Istoria fotbalului moldovenesc

Episodul I

Primii paşi

În anul 2011 fotbalul moldovenesc va sărbători 100 ani de la naştere. Chiar dacă uneori mai poţi întîlni afirmaţii că încă în 1909 în Moldova au avut loc primele confruntări fotbalistice, nu sunt date documentare ce ne-ar face să marcăm acest eveniment anul curent.

După cum afirmă istoricii, primul meci de fotbal la Chişinău s-a disputat la 18 mai 1912, cu toate că încă în 1911 ziarele basarabene scriau pe paginile lor că la Chişinău tinerii practică un joc nou: ”Foot-ball, care uneori stîrneşte nemulţumirea celor ce vin să-i privească pe sportivi din cauza echipamentului pe care îl poartă aceşti tineri şi care, după părerea multora, nu este deloc estetic.

În acelaşi an, 1911, pe piaţa Nemţească, unde astăzi se află stadionul „Dinamo”, elevii gimnaziului Nr.1 jucau fotbal, necătând că nu cunoşteau încă bine regulile de joc. Admiraţia „spectatorilor” stîrneau pe atunci mingile înalte, aşa-zisele „lumînări”, cînd mingea se ridica în cer la cîţiva zeci de metri. Era apreciată îndemînarea jucătorului în conducerea mingii şi puterea loviturii.

Istoricii spun că, prima versiune, regele sporturilor apare în Chişinău graţie unor elevi, care s-au îndrăgostit de jocul cu balonul rotund. Acesta a fost adus în Basarbia de un ”chiriţoi” care a studiat la Paris. O altă versiune este că a fost împrumutat de la odesiţi, care au început să joace fotbal cu mult timp înaintea celor din Petersburg şi Moscova. Pe atunci oraşul Odesa şi Basarabia făceau parte din Imperiul rus. În fine, a treia versiune este că acest joc a fost adus la Chișinău de un evreu emigrat din Londra.
P.S. Aceste cronici sunt scrise împreună cu istoricul Valentin Iacovlev

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune