Vine circul

Mai țineți minte, cu vreo 20 de ani în urmă, se juca fotbal între kolhozuri? Șeful komsomolului aduna cei mai buni băieți – tractoriști, combaineri, agronomi, fermieri - și făcea echipa pentru duminică, singura zi în care se juca fotbal. La meci venea tot satul. Era sărbătoare mare, ce mai. Iar după meci totul se termina cu o beție generală în baia comună de lângă terenul de fotbal...

Cam asta a ajuns acum campionatul Moldovei, Divizia Națională – campionat de kolhozuri. Federația vrea să joace doar duminica, fotbaliștii merg mai des la discotecă decât la antrenament, iar investitorii nu rezistă decât 2-3 ani, cu mici excepții. Nivelul de joc al campionatului Moldovei a ajuns de râsul găinilor.

Ce face Federația? Nimic. Pardon. Mini-terenuri. Probabil Pavel Ciobanu vrea să omoare definitiv fotbalul mare ca să rămâna el pe veci cel mai mare fotbalist moldovean din toate timpurile, așa cum s-a declarat singur, iar UEFA l-a crezut...

Mai vrea Ciobanu 12 echipe în DN. În locul lui Tiligul și Rapid, despărute vara asta, să intre Viitorul Orhei, FC Găgăuzia și Sfîntul Gheorghe Suruceni. Nu am nimic cu aceste echipe. Atâta doar că, întâmplător, cunosc foarte bine nivelul Diviziei A. Adică, lipsa completă a nivelului. Dacă nu greșesc celor de la Orhei le-am dat vreo 6-7 cu Beșiktaș acum un an. Dar e ok. Viitorul a câștigat Divizia A și își merită, să spunem, locul în DN.

Ce să caute Găgăuzia în ”elită”? Asta nu înțeleg. Din nou întâmplător, sunt bun amic cu unul dintre finanțatorii echipei din sudul Moldovei și cunosc foarte bine cum stau lucrurile la acest club. Ajungeau să vină 12 jucători la meci, printre care se număra și unul dintre patroni, care se mai băga și el pe teren în ultimele minute. Vă dați seama ce echipă? Și ce nivel. Se pare că asta ar fi compensația pentru voturile pe care bașcanul le-a poruncit vasalilor să le dea pentru Ciobanu la alegerile FMF din februarie.

La fel și Sfîntul Gheorghe. Lăudabil ce a făcut Valeriu Reniță la Suruceni. Dar de la stadion și până la a avea echipă competitivă e drum lung. Eu zic că Suruceniul și Comratul vor fi ciuca bătăilor în DN. Vom avea din nou 15:1 sau 10:0, cum a fost pe timpuri. Nici Orhei nu e departe de cele două. Cam pe-acolo e.

Faptul că Divizia A nu are valoare a demonstrat-o și Academia anul acesta, clasându-se pe ultimul loc în DN, chiar dacă i-a avut în lot pe atacanții de bază ai naționalei, Bugaiov și Calincov. Așadar, pregătiți sandalele. Vine circul!

Comentarii

  1. Sandu-le cam prea dur ai luat-o:)))))
    (asta-i adevarul)
    Bravo!;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca ar reusi Divizia Nationala sa dea tot atatea bucurii oamenilor simpli, cat dadeau acele meciuri, ar fi "iertabila" lipsa nivelului fotbalistic. Din pacate insa fotbalistii moldoveni de azi nu mai bucura pe nimeni, nici macar pe ei insisi. Ei vin la meciuri si efectiv se chinuie, iar fluerele de final ale meciurilor sunt ca o izbavire. Macar pe vremuri echipele alea de colhoznici de care vorbesti tu aveau un rol social destul de important. Uneau populatia satelor in jurul lor. Divizia nationala insa este una foarte trista, o umbra a fotbalului... Pacat! Mare pacat!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu sunt total deacord cu ce-ai scris...

    RăspundețiȘtergere
  4. doar Suruceniul merita in DN, pentru ca se lucreaza... au echipe de toate virstele... vor pierde 10-0, dar peste un an vom avea colectiv foarte bun compus din jucatori tineri , care va bate sunt sigur si Dacia si altele, la fel va fi si cu Academia, si Zimbru daca nu isi mai schimba componenta si gasesc niste fundasi centrali

    RăspundețiȘtergere
  5. Sandule, cu Suruceniul pare-mi-se te-ai grabit. Renita stie ce face si Moraru nu intimplator e acolo. Surprizele le astept anume de la Suruceni.

    RăspundețiȘtergere
  6. Macar bine ca vor fi un numar par de echipe. Sf. Gheorghe simt ca va juca bine, chiar de nu sau clasat bine in Divizia "A", Viitorul Orhei cred ca va fi ciuaca batailor in Divizia "N". Dar pina la urma cred ca se va discurca mai bine echipa care este mai potenta din punct de vedere financiar ...

    RăspundețiȘtergere
  7. Ни одна из этих 3 команд не имеет права играть в Нд, но Св Георгий в особенности. Мало того, что заняли только 11 место, но играли в этом году по лицензии С. По положению они не имели бы права перехода в НД даже если бы заняли 1 место. Да, Реницэ много сделал хорошего, но не учел опыта Бельц. Те до сих пор не могут очухаться от долгов, наделанных Морару. То же будет и в Сурученах, много обещаний и никакого толку.

    RăspundețiȘtergere
  8. Господам из Бельц: продайте Сакея (которого, как и парагвайца Мачуку, привел Морару и который остался "для продаж" на месте) и покроете тот копеечный дефицит, который образовался после того, как пару лей были потрачены на футбол и просто по ошибке не были задокументированы.

    А то уже тошно становится и молчать не получается.

    RăspundețiȘtergere
  9. Морару это генеральный-гениальный менеджер нашего молдавского футбола. Человек который делает, а не говорит) А какой он управленец нам покажет пример со Сфынтул Джорджем, пример Олимпии не стал показательным для Реницэ)

    RăspundețiȘtergere
  10. Первый пошел, Симонянц понял кто такой Марчел Морару и покинул ФК "Св. Георгий". Теперь остается гадать когда лучший молдавский футбольный менеджер с треском вылетит с места своей работы.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune