Echipa cu un singur titlu național, dar cu două Cupe ale Campionilor!


Nottingham Forest este numele echipei engleze, care a intrat în istoria fotbalului prin faptul că a câștigat o singură dată titlul de campioană a Angliei, dar și-a trecut în cont două Cupe ale Campionilor Europeni!

Se întâmpla în anul 1978, când Nottingham devenea în premieră campioana Angliei, chiar în anul în care promovase, din nou, în Premiere League. Avea să rămână și singurul titlul din palmaresul clubului. În anul următor, 1979, Nottingham Forest câștiga Cupa Campionilor Europeni, actuala Champions League, învingând în finală echipa suedeză Malmo cu 1:0. Chiar dacă în Anglia n-a mai reușit să ia titlul, Nottingham a fost admisă din nou în Cupa Campionilor în calitate de deținătoare a trofeului. Englezii au profitat din plin de această invitație, cucerind Cupa și în 1980, trecând în finală de Hamburg cu 1:0.

Nottingham Forest a fost fondat în anul 1865. Primul contact cu Premier League a avut loc în 1892 pe vremea când fotbalul se juca din pură placere, nu ca acum doar pe bani. Primul trofeu – Cupa Angliei - Nottingham l-a cucerit în 1898, performanță pe care avea să o repete în 1959.

În anul 1972 echipa a retrogradat în divizia secundă, ca 5 ani mai târziu să aibă parte de una dintre cele mai spectaculoase reveniri, datorate numirii lui Brian Clough pe banca echipei. Clough va ramâne în istoria lui Notts ca cel mai bun antrenor din toate timpurile. În dor 3 ani Nottingham reușise să promoveze, să câștige titlul în Anglia și să cucerească de 2 ori consecutiv Cupa Campionilor Europeni. Perioada 1977-1980 a reprezentat apogeul acestei echipe, care câștiga în paralel Supercupa Europei și 2 Cupe ale Ligii engleze.

Jucători remarcabili: Peter Shilton (foto), Martin O’Neill (actualul technician a lui Aston Villa), Robertson, Gemmil, Burns.

În 1996 a început marea criză. Notts retrogradează în liga secundă, apoi în liga a treia. Au revenit cu greu în Championship. Astazi cei de la Nottingham Forest sunt pe locul 10 în liga a 2-a engleză, cu 16 puncte după 11 etape. La 8 puncte în spatele liderei, Newcastle.

Comentarii

  1. Malmo in finala chamions league...atunci ajungeau toti fraierii in finale
    scuzem stiu ca esti fan stelist

    RăspundețiȘtergere
  2. poate fraieri, dar fraieri care erau CAMPIONI, ca doar era CUPA CAMPIONILOR!!!. In materie de sport, am aflat ceva nou si interesant astazi, lucru pentru care tin sa-i multumesc autorului.
    ALA ERA FOTBAL, DOMNE'. Ala era SPORT si nu un amalgam din tehnologii, medicamentatii (poate alt cuvant ar fi mai corect), bani si suprasaturare mediatica. Despre degradarea fenomenului vorbeste si imaginea suporterului - atunci mai mult oameni maturi, apriori cu scaun la cap, acum niste adolescenti acneici care injura pana si in somn.
    PS. De ar fi aparut acum Pele, iar fi fost rupte picioarele in cel tarziu al doilea sezon.

    RăspundețiȘtergere
  3. Corect. Fotbalul ca sport nu mai exista. Doar bani si interese.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune