Lumea se mișcă, iar noi tot dormim

În timp ce Federația noastră se înfrățește cu cea din Malta, colegii din Uzbekistan semnează tratate de colaborare cu Federația din Brazilia! Acordul prevede un schimb amplu de experiență în domeniul fotbalului, care include școlarizarea tinerilor fotbaliști din Uzbekistan la cluburi celebre din Brazilia, cursuri pentru antrenorii uzbeci conduse de specialiști brazilieni, cât și meciuri amicale între cluburile și naționalele celor două state.

Nu e de mirare această colaborare. În Uzbekistan în ultimii doi ani au activat sau activează celebrități precum Zico, Rivaldo sau Felipe Scolari – nume care nu au nevoie de prezentare. E un merit al Federației de fotbal, dar mai mult, meritul aparține Statului, care de câțiva ani a început să investească sume importante (zeci de milioane de dolari) în dezvoltarea fotbalului. Pentru comparație, Forul similar de la Chișinău nu primește niciun sfanț de la Stat. Federația noastră se descurcă cum poate și cu ajutorul FIFA sau UEFA a realizat niște proiecte de-a dreptul fenominale pentru Moldova. Mă refer în primul rând la baza echipelor naționale din Vadul lui Vodă.

Nu am intenționat să laud Federația de fotbal în această postare, cum nici nu am avut de gând să o critic. Scopul meu este să atrag atenția noii guvernări asupra fotbalului și a sportului în general. Dacă până și uzbecii au înțeles că mai bun ambasador ca fotbalul nu există, ar fi timpul ca și guvernanții noștri să se trezească, să mai lase disputele politice la o parte și să se apuce de treabă.

E clar că economia noastră nu ne permite să ne comparăm cu țări dezvoltate, dar măcar să tindem spre asta. Normal că Statul moldovenesc nu are capacitatea de a subsida fotbalul cu zeci de milioane, dar măcar alte priorități să acorde. De exemplu, în Franța, cluburile care reprezintă o localitate, fie ea Lyon sau Bordeaux, sunt scutite de taxe pentru arenda pământului pe care sunt amplasate stadioanele sau bazele sportive. La fel și persoanele care investesc într-un club oarecare beneficiază de anumite privilegii. Ca să nu amintesc de faptul că sportul se predă în școli 4 zile pe săptămână, iar miercurea este zi specială când elevii nu fac ore, ci participă la diferite festivaluri, călătorii, dar în special – competiții sportive.

Mulți vor spune ”ce ne trebuie nouă sport când nu avem drumuri, case sau alte lucruri elementare”? Vă spun eu pentru ce. În primul rând pentru sănătatea și viitorul copiilor și a urmașilor noștri. Un om sănătos are capacitatea de a face și drumuri, și case. Pentru asta ne trebuie sportul. Dar și pentru satisfacția morală. Nu-i așa că toți au fost supărați că am remizat cu Luxemburg? O țară cu nivelul de trai infinit peste cel al Moldovei! De ce oare?..

Comentarii

  1. Draga prietene, am fost surprins la acest noutatile de pe blog-ul său, cred că puţini în Brazilia, ştie acest parteneriat stabilit de brazilian şi Uzbequistão.Não nu au nimic impotriva, dar sigur e vorba de CBF, ar trebui să fie fier de o gramada de bani, că puţine sau nimic nu este invers de a clubes.Abraços

    RăspundețiȘtergere
  2. Informatia despre parteneriatul dintre Federatiile din Uzbekistan si Brazilia am gasit-o in presa din Rusia, confirmata de site-ul Federatiei din Uzbekistan
    www.the-uff.com/

    RăspundețiȘtergere
  3. Canteras de futbolistas como pocas.

    Muy buenas fotos.

    Saludos de Buenos Aires.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune