În rând cu lumea bună

Ne-am obișnuit să scriem despre fotbal, punând accentul pe un sport ce este mediatizat prea mult în raport cu rezultatele și jocul de pe teren. În același timp ignorăm de multe ori, eronat, alte sporturi, care sunt cel puțin la fel de spectaculoase și care aduc rezultate uluitoare pentru Moldova, unde echipamentul tehnic din sălile de sport, vechi de peste 30 de ani, miroase a mucegai. Unde sportivii muncesc fără salarii, din dorința de performanță, lăsând în sală ultima picătură de transpirație și consumând câte 2 kg de apă pe antrenament...

Acești sportivi care merită tot respectul nostru nu ne fac niciodată de râs când ies în lume. Din contră. Arată unei lumi întregi că și noi suntem oameni la fel ca ei și că noi tot putem fi cei mai buni, chiar mai buni ca ei, cei din lumea bună. Toate aceste lucruri miraculoase și inexplicabile pentru mulți se obțin, deocamdată, cu excepții minuscule, doar în domeniul sportului. Un domeniu evitat cu o indolență lamentabilă de guvernanții moldoveni.

După ce zilele trecute Marcel Trudov a adus bronzul de la campionatul european de judo (performanță extraordinară pentru Moldova), o altă performanță, și mai mare, a picat peste țara noastră, hulită din toate părțile pe plan politic. Pavel POCATILOV a devenit campion european la mix fight sau pancration – una dintre cele mai spectaculoase probe de lupte, ce include elemente din 3 genuri de sport modern: box, judo și kickbox.

Alți doi moldoveni, Alexandru Nimerenco și Ion Cojocaru, au câștigat medaliile de argint, în timp ce Marcel Stepuleac (foto) a obținut bronzul printre juniorii de 15 ani. Antrenorul acestor performeri este fostul campion european la profesioniști, Ion Gheorghiu. Moldova a participat în premieră la un campionat european de mix fight (Riga, Letonia, 23-26 aprilie), care se mai numește și pancration (vechea denumire), unul dintre primele genuri de sport practicate la Jocurile Olimpice din antichitate. În total la CE din Riga au fost prezenți circa 350 de sportivi din 13 țări.

Comentarii

  1. Acum acest tip de sport e practicat si la JO?

    RăspundețiȘtergere
  2. bine că ai adus aminte de aşa ceva (de alte genuri de sport), tocmai deschisem un blog despre un sport la fel de interesant.

    http://chisinau-kyokushin.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  3. "Un domeniu evitat cu o indolență lamentabilă de guvernanții moldoveni."

    Opinia mea e că guvernul nostru neglijează toate genurile de sport din RM, dar nu numai acestea. Dovada e şi degradarea sportului în RM.

    RăspundețiȘtergere
  4. RESPECT pentru tinerii care trecind prin multe greutati shi ajutati doar de entuziasm ajung sa urce pe podium tinind pe umeri flagul tarisoarei noastre! Asta-i patriotism adevarat! Mi se umple inima de mindrie cind vad astfel de oameni care arata lumii intregi ca este undeva in Europa asa tara, R.Moldova! JOS PALARIA!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu cred ca e treaba guvernului sa se ocupe de sport. Sa teriminat cu asa zisele colhozuri, acum nimic nui gratis. In tarile civilizate parintii investesc mult in educatia copiilor, chiar si la Manchester United, sa scoala de fotbal nu intra nimeni gratis se plateste 20+ lire sterline lunar. Fiecare trebuie sa scotem din buzunar si sa investim in noi, guvernul sa se ocupe de treaba lui, majorarea sal., trai mai bun, ... . Si inca ceva, sa ne dezicem de pusul in buzunar, ... ce vine usor, usor se duce(se bea) ... Poate ar trebui guvernarea sa lichideze coruptia din sport, dar finantarea nu trebuie sa vie de la guvernare dar din venituri proprii, neam invatat prea mult cu colhozurile, si uite asa degradam ...

    RăspundețiȘtergere
  6. Gicule, tu incurci ceva. Se plateste la cluburile private. Dar la scolile sportive, la sportul de performanta in general este o prostie ce spui tu. Documenteaza-te. Orice tsara din lume aloca un buget oarecare pt sport - un domeniu foarte important. De obicei aceste bugete alocate sportului sunt printre cele mai mari. La noi bugetul alocat de guvern este printre cele mai mici. Mizerabil in comparatie cu alte state...

    RăspundețiȘtergere
  7. Macar cit se aloca actual la noi de ar ajunge unde trebuie ...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune