Filmează, jurnalistule, filmează…

Prin 1996 am făcut un interviu cu el pentru revista Săptămâna. Deși nu mă mai cunoscuse până atunci, m-a invitat la el acasă, unde am mers împreună cu Edic Ciobanu, care, la rândul lui, se înțelesese și el pentru un interviu. Mi s-a părut o persoană deosebită. Nu-mi mai amitesc despre ce am discutat, dar țin minte că am rămas impresionat…

Câțiva ani mai târziu, după un meci catastrofal, 1:1 (parcă) cu FC Hâncești, pe Stadionul Republican, Zimbru pierdea pentru prima dată titlul în fața Sheriffului, cu el pe bancă. După meci, a rămas minute bune pe banca de rezerve, plângând în hohote, înconjurat de toată echipa. N-am să uit niciodată acele momente...
Atunci lucram la un post TV și am strigat tare la cameraman, care prindea muște, să-l filmeze. Eram aproape de el. A ridicat capul din pământ, m-a privit cu furie și mi-a zis: ”Filmează, jurnalistule, filmează…”.

După acel episod, a mai fost puțin pe la Nistru Otaci plus naționalele de tineret și 4 meciuri la seniori, pe final de preliminarii, când Mațiura a demisionat după dezastrul din Suedia, 0:6. Perioada neagră a venit în 2002, când Federația nu i-a prelungit mandatul pe banca naționalei, preferându-l pe Pasulko. După vreo 2 ani fără lucru, timp în care aproape devenisem prieteni, mi-a promis un interviu senzațional despre toate lucrurile necurate din fotbalul moldovenesc: ”Îți promit. Când voi semna cu un club de afară, voi spune totul. Așa cum este. Adevărul…”.

Au trecut mai bine de 5 ani de atunci. Alexandru Spiridon a devenit primul moldovean care a ajuns într-o finală de cupă europeană!!! În calitate de secund al lui Mircea Lucescu, dar, credeți-mă, am fost de multe ori la Donețk și am văzut cu ochii mei: Spiridon joacă un rol important la echipă, conducând aproape toate antrenamentele ucrainenilor… Au trecut 5 ani de atunci, iar Spiridon nu mi-a mai spus ”adevărul”, deși am făcut între timp câteva interviuri cu el. Totuși, odată, am scos singur ce mi-a trebuit. Dar despre asta, într-o altă postare.

Sincere felicitări, Alexandru Spiridon!!!

Comentarii

  1. Daca-mi spui ca el ti-a spus ca va fi blat , te cred...

    RăspundețiȘtergere
  2. ha-ha-ha. Am ris cu pofta... Ar fi culmea!

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar cred. Regret ca nu am trecut pe la o casa de pariuri...

    RăspundețiȘtergere
  4. Asta ma gandeam si eu azi...Daca ai pariat sau nu...Ma gandeam ca poti face bani multi daca erai sigur de asa ceva...Chiar si eu ma gandeam sa pariez, aveam la mine 1500 de lei, dar...?Ceva m-a oprit

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu nu am crezut ca va fi blat, dar am pariat si am cistigat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Merci, din asta traiesc. E serviciul meu deja de vreo 9 ani.

    RăspundețiȘtergere
  7. Blat??? Nu! Cand e vorba de accesul intr-o finala de cupa europeana, nu mai cred in blaturi. Nu cred ca Siomin si jucatorii de la Dinamo ar fi acceptat asa ceva. Ocazia sa joci o finala de cupa europeana poate veni o singura data in cariera unui jucator si ei sunt constienti de asta. Si vorba aia, de bani sigur nu duc lipsa.

    RăspundețiȘtergere
  8. cind s-a marcat golul din ultimele minute, careva din aparatorii lui Dinamo "prindeau muste'. Erau 3 la numar si nu prea fortau situatia. Ai observat si tu, Sandule?

    RăspundețiȘtergere
  9. Salutare clasa muncitoare!
    Baieti !!!!!!!!!!! Stati linistiti ca a fost blat!!!!!!!!!!
    Sa vazut de la distanta.......asa ca nu va mai deranjati cea fost si cum!
    Acolo unde se discuta mln..... este tot, si circ si tragedii si etc.........

    RăspundețiȘtergere
  10. Sandu, intram şi mai înainte pe blogul tău, din Blogosferă, ca să văd şi eu ce se mai face în lumea sportului. Îmi exprim admiraţia pentru felul în care ai scris acest material şi pentru subiectul inedit. Mi-a plăcut mult. Am creat un link spre blogul tău, pentru a le sugera şi vizitatorilor mei să te citească. Mult succes în continuare! Te voi vizita şi eu mai des. Aşa că, scrie, jurnalistule, scrie! :)

    RăspundețiȘtergere
  11. ce fatarnicie!!!
    ai vrut tu Sandule sa te reabilitezi in fata lui Spiridon cu acest ultim articol?!
    e josnic...dar de fapt la acest capitol tu esti de-al casei!
    blat! ce mai! chiar nu era clar ca Shakhtiorul avea suprematie, de acord, nu cea mai mare, dar oricum cam 60 la 40.
    Dar sigur, cititorii de rand te cred pe tine cand le zici ca ti-au spus oameni importanti din fotbalul ucrainean! As vrea sa stiu si eu de cand ai tu acces la oamneni importanti? Ai avut, dar sa nu uitam ca se refera la trecut, acela legat de colaborarea ta cu Arcadie Zaporojanu.
    Si de ce crezi tu ca nu Arcadie a fost autorul comentariului care te-a enervat. Au, crezi tu ca Arcadie si Spiridon topaiau de bucurie dupa ce au citit despre blat?!
    Ar trebui sa poti recunoaste stilul celui pe care l-ai considerat invatatorul tau in lumea ziaristicii
    P.S. de data asta nu e Arcadie autorul, daca vei dori sa afli cine - vei putea - doar esti ziarist respectiv si investigator - asta in cazul in care iti vei dori mult acest lucru

    RăspundețiȘtergere
  12. Poate recunoaşte stilul celui pe care l-a considerat "învăţător", dar chiar aşa să-i scoţi ochii ucenicului... Şi corect s-ar scrie cu virgulă: "Ai vrut tu, Sandule,...". Fiecare dintre noi mai greşeşte. De multe, ori, însă, abia la sfârşitul vieţii înţelegem cine şi unde a greşit.

    RăspundețiȘtergere
  13. Pentru "ce fatarnicie":
    Nu merita sa-mi pierd timpul cu tine, numai ca ai scris niste aberatii, iar lumea care citeste va crede ca e asa.
    In primul rand materialul este critic la adresa lui Spiridon. Numai ca tu cu siguranta nici nu l-ai citit.
    In al doilea rand eu cu Arcadie am avut o colaborare strict in domeniul jurnalismului si nu mi-a dat nicio relatie de-a lui in Ucraina.
    In al treilea rand Arcadie singur poate sa-mi spuna personal ce crede despre blog intr-o discutie particulara. El este prietenul meu si nu are nevoie de avocati in relatia cu mine, asa ca nu te mai lamenta atat.
    In fine, iti cunosc stilul pe care nu-l ai. Fa-ti lucrul tau pentru ca il faci bine si nu te baga acolo unde nu pricepi.
    Mersi

    RăspundețiȘtergere
  14. Adevarul e, Sandu, ca sentimentul e reciproc - nici tu nu meriti timpul meu. Dar voi da dovada de generozitate si iti voi raspunde, cel putin pentru a nu fi las - nu vreu sa par batut, dar nici in polemica sa intru.
    Deci:
    1. Te contrazici - articolul e critic zici? - am observat - de ce nu l-as citi? Atunci de ce ii urezi sincere felicitari lui Spiridon daca continui sa crezi in blat
    2.nu apar in calitate de avocat al lui Arcadie - ai dreptate doar atunci cand zici ca el singur poate sa-ti spuna ce crede despre ceea ce scrii - si de ce n-ar face-o in comentarii?
    3.imi pare mie - sau tu nu cunosti sensul verbului "a se lamenta"?
    4.daca cineva nu are stil - respectiv nici sa sa exprime nu poate (eu totusi sper ca am facut-o).
    Cred ca e cazul sa apelezi la site-ul www.dex.ro
    5. Eu lucrul mi-l fac - mersi de apreciere - si in ziarism nu ma bag, iar daca cometariile sunt rezervate numai pentru tagma jurnalistilor te rog sa mentionezi acest lucru.
    P.S. Mersi de sfat "prietenesc" si ca sa vin si eu cu astfel de chemari, zic "Hai sa punem capat complezentei"
    O zi buna si plina de inspiratii!!!

    RăspundețiȘtergere
  15. Stimate Anonim,
    tu scrii aşa: "Ar trebui sa poti recunoaste stilul celui pe care l-ai considerat invatatorul tau in lumea ziaristicii". Avem tot dreptul să includem acest enunţ în categoria lamentaţie. Crede-mă. Pentru că eu percep aşa: te vaicări că Sandu ar fi uitat de rolul tău de "dascăl" şi formator.
    Nu prea mă pricep la fotbal, nu ştiu cine dintre voi doi are dreptate, dar nu mi-a plăcut tonalitatea reproşului, chiar dacă-i este făcut unui om pe care nici nu-l cunosc. Înainte de a posta comentarii, gândeşte-te că acestea sunt citite de mulţi oameni. Mulţi oameni care nu merită să se confrunte cu valul tău de frustrări şi animozitate. Toate bune.

    RăspundețiȘtergere
  16. Sandu, cine-i Anonim, sau in caz ca mai citesti (Anonim) poti sa te prezinti, te rog. Sunt curios.

    RăspundețiȘtergere
  17. Ivan, as putea doar sa spun ce fel de oameni sunt cei care scriu anonim. Dar cred ca stii si tu. Am sa ma abtin.

    RăspundețiȘtergere
  18. Ma uimeste modalitatea de tratare a problemei la dinsul. Am avut impresia ca-l cunosti, deoarece ai mentionat ca ar fi bine sa-si faca treaba, parca ai stiut cu ce se ocupa. Nu vreau sa intervin intr-o problema pe care n-o cunosc (relatia ta cu Arcadie), dar cred ca iti voi da dreptate tie, in urma argumentelor de mai sus. Bine zis, "ce fel de oameni scriu anonim" - cei lasi, cred eu.

    RăspundețiȘtergere
  19. Măi băieţi, şi eu am scris anonim. Dar ce rost să mă prezint? Oricum nu mă cunoaşte nici Sandu, nici anonim, nici alţii. Poate că nu toţi cei care postează "anonim" sunt laşi. Nu de alta, dar ajungem la extremă.

    RăspundețiȘtergere
  20. Cel mai important argument este ca nu am mintit spunand despre blatul ucrainean. Cam de ce as face-o? Nu am niciun motiv sa mint. Chiar mi-a spus prima data un fost mare international sovietic, apoi mi s-a confirmat si de catre alte surse din Ucraina. Tot respectul pentru Arcadie, cu care NU sunt certat (sa nu se interpreteze gresit), dar mai au si alti oameni relatii in Ucraina. Oare chiar pare atat de imposibil acest lucru?

    RăspundețiȘtergere
  21. Pentru orice regula exista si exceptii :)) Mersi pt sustinere

    RăspundețiȘtergere
  22. in primul rand nu-mi plac polemicile - de aceea vreau sa ma abtin de la mai multe comentarii,
    intr-al doilea rand scriu anonim pentru ca asa e mai simplu (sorry dar e prea complicata modalitatea de a posta in alt mod). De altfel cand cineva a semnat deschis Arcadie, Sandu nu l-a crezut, ce rost are sa dau nume. Si apoi cel care vrea (in cazul dat Sandu) afla, cel care nu - nici rost nu are pentru ca eu nu vreau sa spal rufele in public. Iar cometariul a fost facut cu precadere la subiect - nu e corect sa dai asa stiri in lumina unor relatii, mai ales ca nici pe departe nu sunt adevarate.
    Mai departe, revin iarasi asupra verbului a se lamenta - da, draga "Pro Sandu", daca as fi fost eu acel inavatator - ar fi fost lamentare - dar eu nu sunt - citeste te rog mai atent.
    Si ca sa inchei - stiti care e problema majoritatii - ei vor sa se auda doar pe ei insisi fara a citi cu atentie cuvintele altora.
    Cred ca nu mai are rost sa mai discutam la acest subiect.
    Ah, da - Sandu, spune, te rog - sa vada lumea ce fel de vocabular posezi.
    Si inca ceva, daca ti-ai creat un blog trebuiai sa fii pregatit sa citesti diferite cometarii, oricum, cred ca tre sa te bucure prezenta lor, fie ele cu conotatie pozitiva sau negativa, mai rau e ignorul

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune