Made in Moldova

Câțiva prieteni mi-au sugerat să scriu ceva despre campionatul Moldovei, care a ajuns la a 5-a sau a 6-a etapă, că nu mai știi cu reprogramările astea. Le-am răspuns că nu știu ce să scriu atâta timp cât nu am fost nici la un meci din actuala ediție. Dar, în această seară m-am răzgândit, pentru că nu voi scrie nimic despre joc, ci mai degrabă despre organizare. Sau mai bine zis despre lipsa de organizare, diletantism, papagali și coțcari.

Lăsând Sherifful la o parte, pentru că de el chiar nu ne putem lua la acest capitol, restul cluburilor din Moldova habar n-au ce caută în fotbal și cu ce se mănâncă acest sport sau mai nou, busines. Sună paradoxal. Un club de fotbal nu știe ce caută în fotbal. Numai că, dacă analizăm fiecare acțiune, decizie, pas făcut de echipele moldovenești ne dăm seama că nu este niciun paradox. Cluburile din Moldova nu merită să se numească cluburi profesioniste în primul rând din lipsă de organizare și amatorismul de care dau dovadă la capitolul administrare și dezvoltare.

Cum apare și dispare un club de fotbal în Moldova

De regulă, un club moldovenesc apare (e cuvântul perfect) în fotbal din ambiția unei persoane care are ceva bani și îi place fotbalul. De obicei pasul decisiv se face la insistența și sfaturile unei alte persoane implicate deja în fotbal (fost fotbalist, antrenor). Respectiv persoana nr.2 devine omul din umbră cu deciziile de la club: angajarea jucătorilor și a stafului tehnic, etc. Și tot așa, trec anii, iar la un moment dat clubul se desființează. Din două motive. Ori persoana nr.1 nu mai are bani, ori se plictisește de aruncat valuta pe fereastră din lipsă de rezultate, performanță și cel mai important – lipsa profitului.

De ce se întâmplă asta? E simplu. Pentru că persoana nr.2 habar nu are de administrarea unui club de fotbal. La noi în Moldova orice om care a jucat fotbal se consideră specialist. Total eronat! Adevărul este mult mai dur. Fotbaliștii moldoveni nu numai că nu sunt specialiști în administrarea unui club, dar au fost și educați greșit în domeniul fotbalistic - școala moldovenească de fotbal fiind una dintre cele mai proaste din Europa. De aici pornește totul. De la cel mai mic nivel.

Ce trebuie să facă un patron de club ca să aibă succes

În primul rând trebuie să-și angajeze un specialist adevărat, un administrator sau conducător de club școlit. O persoană care are studii în domeniul administrării cluburilor sportive. Studii făcute în străinătate, într-o țară cu fotbal dezvoltat. Nu neapărat vreun doctor cu diplomă. Sunt oameni care au avut șansa să lucreze alături de specialiști vestiți pe la cluburi celebre. Care știu ce trebuie să facă și cum se administrează corect un club. E greu să găsești așa oameni în Moldova? Greu, dar nu imposibil. În plus, dacă vrei să faci fotbal adevărat, poți să aduci un specialist de peste hotare. E mai scump, dar investiția se va recupera în timp. Spre deosebire de banii puțini pe care-i arunci pur și simplu, conștient că nu-i vei mai vedea niciodată.

Ce fac cluburile moldovenești?

Fac invers. Își angajează în conducerea administrativă rude, prieteni, foști fotbaliști care chipurile se pricep la fotbal. Și de aici pornește totul greșit. Cineva, undeva a auzit că a făcut așa. Hai să încercăm și noi. Dar metodele, pașii pe care i-a făcut Ajax până să ajungă să vândă fotbaliști de milioane pe bandă rulantă nu le știe nimeni.

În disperare de cauză, ne pomenim în situații ridicole, gen: un director de club să dea indicații de joc în vestiar sau un club care participă în cupele europene să ajungă într-o țară la mii de km în ziua meciului, etc.

Aici e marea problemă a fotbalului nostru – în organizare. Pe urmă merg toate celelalte: lipsa banilor, lipsa antrenorilor de copii, lipsa terenurilor.

Voi mai reveni la acest subiect.

Comentarii

  1. Bravo! Iaka aistai primul material care consider important care este scris pe acest blog. Motivul este actualitatea si corectitudinea! Plus inca si adevarat! Dar uite care este parerea mea. De mirare - UEFA o zis ca antrenorii trebuie licentiati FMF so apucat de asta, plus si cluburile sint impuse! TOT asa ar fi nevoie si cu administratorii de cluburi! De fapt asta ar trebui sa doreasca presedintii de club si nu FMF si UEFA...

    RăspundețiȘtergere
  2. Lasa ca stiu eu specialisti care si-au facut studiile alaturi de asa persoane ca Donadoni, da-s specialisti e doua parale.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce sa mai comentezi...Din pacate cred ca e adevarat...

    RăspundețiȘtergere
  4. Sandu, eu ca cititor, apreciez ca ai incercat sa meditezi pe tema problemelor din fotbalul moldovenesc. Bravo tie. Dar, daca pretinzi a fi un jurnalist independent, in adevaratul sens a l cuvintului - ar trebui sa-ti ajustezi putin tehnicile de editare a materialelor. In eseul dat, nu spui nimici concret, ci doar impresia ta, scrisa intr-un "avint" sufletesc (probabil dupa un sentiment puternic trait recent). Un articol care ar putea sa fie util cluburilor de fotbal ar trebui sa contina informatie utila, nu numai critici pentru ca - se creeaza impresia, ca nici tu nu cunocti acele tehnici, metode, procedee invatate pe linga un profesionalist strain. Mai simplu - articolul nu are valoare practica. De gramatica nu spun nimic - cuvintul business - daca ai de-a face cu el des, se scrie altfel decit l-ai scris tu. Bafta. Cititor fidel.

    RăspundețiȘtergere
  5. Au mai ramas si oameni elevati care citesc blogurile de fotbal (este vorba de ultimul Anonim), cel putin asta vad dupa ce citesc un astfel de comentariu.

    RăspundețiȘtergere
  6. In fotbal ca si in alt fel de business sunt oameni care fac afaceri si care le comenteaza, uneori chiar la volum de manuale. Numai ca nimic bu se schimba in lumea asta de la comentarii: businessmanii fac in continuare afaceri, iar comentatorii - nu, pentru ca nu stiu sa le fac. Poti fi ajutor de patron ani la rind, dar daca te apuci sa faci afacerea de unul singur, mai des dai in bara. Asa ca sfaturile in afaceri nu prea merg, conteaza sa te verifici in treaba, conteaza vointa si energia. 80 la suta din milionarii lumii nu au studii universitare, uneori chiat nici scoala elementara, cum dracu, dar se pricep la afaceri. Constat cu satisfactie, ca pina la venirea pe lume afacerile si fotbalul a mers, chiar si aici in Moldova si dupa plecarea mea, lucrurile vor sta tot asa. Chiar si existenta lui Traghira da peste cap tot ce a conceput in acest articol Sandu Gecu.

    RăspundețiȘtergere
  7. De fapt, in acest articol Sandu isi linge ranile dupa experienta cu Besictas. Ca stil e ceva intre IOn cana si Ion Druta.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mersi pt mesaje!
    Am fost plecat din tara cateva zile si nu am avut acces la net.
    Interesante idei si sugestii.

    Moldova e tara contrastelor si a paradoxurilor. la fel si oamenii, fiecare cu parerea lor

    RăspundețiȘtergere
  9. Sandu : No Brasil futebol também é muito amador ,somente os grandes clubes tem administraçaõ mais séria .A maioria dos clubes não tem dinheiro nem estrutura para poderem crescer e jogar os campeonatos das divisões superiores.Abraços

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune