Haka

Povestea unui simbol

Ka mate, ka mate! Ka ora, ka ora! Un refren care încă mai dă fiori, la aproape 200 de ani de la apariția sa. Privit ca un strigăt de luptă, haka este simbolul renașterii populațiilor maori din întregul Pacific.

Originile haka

În lumea sportului haka a devenit cunoscut după adoptarea sa de către selecționata de rugby a Noii Zeelande și prin interpretarea acestuia înainte de fiecare meci încă din 1884.



Care este însă originea celebrului dans? Care este semnificația cuvintelor misterioase, rămase fără înțeles chiar și după traducerea lor?

Conform tradiției, ka mate, cea mai cunoscută interpretare a unui dans haka, a apărut în jurul anului 1820, fiind compus de Te Rauparah, pe atunci șef al tribului Ngati Toarangatira (Ngati-Toa), o facțiune a tribului Tainui.

Trăind într-o perioadă tulbure, măcinată de un interminabil război între triburile Tainui și Waikato, martor al uciderii și mâncării tatălui său de către rivali, Te Rauparah va deveni unul dintre cei mai temuți și mai respectați lideri din istoria maori.

Cu toate acestea, dansul, pe care echipa națională de rugby a Noii Zeelande l-a făcut cunoscut în întreaga lume, nu vorbește despre război și nici despre victorii răsunătoare. Ka mate este o celebrare a supraviețuirii acestuia în urma unui atac al tribului Waikato.

Conform legendelor, Te Rauparah, încercând să se ascundă de rivalii care îl vânau, cere ajutorul unui alt șef de trib, Te Wharerangi. Deși neîncrezător la început, acesta este de acord să îl ascundă într-o groapă în care se depozitau cartofii dulci (kumara), în timp ce Te Rangikoaea, soția lui Te Wharerangi, urma să se așeze deasupra gropii pentru a nu trezi bănuiala atacatorilor.

Acesta este momentul în care Te Rauparah va compune celebrul Ka Mate:

Ka mate! Ka mate! Ka ora! Ka ora!
Ka mate! Ka mate! Ka ora! Ka ora!
Voi muri! Voi muri! Traiesc! Traiesc!

Tenei te tangata puhuru huru
Nana nei i tiki mai
Whakawhiti te ra
A upa ne! ka upa ne!
A upane kaupane whiti te ra!
Hi !!!
Acesta este bărbatul păros
Cel care a adus soarele
Și care l-a făcut să strălucească din nou.
O treaptă mai sus, și încă o treaptă,
Și încă o treaptă mai sus…soarele stralucește!

“Bărbatul păros” la care face referire Te Rauparah este protectorul acestuia, Te Wharerangi, cel care era cunoscut datorită părului abundent, fapt rar întalnit la bărbații maori, în timp ce treptele simbolice către lumină sunt cele săpate în groapa de kumara.În prezent, Ka Mate este privit ca o celebrare a vieții asupra morții și ca un simbol al renașterii.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune