Calincov – fotbalistul care obține ce vrea

Israel - Moldova 3:1

Calincov a fost primul jucător care a venit la națională pentru ultimele două partide din preliminarii. Am avut o întâlnire cu el cu două zile înainte de a intra în cantonament. Vă reproduc exact cuvintele pe care mi le-a spus jucătorul lui Xazar în momentul în care l-am întrebat de ce a venit așa de devreme acasă:

”N-am răbdare să se reunească lotul național. Am o dorință ieșită din comun de a juca pentru naționala Moldovei pentru care visez să marchez primul gol oficial…”

N-am dat importanță atunci acestor cuvinte. Aveam în această seară pregătit un alt început de reportaj până la golul înscris de Calincov. După, mi-am amintit de cuvintele jucătorului despre care în 2002, când se transfera la Anderlecht, se spunea că va ajunge cel mai mare fotbalist moldovean din toate timpurile. Bravo, Denis, pentru ambiția cu care ai jucat în această seară și pentru că echipa națională pentru tine înseamnă ceva!

Intenționam să mă iau iar de Bugaiov, care a uitat cum se aleargă de când lustruiește banca la Zaporojie, de Sofroni, of, băiat bun, dar fotbalist… care nu poate face o simplă preluare. Pe Sofroni l-am văzut la un antrenament. Era cel mai bun! Sincer! Nu știu ce se întâmplă cu el când vine la echipa națională. Cred că e vorba de mentalitate, de emoții, de frică, de nu știu ce. Un antrenor trebuie să știe să mobilizeze un fotbalist. Aici se vede clasa antrenorului, când poate să-l facă pe fotbalist să joace la adevarata lui valoare. Iar lui Sofroni îi tremură picioarele când joacă. De ce? De ce antrenorul nu face nimic să schimbe acest lucru? Știți de ce pierdem noi? Cam de asta pierdem. Că avem complexul inferiorității. Iar Sofroni este exponentul perfect al fotbalistului moldovean. De asta noi câștigăm în amicale, meciuri fără miză, și ne chinuim în oficiale.

Câteva cuvinte despre meciul cu Israel: Namașco – cel mai bun, ne-a salvat de la dezastru. Apărarea – varză! Probabil fundașii noștri au rupt ceva noaptea trecută. Mă gândeam la cărți. Voi la ce? Sigur au dormit puțin. Nu suntem inferiori israelienilor, iar asta s-a văzut în unele momente de joc. Am avut impresia că echipamentul penibil le încurca în unele faze jucătorilor noștri. Cel puțin celor de statură mai mică. Am pierdut, dar parcă nu e așa de dureros când vezi ce a pățit România în Serbia.

Israel - Moldova 3:1

Marcatori: Barda (21, 69), Ben Dayan (65) - Calincov (90+2)

Israel: 1.Aoutu, 3. Ben Haim, 5.Strool, 6.Ben Dayan, 8.Vermouth, 10.Barda (9.Colatti, 71), 12.Yadin, 14.Ziv (2.Saban, 29), 15.Benayoun (c), 16.Cohen, 17.Sahar (11.Schechter, 60)
Rezerve: 4.Mori, 7.Kayal, 13.Keinan, 18.Davidovitch
Antrenor: Dror Kashtan

Moldova: 1.St.Namaşco, 3.Laşcencov (c), 4.Golovatenco, 5.Epureanu, 7.Bugaiov (16.Suvorov, 73), 10.Cebotaru (9.V.Andronic, 66), 11.Catînsus, 13.Bulat, 15.Calincov, 17.Sofroni (14.Ovseannicov, 78), 18.Savinov
Rezerve: 2.Armaş, 6.S.Namaşco, 12.Matiughin
Antrenor: Igor Dobrovolski

Arbitru: Kevin Blom (Olanda)

Comentarii

  1. Sa vedem ce urmeaza...Calincov merita o echipa de top...macar din rusia

    RăspundețiȘtergere
  2. Bravo Moldova, pacat de rezultat... Ehh de-ar mai fi 2-3 in echipa noastra cu tupeul lui Calincov? e bravo! Pacat ca nu joaca intr-un campionat mai puternic. Oricum mizez pe Moldova in urmatorul meci! Forza MOLDOVA!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Sandu,
    frumos blog, cu plăcere citesc tot ce scrii. Referitor la schimbarea jucătorului în timpul meciului. E frecvent acest fenomen. În toate sporturile. Popular lumea îi spune "ardere". Te înmoi, tremură picioarele, parcă pluteşti, şi nici forţă nu ai, nici viteză, reacţie. Totul e zero. Antrenorii mari parţial pot compensa acest lucru. Jucătorii mari, deşi îl au, îl doboară şi joacă cu mintea limpede, dezinvolt, natural.
    Aici apare talentul. Atunci când totul se face de la sine, şi tu trebuie doar să forţezi muşchiul, nu capul.
    Apropo. Ar fi fost frumos să fie un portal al sportului moldovenesc, unde să fie toate evenimentele din sportul autohton reflectate, începând cu copii şi terminând cu veterani. Aş pierde mult timp acolo.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune