Vrem schimbare de atitudine, nu schimbare de denumire

Aseară, în cadrul emisiunii ”În Profunzime” cu Lorena Bogza (ProTV), președintele Parlamentului, Mihai Ghimpu a declarat:

„Vom desfiinţa Ministerul Administraţiei Publice Locale şi vom crea, în schimb, Ministerul Tineretului. Urmează să decidem dacă includem aici sau nu sportul şi turismul.”

Siteul http://www.unimedia.md/ scrie că, anterior, a fost creat un grup de lucru, din care au făcut parte reprezentanţii Organizaţiilor de tineret ale PLDM, PL, PDM şi AMN şi câţiva consultanţi cu experienţă în domeniul politicilor de tineret, care a elaborat un document cu propuneri pentru componenta „politici de tineret” din programul de guvernare al AIE, 2009 – 2013. Una dintre propunerile principale ale acestui document a fost crearea Ministerului Tineretului şi Sportului, fără a fi inclus şi domeniul turism.

Să vă spun sincer, pe mine mă lasă rece aceste schimbări de denumiri. Va mai apărea un post de ministru și încă alți câțiva mâncăi pe lângă el. Ei și ce? Oare în denumire constă totul? Vom avea acum tineri mai inteligenți sau mai multe medalii la Jocurile Olimpice?..

A mai fost pe timpuri o astfel de structură. Acum câțiva ani s-a creat Agenția sportului. Acum iarăși o luăm de la capăt. Pentru mine, dar mai ales pentru sportul moldovenesc, adevărata ȘTIRE BUNĂ va fi atunci când noua guvernare va anunța că a mărit bugetul alocat pentru dezvoltarea sportului de 3 sau de 4 ori. Că Statul se va implica și va mări numărul orelor de sport în școli. Că statul va semna vreun contract de colaborare cu cineva care să ne izbăvească de utilajul sportiv vechi de o jumătate de secol și să aducă echipament nou, modern, ca să fim și noi în rând cu lumea. Ca să putem și noi cere performanțe de la sportivi. Apropo de sportivi. Pe când mărim bursa performerilor ca aceștia să se concentreze numai la sport, să nu mai aibă în program și 8 ore de servici. Etc., etc.

Nu vreau să critic noua guvernare, care, încă nici n-a început. Le dau doar niște indicii în calitate de persoană implicată de 20 de ani în sportul de performanță. Sportul național are nevoie de o schimbare urgentă de atitudine, nu de denumire.

Comentarii

  1. Sandu,
    mi-a plăcut articolul tău. Într-adevăr se cere schimbarea atitudinii şi majorarea bugetului. Se cere şi o precizare: va exista un buget corespunzător, doar atunci când domeniul tineret şi sport va fi cu adevărat o prioritate a statului. Altfel spus, crearea Ministerului Tineretului şi Sportului reprezintă instrumentul, prin care statul va realiza această prioritate.

    În rest, îmi doresc ca persoane tinere şi bine pregătite, ca tine, să fie în conducerea acestui minister sau să consilieze conducerea ministerului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Tudor, am urmarit si postarile tale anterioare pe aceasta tema. Recunosc faptul ca nu ma pricep la politica, dar consider ca adevarata schimbare se va produce abia atunci cand politicienii vor realiza ca aceste domenii sunt extrem de importante si trebuiesc tratate ca atare. Degeaba schimbam ambalajul daca, continutul ramane acelasi. Vreau sa fiu inteles corect. Nu sunt categoric impotriva crearii unui Minister al tineretului si sportului. Pur si simplu vreau mai intai de toate sa vad ca noua guvernare are o alta atitudine, CONCRETA vizavi de aceste doua domenii, in special sport. Pentru asta, parerea mea, e nevoie de o persoana politica importanta, cu un cuvant greu de spus in noua alianta, care sa sustina ideile de promovare a tineretului si sportului. Sa nu fie doar o zvacnire de moment, iar apoi toti sa uite de sport, asa cum se intampla de 20 de ani.
    Mersi pentru apreciere

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune