EXCLUSIV. Un fotbalist moldovean la Chelsea Londra!

Jan Botnari (16 ani) este primul fotbalist moldovean care a semnat cu echipa lui Roman Abramovici


Descoperit de antrenorul lui David Beckham


Povestea a început acum un an. Fiind elev la un liceu din Londra, Jan Botnari a fost observat la o miuță de către unul dintre antrenorii de la Leiton Orient, formație din divizia a 3-a engleză, unde s-au format ca jucători celebrii David Beckham și Peter Shillton. A doua zi a fost chemat să participe la un antrenament cu prima echipă. Puștiul de doar 15 ani a impresionat tot staful tehnic. Înalt de peste 190 cm, puternic, cu un șut nimicitor, Jan le-a arătat britanicilor că știe și cu mingea, doar suntem un popor latin. Pe scurt, a fost păstrat în lot, fără însă a fi legitimat. Tata i-a ordonat: ”Mai întâi de toate școala, pe urmă fotbalul”.


Căutat de Chelsea la Chișinău


Într-o zi de mai, echipa de tineret a lui Leiton Orient a jucat un amical cu formația similară a celebrului club englez Chelsea Londra. La meci a fost prezent și unul dintre antrenorii Academiei de fotbal Chelsea, ucraineanul Serghei Baltacea. Fosta mare vedetă de la Dinamo Kiev a rămas încântat de jocul basarabeanului. A urmat, normal, o propunere de a susține un test la gruparea patronată de rusul Abramovici. Numai că, surpriză! Tatăl fotbalistului a refuzat să-l lase! Cel care l-a convins a fost tot Baltacea, care suna cu insistență la Chișinău zile în șir. Acordul de principiu s-a stabilit la începutul verii.


Urmașul lui Lobanovski


Serghei Baltacia (52 ani) este antrenor la ”Bacons Chelsea Football Academy”. Are licența de antrenor Pro UEFA (cea mai mare) și a mai antrenat în Anglia la Charlton, în prima divizie. Ca jucător are 45 meciuri, și 2 goluri pentru selecționata URSS. De 4 ori campion cu Dinamo Kiev. Câștigător al Cupei Cupelor în 1986 cu Dinamo Kiev. A fost cel care l-a descoperit pe actualul capitan al lui Dinamo Kiev, atacantul Artiom Milevski. Baltacea este considerat în Albion urmașul lui Valerii Lobanovski – cel mai mare antrenor ucrainean din toate timpurile.


Prieten cu familia regală


Jan Botnari a semnat cu "BACON’S CHELSEA FOOTBAL ACADEMY" în toamnă, la insistențele lui Serghei Baltacea. În vârstă de doar 16 ani, moldoveanul are 193 cm. În cadrul Academiei sunt mai multe grupe de copii de la 12 până la 18 ani. Instituția este amplasată în centrul Londrei, pe teritoriul celebrului Bacons College, cunoscut pentru relațiile strânse de prietenie cu familia regală. Terenurile Academiei sunt dotate cu acoperire ultramodernă 3G. Jan este primul basarabean care a ajuns la Chelsea.


Semnat de Chelsea, ignorat de naționala Moldovei


Jan Botnari este discipol al Școlii de fotbal Buiucani. Primul antrenor i-a fost Mihai Andronic. Acum un an a fost invitat la un trial organizat de FMF cu scopul de a selecta jucători pentru naționala Under 16. Inițial a fost păstrat în lot, dar după un turneu amical, selecționerii moldoveni nu l-au mai vrut… Jan joacă acum la Academia Chelsea pe post de mijlocaș defensiv. În scurt timp moldoveanul nostru ar putea ajunge coechipier cu Lampard sau Drogba.

Comentarii

  1. La fizic „aduce” putin cu Fellaini, sper si la joc sa se asemene cu belgianul.

    RăspundețiȘtergere
  2. as vrea sa stiu baiatul are doar cetatenie moldoveneasca,sau si engleza si am putea oare si in continuare sa-l consideram basarabean sau nu va juca oare niciodata pentru nationala moldovei.

    RăspundețiȘtergere
  3. as avea nevoie de datele de contact al acestui baiat brav. Vreau sa scriu o istorie mai detaliata despre dansul.
    Sandu, daca ma poti ajuta, ti/as fi foarte recunoscatoare
    Svetlana Panta, reporter Jurnal de Chisinau
    svetapanta@mail.ru

    RăspundețiȘtergere
  4. Sărbători fericite! La Mulţi Ani, Sandu!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mandria Moldovei! Bravo!

    P.S. Sarbatori fericite si un 2010 mai bun si mai prosper!

    RăspundețiȘtergere
  6. In sfirsit unul din Moldova ajunge la o echipa mare. Ii ramine sa demonstreze ca este fotbalist ca sa avem si noi cu ce ne mindri.

    Sandu, e mina ta aici? Tu l-ai dus la Chelsea?

    RăspundețiȘtergere
  7. Sergiu, lol!
    Tu crezi ca chiar asa simplu...
    Tu crezi ca Sandu isi bea cafeaua de dimineata cu Abramovici? Si cateodata il mai si refuza: Stii, Romka? Azi n-am chef :-)
    Chiar n-ai inteles nica din text?

    RăspundețiȘtergere
  8. JAN E BRAVO, A FOST ASA DIN CLASA A 2-A DE CAND IL CUNOSC... VA DEVENI UN FOTBALIST FOARTE BUN!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Mindria poporului nostru, mai multi ca acesti jucatori! poate nu va uita de Moldova. Mai scrie ceva de el.

    RăspundețiȘtergere
  10. IN PRIMUL RIND stind in londra pot sa afirm ca aceasta academie nu e al clubului chelsea,chiar m-am interesat,asa ca nu duceti lumea in eroare,in al doilea rind posibil ca baiatu stie si el ceva fotbal,dar asta inca nu inseamna absolut nimic.in aceste academii se antreneaza sute de baieti si doar cei mai buni dintre reusesc.,in numar mic.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune