10 ani fără Cupa Cupelor

Trofeul furat nu a fost găsit nici până astăzi

În 2009 s-au împlinit 10 ani de când UEFA a eliminat Cupa Cupelor din calendarul competițional. UEFA Cup Winners Cup a fost o competiție derulată de forul european între anii 1960-1999 și a fost destinată căștigătoarelor de cupă din fiecare țară din Europa. Începând cu sezonul 1999-2000, competiția a fost abolită, datorită dorinței forului european de a extinde și de a promova UEFA Champions League.

Castigatoarea cupei din fiecare țară primea dreptul de a participa în Cupa Cupelor, după mulți analiști sportivi aceasta fiind cea mai ușor de câștigat competiție. În ciuda acestui fapt, competiția era cotată cu a doua valoare între cupele europene, fiind considerată mai slabă decât UEFA Champions League, dar mai puternică decât Cupa UEFA.


Născut în URSS, echipa mea de suflet era Dinamo Kiev. La fel ca și Steaua, Dinamo Kiev mi-a intrat în inimă grație unei mari victorii în Europa și anume, câștigarea Cupei Cupelor în anul 1986. Era pentru a doua oară când kievenii intrau în posesia râvnitului trofeu, după victoria din 1975 (foto). De fiecare dată când Dinamo a câștigat Cupa Cupelor, cel mai bun jucător al ucrainenilor se alegea cu Balonul de Aur, în 1975 (finala: 3:0 cu Ferencvaros) – Oleg Blohin, iar în 1986 (finala: 3:0 cu Atletico Madrid) – Igor Belanov.

În perioada 1972-1999, Supercupa Europei, se disputa între câștigătoarea Cupei Cupelor și câștigătoarea UEFA Champions League. Astfel, în 1987 Steaua și Dinamo Kiev au jucat cu Supercupa Europei pe masă, victoria revenind românilor după golul lui Hagi din lovitură liberă.

În toata istoria competiției au existat 39 de ediții și 32 de echipe câștigătoare. Nici o echipă n-a reușit să câștige trofeul 2 ani la rând. Prima deținătoare a trofeului, în 1961, a fost Fiorentina, care a învins în finală pe Glasgow Rangers cu 2:0. Ultima care a luat Cupa Cupelor a fost Lazio Roma, învingătoare în fața echipei Mallorca cu 2:1. Trofeul Cupei Cupelor, avea să rămână în vitrina ultimei câștigătoare, Lazio Roma, până în anul 2003, când acesta a fost furat. Din păcate el nu a fost recuperat niciodată, poliția italiană închizând cazul 2 ani mai târziu...

Date și statistici:
- Echipele engleze au strâns nu mai puțin de 13 finale jucate în Cupa Cupelor, dintre care au câștigat 8.
- Echipele spaniole au adunat 14 finale de Cupa Cupelor, dar ele s-au impus decât în 7 dintre acestea.
- Barcelona a jucat 6 finale de Cupa Cupelor și s-a impus în 4 (1979, 1982, 1989, 1997 - an în care românul Gică Popescu era capitan, foto).
- Cea mai categorică victorie într-o finală de Cupa Cupelor s-a produs în ediția 1962-1963, când Tottenham Hotspur s-a impus cu 5-1 în fața deținătoarei trofeului la acea vreme, Atletico Madrid.

Sursa: fotbal17.com

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune