Fabrica de antrenori

De când a primit dreptul de la UEFA să școlarizeze antrenori în Moldova, Federația de fotbal a început să producă tehnicieni pe bandă rulantă. A devenit o modă la Chișinău printre fotbaliști: ai încheiat cariera de jucător, te înscrii la cursurile pentru antrenori. N-ar fi o problemă dacă s-ar înscrie doar fotbaliști. Dar au primit licență de antrenor oameni care sunt departe de fotbal. Cum ar fi, un exemplu, băiatul care face site-ul FMF. Apropo, acesta, care se numește Igor Popov, face parte și din Comitetul pentru acordarea licenței de agent de jucători FMF. E bine să fii rudă cu șeful…

Luni, 9 noiembrie, a început al XI-lea Curs pentru antrenori care vor obține licența de categorie „C”. La aceste cursuri s-au înscris mai mulți fotbaliști cu nume ca oricând: Ion Testemițanu, Oleg Șișchin, Adrian Bogdan, Andrei Martin, Serghei Alexandrov, Vitalie Carmac, Ghenadie Pușca, Iurie Osipenco, Iurie Groșev sau Igor Negrescu. Mulți dintre ei încă sunt jucători activi. Dar vor să se facă antrenori. Lista până la 26 este completată de un șir de anonimi, despre care poza de pe site-ul http://www.football.md/ spune tot.

Să dea Domnul să iasă ceva din ei. Și sunt sigur că odată și odată vom avea și noi un antrenor mare. Va fi asta peste trei ani sau peste 50 e greu de spus. Dar și mai greu de realizat, atâta timp cât profesori la aceste cursuri sunt: Ghenadie Scurtul (Director Tehnic FMF), care nu a antrenat nimic în viața lui. Serghei Clescenco (antrenorul selecționatei de juniori U-17), fost mare fotbalist pentru nivelul Moldovei, dar care a absolvit aceste cursuri abia cu un an în urmă și nu văd ce ar putea să-l învețe Cleșcenco pe Testemițanu. Valentin Veselov (medic FMF) – fără comentarii, mai ales că e fost arbitru, nu antrenor. Vladimir Antonov (observator de arbitri UEFA) – ”bravo!”. Și poate doar Serghei Dinov (antrenor de portari) l-ar putea învăța ceva pe Bogdan.

Citat din site-ul FMF: ”La ceremonia de inaugurare a Cursului cu un mesaj de salut catre participanti s-a adresat Nicolae Cebotari, Secretar General FMF. „Tara noastra are nevoie de antrenori calificati si ne bucuram mult ca la aceste Cursuri s-au inscris multi fosti si actuali fotbalisti. Sa speram ca ei vor deveni buni tehnicieni, adevarati indrumatori ai jucatorilor in cariera lor fotbalistica”, a declarat Nicolae Cebotari.”. Trăiască! Cine mai vrea antrenor?

Comentarii

  1. Si sa mai vedeti ce aere isi da acest Ghenadie Scurtul...El nu e Scurtu, e Scurtul, cu L, ca deh l-a facut mama rus... ai zice ca e vreun Capello sau Mourinho nu alta...El mai este si observator la FMF...Un om chiar important, baga-mi-as...

    RăspundețiȘtergere
  2. Adevarat, Cristi. Prost si cu nasul pe sus. Ceea ce nu inteleg eu este de unde vine aceasta ingamfare a lui Scurtu-l. Ca fotbalist a fost mediocru, ca arbitru la fel. Acum e profesor de antrenori. Uneori nu-mi ajung forte sa ma mir: de unde atata talent in unii indivizi din fotbalul nostru? La toate se pricepe omul asta. Dar in niciun domeniu n-a fost bun. Asa fotbal, asa arbitri, asa antrenori. Federatia lucreaza...

    RăspundețiȘtergere
  3. Cit priveste Igor Popov, el mai are functii! Dar sa stiti ca e un specialist foarte bun! De-ar avea FMF mai multi lucratori ca el, ar mai scoate fotbalul nostru din impas.

    RăspundețiȘtergere
  4. nu conteaza daca au jucat sau nu fotbal conteaza ce este de capul lor.panait un pusti de 24 de ani conform pro sport antreneaza rapidul, manea e antrenor principal doar in acte, peseiro nu a jucat fotbal, a fost finalist de cupa uefa (imi plange sufletul dupa el)mai are rost sa vorbim de mourinho si proful de mate din germania

    RăspundețiȘtergere
  5. Totalmente de-acord cu cele expuse de tine Sandu.
    Dar pe mine ma mira inca un lucru, finisand studiile in cadrul universitatii de stat de educatie fizica si sport(USEFS), specialitatea antrenor/manager in fotbal, eu nu primesc decat o dimploma care nu-mi ofera posibilitatea de a munci in domeniul dat, poate doar ca antrenor la grupele de copii din gradinite, dar si acolo banuiesc ca e musai sa ai licenta C.

    Logic ar fi, cum se procedeaza spre exemplu in tarile care au o universitati/academii sportive, la finisarea studiilor, studentul care a ros poposca 3-4 ani sa se bucure macar de acea licenta C, totusi a reusit sa insuseasca mult mai multe decat in cele 2 saptamaini, timp cat dureaza cursurile la FMF.

    da ce conteaza asta...ei elaboreaza legea cu privirea la sport...

    RăspundețiȘtergere
  6. Domnule Grecu este oare vreo problema ca primesc licenta oamenii nefotbalisti sau asa numitii de catre dumneavoastra "anonimi"??? Si eu sa fi avut timp nu refuzam sa trec cursurile date (dar de dorit cu alti profesori - aici va dau dreptate).

    P.S. O rugaminte: nu mai criticati fara motiv oamenii ce nu au legatura cu fotbalul!

    RăspundețiȘtergere
  7. Cromo, mersi pentru sugestie. Pe jumatate impartasesc pararea dv.

    pt. Presa. Este o tema interesanta pentru o emisiune. Adrian, daca esti tu, da-mi de stire. Chiar e foarte interesant si important ceea ce ai scris tu

    RăspundețiȘtergere
  8. Sandu, Adrian sunt.

    ma bucur ca te-a interesat subiectul.
    accept de pe-acum invitatia la emisiune pentru a spune lucrurilor pe nume, nu ca as mai putea schimba ceva in cazul meu, pentru ca mai am jumatate de an de invatat, dar anual sute de studenti calca pe aceeasi grebla...si nu au nici o vina...

    RăspundețiȘtergere
  9. Sandule ai dreptate, desi sincer, m-as duce si eu pe la aceste cursuri, cu toate ca nu am nevoie de ele, dar daca totusi e posibil de luat o licenta C, de ce nu? :)

    RăspundețiȘtergere
  10. ''Prost si cu nasul pe sus. Ceea ce nu inteleg eu este de unde vine aceasta ingamfare a lui Scurtu-l.'' Sandu, am impresia ca esti o baba de la piata centrala!!! Ce ai obtinut tu in afara ca sa scoti rahat din gura ta? Unde este etica de jurnalist? Esti presa galbena ca si maioul tau din foto. Si Scurtul si Clesenco au licente date de UEFA asa ca toate pretentiile la ei. Si de unde ai luat ca ei nu pot preda licenta C? Deasemenea surse secrete! Am impresia ca le visezi noaptea.
    Ce este cu rusofobia asta!!! Nu-i treaba ta cum este numele de familie a omului. Cred ca prost esti chiar tu, grecule.

    RăspundețiȘtergere
  11. Inca ceva. Tu numai te tii de criticat.Da propuneri. Cine doresti tu sa predea licenta C- antrenarea copiilor pina la 11-12 ani? Poate sa-l invitam pe Gus Hidding sau pe Lucescu sau poate pe Maradona? Spune tu daca esti asa destept. Ghenadie Scurtul este unul din cei putini care are licenta PRO. Poate nu stii? Sau poate crezi ca n-a meritat-o??? Ah da, doar ai zis ca-i prost.
    Deci, sint prosti si cei de la FIFA , da? Nu cumva esti platit de cineva pentru a scrie prostii despre oameni?

    RăspundețiȘtergere
  12. Sandu. tu scrii , dar nu prea ptii ce scrii. Licenta C у pentru antrenarea echipelor de copii. Acum raspunde-mi: De unde , ma rog, Ion Testemiteanu cunoaste atit de bine despre antrenarea copiilor! Mai ales, ca de cind Ion a fost mic , a mai trecut ceva timp... In fotbal s-a mai schimbat ceva de atunci , cred eu.

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu-ti este teama ca d-l Scurtul si d-l Clesenco pentru caracteristicele date de tine public in adresa lor te va da in judecata? Sau poate tu ii cunosti foarte bine pe d-l Scurtul si pe d-l Clesenco, ca specialisti si ca oameni, ca poti sa dovedesti in instanta ca unul e prost, iar altul incompetent? Chiar pute a presa galbena.

    RăspundețiȘtergere
  14. Anonimule,

    daca te consideri atat de bun incat le pricepi pe toate si simti mirosul de "presa galbena", daca te pricepi sa arunci cu noroi in parerea unui om care publica in spatiul sau virtual, nu in mass-media, gandurile sale, de ce te ascunzi in anonimat? Hai la lumina, sa ne cunoastem si sa discutam. Numai aricii si sacalii se ascund prin tufisuri si musca pe la spate!

    Este spatiul virtual al lui Sandu. Nimeni nu te obliga sa intri aici, nimeni nu te impune sa crezi ce se spune aici si asa mai departe. Un om inteligent ataca ideea, nu persoana! Ma intreb ce fel de om esti daca iti permiti sa ataci persoana si intr-un mod care nu te prea recomanda. Poti lua o mica lectie de la acelasi Sandu pe care tu il ataci si sa vezi ca el ataca ideile (ideea ca Scurtu si Clescenco nu sunt suficient de bine pregatiti).

    Sa fii iubit! Vorbim cand ai curajul si inteligenta sa iesi din anonimat. Ori cu fantome si cu vorbe in vant eu nu discut.

    RăspundețiȘtergere
  15. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  16. Sandule cind scrii ceva gindestete bine ce scrii, si despre cine scrii. Dupa asa cuvinte poti sa ramii cu nasul rupt.

    RăspundețiȘtergere
  17. Oameni buni, de vorbit, de scris prostii nu trebu sa ai multa minte in cap, dar cind merge vorba de facut ceva, toti dispar?!!!
    Ce tu Sandu ai facut in tara noastra pentru dezvoltarea fotbalului? Tu esti un jurnalist sportiv dar nici nu poti juca la nivel mediu, la arbitraj de loc nu te precepi, da si ca jurnalist esti slab, fiindca nu respecti oameni in jurul tau!

    RăspundețiȘtergere
  18. De acord cu Fair Play. Apropo, la licente doar se transmite informatia primita anterior, si nu se descopera America. Se stie ca Sandu scrie la comanda lui Efros. Dar cu Scurtul, sigur ca a avut vre-un conflict personal, atita ura are pe acest om sau poate ura o poarta domnul X?

    RăspundețiȘtergere
  19. vreau sa zic ca Sandu e unul din putinii care spun lucrurilor pe nume si nu se tem ca pot ramine cu ,, nasul rupt''

    voi ANONIMILOR,
    - sunteti niste ,,LASI'' cu litere mari ca doar scrieti sub numele de anonim ce naiba.

    - sinteti niste fricosi care ling curu la toti care vin la conducere, poate sa ne punem si noi in rind
    - sinteti niste papa lapte (prea frumos spus),niste derbedei ratati care nu pot trece de pragul depresiei de a se afirma ca personalitati
    - asta sinteti si nu numai asta

    Nu il cunosc personal pe Sandu insa impresia mea despre el e una foarte buna . Da, Sandu poate uneori e prea dur dar asta nu inseamna ca e incopetent,prost

    iar voi, ratatilor veti raminea permanent niste RATATI

    RăspundețiȘtergere
  20. MA rog,am uitat parola pe cont dar nu sunt anonim
    Ana Rusu
    saalutari Sandule si succese in continuare

    RăspundețiȘtergere
  21. CRED ca Ana Rusu este pseudonimul lui Sandu sau vreo padrujca de-a lui. Nici macar n-are curajul sa raspunda. Nimeni nu l-a numit pe Sandu prost asa din pod, ba din contra, el asa l-a numit pe Ghena Scurtul si fara motiv. in afara de lasitate nu ma poti invinui de nimic pentru ca stii ca am dreptate in esenta. Sa ramin anonim este dreptul meu, cu atit mai mult ca nu ma cunosti. Anonimi sint mai multi, nu o singura persoana. Mai bine las, decit birfitor.

    RăspundețiȘtergere
  22. Mai bine o mizerie mare decat una mica, nu?

    RăspundețiȘtergere
  23. sunt de acord cu ignatiuc
    persoane invidioase sunt la tot coltul
    si totusi nu inteleg de ce face anonimul asa zarva cind in articol nu ii face prosti sau incopetenti
    ei ma rog,lumea-i plina de rauvoitori

    Sandu se pare ca anonimii de la feder nu prea te iubesc

    RăspundețiȘtergere
  24. Anonim, stii ce le-a spus Maradona ziaristilor la conferinta de presa de dupa meciul Uruguay-Argentina-0:1. Le-a zis "chupa". Asta-ti spun si eu: "CHUPA"!!! Nu ca m-as compara cu Maradona, doar ca el fiind rege eu doar i-i urmez exemplul:) CHUPA!!!

    RăspundețiȘtergere
  25. Anonim care inca nu a postat in acest articol.

    Sergiune, mai mare prostii decit declaratiile lui Maradona nu am auzit.
    Lipsa de respect, cultura, educatie, deontologie, etc.

    RăspundețiȘtergere
  26. Serjiniho, stii care e atitudinea mea fata de tine, dar cu "Chupa" nu pot sa-ti dau dreptate. Da ai hotarit sa-ti aperi prietenul de Anonimi, da, m-am plictisit si eu la mine pe blog de comentatori fara nume dar nu asta ar trebui sa fie reactia ta. Nici macar autorul acestui blog nu a reactionat ca tine.

    RăspundețiȘtergere
  27. Nu, chiar sunt hazlii comentariile de la acest post :D. M-au făcut să zîmbesc :)

    Dacă s-a ajuns la aceea ca din cauza unor cuvinte spuse să se ameninţe cu bătaia, e jalnic. Din altă parte, cum menţionează şi Dan Dungaciu în volumul său "Cine suntem noi?", cînd se ajunge la aceea că adversarul te ameninţă cu violenţa, înseamnă că el nu mai are argumente, înseamnă că tu ai învins, că tu eşti corect.

    În fine, nu cred că ai greşit ceva în acest articol. Nimeni nu are ce-ţi imputa la el, căci e opinia ta şi nu jigneşti pe nimeni practic.

    Singura ta greşeală e în comentariul al II-lea, în care îl faci pe Ghenadie Scurtul (nici nu ştiu cine e) prost şi cu nasul pe sus. "Nasul pe sus" poate fi omis, căci nu jigneşte (e mai mult o metaforă la faptul că e mândru), dar apelativul de "prost" acţionează ca o insultă directă, şi nu m-aş mira ca din această cauză să fi comentat violent aici şi Ghenadie Scurtul printre anonimi (ar avea şi motive).
    Cred însă că a fost doar o mică scăpare a ta, cauzată şi de faptul că ai vrut să răspunzi pozitiv la comentariul lui Jardan, care e destul de ostil lui Scurtul (te-a influenţat I comentariu - iarăşi psihologie :D), aşa că, toate aceste comentarii ostile şi violente ţie, deşi iniţial pot fi justificate, sunt de departe exagerate, trecînd mult peste bunul simţ, şi nici neavînd mari argumente de a-ţi demonta articolul, avînd mai mult scopul de a te jigni direct, ca urmare a unor proprii frustrări şi neîmpliniri de sine. Atît.

    RăspundețiȘtergere
  28. Victor, "Prost si cu nasul pe sus" trebuia luat in ghilimele, pentru ca este o parafrazare a proverbului "sarac, prost si fudul". Dar, ma rog...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune