Cartea Jocurilor Olimpice

De două săptămâni citesc capodopera lui Efim Josanu ”Cartea Jocurilor Olimpice”. O adevărată enciclopedie, un manual de predat în școli, alcătuit din 630 de pagini, în care găsești totul despre Olimpiade. De la conducătorii mișcării olimpice, la cei mai mari sportivi, eroi ai olimpiadelor, date statistice și istoria olimpismului moldovenesc.

Recunosc, la început am fost sceptic vizavi de conținut, pentru că nu ardeam de dorință să studiez istoria JO, dar și pentru că, știind de mai mult timp de intenția maestrului Josanu, așteptam o altfel de carte. Mă gândeam că va avea un conținut autobiografic, cu mai multe detalii despre culisele sportului moldovenesc. Însă Efim Josanu a rămas un domn și cu șarmu-i caracteristic, a reușit să îmbine utilul cu plăcerea, editând această carte foarte interesantă la conținut și, totodată, necesară pentru cei ce studiază fenomenul sportiv.

Chiar dacă mai cunosc și eu câte ceva din istoria sportului, citind această carte am înțeles că mai am mult de studiat. Astfel am aflat că primul basarabean care a participat la Jocurile Olimpice a fost Valentin Șcerbacov, prezent la Olimpiada de la Berlin, în 1936!

”Dincolo de șansa pe care mi-a dăruit-o destinul de a fi un timp în epicentrul marelor evenimente, într-un final de veac turbulent, am rămas observatorul dintr-o parte, urcat sus, în galeria vibrândă de emoții, trăind alături cu spectatorii și colegii de breaslă, pasionantele confruntări din arene, fericit să pot descrie în măsura priceperii, în direct sau după terminare, elanul freneziei atletice, unde, ca într-un roman de aventuri, încap atâtea puncte de culminație și atâtea deznodăminte dramatice...”
Efim Josanu

Cartea profesorului Efim Josanu (primul președinte CNO) încă nu a fost pusă în vânzare. Din cauza problemelor financiare, enciclopedia sportului se prăfuiește încă la tipografie. Dacă printre cititorii blogului sunt oameni potenți financiar, pot să mă contacteze pe mine sau direct pe Efim Josanu pentru a susține finalizarea editării manualului.

Comentarii

  1. Pacat ca la noi asemenea oameni ca Efim Josanu, care au muncit o viata si ii cunoaste toata tara, ajung sa umble cu mina intinsa pentru a tipari o carte. Halal de asa Stat si de conducere. Comunistii au calcat in picioare toate valorile

    RăspundețiȘtergere
  2. Sandu, dar de unde pot sa cumpar cartea lui Efim Josanu? Dar cartea ta?

    RăspundețiȘtergere
  3. Igor, cartea lui Efim Josanu deocamdata o poti procura direct de la autor.
    Cartea mea o poti gasi in toate librariile editurii Cartier

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu cu Valentin Șcerbacov am facut candva un interviu pentru Sport Plus.
    Mi-a povestit atunci cum a dat mana cu Hitler.

    RăspundețiȘtergere
  5. bibrcoroban@gmail.com7 decembrie 2009 la 16:26

    Lamuriti va rog cum sa procur cartea Lui Josan "Cartea jocurilor olimpice"
    pentru biblioteca raionala
    bibrcoroban@gmail.com
    Va multumim

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune