Ploaie de goluri pe ”Insulele Căinare”

Uneori vreau să evadez din Chișinău. Să merg într-un sat din Moldova. Să joc sau să privesc un fotbal de suflet, romantic. Unde oamenii își dau viața pe teren, pentru că ei au auzit de ”blat” doar din presă sau TV. Acolo unde circa o mie sau două de suporteri aplaudă frenetic fiecare degajare înaltă a gazdelor, fiecare corner, ca să nu mai spun de gol. La gol e o nebunie adevărată...

Toate aceste imagini pe care le văd virtual în fața ochilor le-a trăit fiecare copil crescut la sat. Mai ales acei ce au iubit fotbalul mai mult decât orice. Vorbesc de parcă se putea altfel. Fotbalul era iubit de toți copiii. În special copiii, care așteptam ca pe o sărbătoare ziua de duminică, când pe stadion devale juca echipa de flăcăi a satului un meci cu cei din kolhozul vecin...

Ce timpuri mai erau!.. Și mai sunt. Numai că sunt trăite acum la intensitate maximă de alți copii (care, sper, iubesc fotbalul la fel cum l-am iubit și noi). Am văzut asta duminică, la Căinari. Sau Insulele Căinare, cum le place să se alinte localnicilor. Am fost invitați cu echipa de jurnaliști pentru un amical contra formației din localitate. Un meci de tradiție, care s-a organizat pentru a treia oară.
Sătenii ne-au întâmpinat cu colaci și muzică lăutărească, care nu a încetat pe toată durata meciului. Se oprea doar când moderatorul anunța modificarea scorului și autorul golului. În stil de mare actor, cel de la microfon făcea o pauză și anunța: ”Goool Căinari!!! Autorul golului – cutărescu!!! Și din nou muzică...” Boxele începeau imediat să pulseze, în timp ce meciul se relua de la centru... A fost pentru prima dată când am jucat un meci pe ritmuri populare.

Pentru statisticieni, s-a încheiat 6:5 pentru jurnaliști. Chit că din tabăra oaspeților au făcut parte câțiva foști fotbaliști cu CV, cum ar fi Adrian Sosnovschi, Vlad Copoț sau Oleg Televca. Oaspete de onoare a fost președintele CNO, Nicolae Juravschi, care a jucat și el pentru echipa jurnaliștilor și chiar a reușit să marcheze un gol.

Toată această sărbătoare fotbalistică a fost organizată de către un om de afaceri din Căinari, Valeriu Cristea. Acest om susține echipa locală din banii proprii, fără a avea vreun profit, din contră. Cristea consideră sportul unul dintre elementele principale în educația unui copil. El spune că din Căinari a plecat viitoarea vedetă a lui AC Milan, un puști care se află printre liderii echipei ”primavera” a celebrului club italian. Vom vedea. Cert este că sportul la sate se practică grație unor oameni ca Veleriu Cristea. Dacă n-ar fi ei, copiii din provincie n-ar cunoaște acele momente de fericire, când aștepți duminica cu sufletul la gură pentru că pe stadion, devale, flăcăii din sat vor avea meci...

Comentarii

  1. Imi amintesc si eu de asemenea duminici...Chiar...la oras un meci de fotbal nu se compara cu unul jucat la tara...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu este nici un nume de moldovean in primavera lui AC Milan:|

    RăspundețiȘtergere
  3. da shi eu mam uitat , shi nu este ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Am vazut ca nu-i. Stii cum e pe la noi, moldoveanul la un pahar de vorba multe poate spune... Totusi eu sunt sigur ca prima vedeta adevarata din Moldova va aparea anume peste hotare si va descinde din moldoveni care lucreaza la negru.

    RăspundețiȘtergere
  5. Da sunt de acord 100% cu tine! Shtiu citiva care alearga pentru echipe de amatori si semi-profesionisti, asta in timpul liber ;) Daca cinstit cred ca Armash de la Hammarby are toate shansele sa devina un super aparator, asta daca va se va stradui si nu se multumi cu ce a dobindit! Chiar nu demult am dat de un articol sport din suedia, este comparat cu aparatorii din Premiere League. Chiar e bun baiatul la jocul aerian.

    RăspundețiȘtergere
  6. Bine ca mai sunt oameni care mai scriu cite ceva despre fotbalul de la sate. Bravo Sandule

    RăspundețiȘtergere
  7. Noi am fost onorati sa jucam cu atitea vedete ale sportului moldovenesc. mai veniti, va asteptam.

    RăspundețiȘtergere
  8. :))nu stiu alt sport decit fodbalul:))

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune