Adevărul despre FIFA: fabricarea lui Blatter

Sepp Blatter a sosit astăzi la Chișinău...

Șantaj, luare de mită, falsificare de voturi, transferuri ilicite și bilete “murdare”. Este fața ascunsă a Federației Internaționale de Fotbal, văzută prin ochii lui Andrew Jennings. Cel mai important reporter sportiv de investigații din lume, britanicul a sacrificat patru ani din viață pentru a pătrunde în culisele întunecate ale “sportului rege”.

Blatter a fost ales președinte al FIFA în 1998. Înscăunarea lui implică practici presupuse de corupție, descrise atât de Andrew Jennings în “Fault” cât și de britanicul David Yallop în cartea sa “Cum au trucat partida”.

În 2002, elvețianul s-a confruntat cu ofensiva mai multor membri ai Comitetului Executiv FIFA, precum și cu cea a secretarului general al FIFA, Michel Zen-Ruffinen, care îl acuzau de nereguli financiare, corupție și manipulare de conturi.

Blatter înscăunat prin mituire

Cu ceva timp înaintea alegerilor din 1998, contracandidatul lui Blatter, președintele pe atunci al UEFA Lennart Johansson, a promis democrație, solidaritate și transparență dacă va fi ales în fruntea FIFA. El promitea delegarea unui contabil independent însărcinat să examineze practicile afaceristice ale FIFA. Campania acestui “puritan” l-a deranjat pe președintele încă în exercițiu, Joao Havelange. Dincolo de lupta de orgolii, se mai întrevedea și un pericol real al unei asemenea operațiuni. Havelange nu avea vreun afect pentru Blatter, care încercase în trecut să-l detroneze, însă acesta nu avea intenția de a scoate la lumină ceva din afacerile obscure ale FIFA. Astfel, atunci când Blatter a aflat că este susținut nu doar de asociațiile naționale de fotbal cărora le-a făcut de-a lungul timpului favoruri, dar și de Havelange, a demarat vânătoarea voturilor lui Johannson. În mai 1998, Sepp zboară la Nairobi, capitala Kenyei, unde avea să-i întâlnească pe oficialii Africii de Sud, Mozambiqului, Angolei, Republicii Lesotho și Namibiei. Le promite acestora că, prin intervenția lui din poziția de președinte FIFA, Africa de Sud va gazdui Cupa Mondială din 2006. Dacă va avea succes în alegeri, va pompa și mai mulți bani în continentul negru. Audienței i-au plăcut aceste cuvinte, ceea ce a însemnat subtilizarea a cinci voturi rezervate inițial lui Johansson, care susținea Germania pentru CM 2006.

Într-o dimineață de noiembrie 1998, în interiorul hotelului Meridien din Paris, zeci de delegați FIFA, printre care și Pavel Ciobanu, s-au adunat pentru a trece la alegerea noului președinte al Federației Internaționale de Fotbal. Candidați: suedezul Lennart Johansson și Joseph “Sepp” Blatter, un cățărător elvețian descoperit și propulsat de Horst Dassler, mai mare peste imperiul Adidas. Micul dejun a fost în acea dimineață ceva mai agitat decât era firesc. O puzderie de oameni grabiți cu mâna dreaptă ocupată de un plic alb au intrat și au ieșit din sala de conferințe. La un moment dat a fost văzut și Mohammed Bin Hamman, distins reprezentant al Quatar-ului în Comitetul Executiv FIFA și prieten apropiat al candidatului Sepp Blatter. Apoi, în aproximativ o oră, s-au petrecut câteva lucruri cu adevărat remarcabile. Cel puțin 18 reprezentanți ai țărilor africane au avut o revelație și și-au schimbat părerea despre candidați. Toți au hotărât să nu îl mai sprijine pe Johansson, deși cu o seară înainte, la cină, juraseră deschis credință veșnică suedezului.

Acum, la micul dejun, după chifle proaspete și magiun gros, aceiași 18 și-au mărturisit credința în Blatter. Revelațiile par a fi fost stimulate de plicurile albe din mâinile celor ce s-au perindat prin sală. 5.000 de dolari pe loc, 5.000 după vot. Farah Addo, cetățean al Republicii Somalia și membru în Comitetul Executiv FIFA, vicepreședinte al Confederației Africane de Fotbal și președinte al Federației Somaleze de Fotbal, a refuzat mita. De aceea, în cazul lui, oferta a ajuns la 100.000 de dolari, pentru că de cuvântul său ascultau și alți reprezentanți africani. Fiind gata să provoace un scandal, Addo a primit rapid lovitura de grație. Un fax sosit din Somalia îl anunța că Federația încetează să îl mai considere reprezentant cu drept de vot la FIFA. Apoi s-a trecut la vot. Blatter 118 - Johansson 80. Numai după 4 ani, cei câțiva oameni în zdrențe care susțineau de sub un camion că sunt Federația Somaleză de Fotbal au recunoscut că au primit de la d-l Bin Hamman din Quatar 10.000 de dolari, faxul, hârtia și pixul cu care a fost scris și trimis mesajul care îl dezmoștenea pe Addo...

Sursa: http://www.marketinginsport.wordpress.com/
Foto:
http://www.fmf.md/

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune