicul ar aştepta în tribune şi s-ar supăra şi el. Ar începe să se aşeze cu spatele la teren. Toţi spectatorii. Unde scrie la lege că n-au voie?
Şocaţi, polițiștii și salvarea ar porni să meargă lent, foarte lent, astfel încît, pînă şi-ar ocupa locurile în dispozitiv, arbitrul nu ar putea să înceapă meciul. Cine poate grăbi un om să meargă mai repede decît poate?!

Şi astfel, după 90 de minute perfect legale, mingea nu s-ar mişca nici un centimetru şi fotbalul s-ar sfîrşi triumfător, în forma lui acoperită de acte...

Comentarii

  1. Super adevarat...Si este valabil pentru toate domeniile

    RăspundețiȘtergere
  2. ce a intreprins Lupascu pentru a-si primi banii...........si cu ce sprijin a venit FMF in cazul dat.....?Va rog de cunoastetii ceva luminati-ma si pe mine..........mi-e interesant........dupa eu va pot da sfaturi utile de FMF nu a intreprins nimic!!!!!!!!
    inca ceva Sandule........pentru a scri ceva comentarii trebuie sa scriu doar din partea Anonim-lui......scrie un exemplu pentru a putea sa scriu de la cine e scris.....
    merci!

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru a posta un comentariu cu numele propriu, faceti clic pe "Selectati profilul", apoi pe "Nume/Adresa URL". Va scrieti numele, iar adresa URL nu e obligatorie in cazul in care nu o aveti

    RăspundețiȘtergere
  4. Orice informatie pe care o detineti, daca are tangenta cu fotbalul, o puteti plasa in comentarii.
    Informatia va fi verificata de catre autorul blogului si in cazul in care va fi veridica va fi publicata

    RăspundețiȘtergere
  5. Vorba ceea: "Toţi sunt egali în faţa legii, numai că unii sunt mai egali decât ceilalţi".

    RăspundețiȘtergere
  6. Legea e una pntru toti, deci dura lex sed lex, asa e scris in baza legilor din dr roman antic, ceea ce se afla fundamentul tuturor statelor de drept, dar nu cunosc nici o persoana care n-ar incalca macar odata legile, si mai stiu ceva ca legile sunt scrise cu lacune, unde se poate de ocolit, deci ceea ce face FMF se atribuie la al doilea proverb. nu e mare lucru pt moldova, cum se petrece in tara, asa si la FMF, de ce ei trebuie sa indeplineasca toate cerintele pe care singuri si li-au scris. mai pot spune ca Statutul este scris asa cum e cerut de FIFA, dar ce drept se face in tara, cei de peste hotare nu se intereseaza si ii doare in cot ca se incalca regulamentul, fiindca ei nu au nevoie de fotbalul nostru. si bine ai scris tu Sandule in acest articol. sunt intru totul deacord cu tine

    RăspundețiȘtergere
  7. Бешикташ должен был 5000 другому клубу , а не футболисту, так что с точки зрения закона там другой случай.

    Другое дело, что по законам ФИФА Нистру можно видимо лишить очков в чемпионате, как это сделали с Черноморцем, или запретить заявлять других игроков, но лишать лицензии нельзя.

    RăspundețiȘtergere
  8. Stimate chitatel 04. Iti multumesc ca citesti blogul meu. Sa stii ca NU ai dreptate. Citeste atent ce scrie mai jos.

    Iata ce spune unul dintre Articolele din Legea si Regulamentele UEFA

    Refuzul sau omisiunea aplicarii hotararilor

    1. Oricine nu plateste unei alte persoane ( care poate fi un jucator, un antrenor sau un club )
    sau UEFA o suma de bani, integral sau partial, desi exista in acest sens o hotarare definitiva
    si irevocabila a unei instante disciplinare a UEFA:
    a) va fi sanctionat cu o penalitate financiara pentru neaplicarea unei
    hotarari;
    b) i se va acorda un ultim termen in care sa plateasca suma datorata sau sa se
    conformeze deciziei, termen stabilit de Comisia de apel a UEFA si care nu
    poate fi contestat sau atacat;
    c) ( numai pentru cluburi ): va fi atentionat si i se va notifica faptul ca, in cazul in
    care nu va aplica decizia in perioada stabilita, se va aplica sanctiunea scaderii a 1 –
    10 puncte sau retrogradarea intr-o categorie inferioara. Se va putea de asemenea
    aplica sanctiunea interzicerii transferurilor.

    RăspundețiȘtergere
  9. asa e multi nu cunosc statutul si cred ca tu, Sandule vrei sa duci lumea in eruare, pt toti cititorii blogulului intrati pe site-ul FMF si faceti-va cunoscuti cu statutul.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune