Modelul BBC la Moldova 1

Tudor Darie a iniţiat o campanie media-publică prin care cere modernizarea Teleradio Moldova. Şi nu oricum, dar preluând modelul BBC. Susţin această tentativă de încurajare a noii conduceri Teleradio, dirijate de fostul meu profesor de facultate Constantin Marin. Nu mă implic în modalitatea de finanţare pentru că este mai delicată şi greu de aplicat.

Ce ţine de politica editorială, aici e clar că trebuie început de la zero. La TVM a fost tot timpul cenzură, indiferent cine era la putere.

Ce nu a luat în calcul Tudor Darie este că în Moldova NU ai cu cine să faci o televiziune gen BBC. Şi nu vorbesc de posibilităţile tehnice. Pur şi simplu nu avem oameni care ştiu să facă televiziune adevărată.

Mulţi se cred mari comentatori şi experţi în domeniu, dar când ajung în televiziune devin penibili. Şi asta nu pentru că ar deveni între timp jurnalişti mai proşti. Nu. Pur şi simplu televiziunea şi presa scrisă sunt două lucruri diferite.

Nu spun că ar fi imposibil de a face o televiziune gen BBC. Dar pentru asta este nevoie în primul rând de a pregăti oameni, jurnalişti TV. Iar asta-i cel mai greu lucru. Într-o ţară în care televiziunea s-a practicat la nivel de amatorism, maximum semi-profesionalism, va fi foarte dificil şi va dura mult timp să creştem adevăraţi reporteri tv. Pentru că ei trebuiesc crescuţi. Din jurnaliştii cu mentalitate sovietică nu mai faci BBC.

De aceea, cunoscându-l pe noul şef de la Teleradio, Constantin Marin, m-aş bucura să văd că aduce oameni tineri în televiziune. Jurnalişti de pe băncile facultăţii alături de care să realizeze ideile şi conspectele pe care le preda la Universitate. Ar fi un început. Iar cu timpul, cu condiţia că se va munci foarte mult, inclusiv la mentalitate, poate ajungem şi noi undeva aproape de BBC, cel puţin ca structură şi ca stil.

Campania lui Tudor Darie:
Trimite un email la adresa trm@trm.md cu subiectul „dle Constantin Marin, cerem o televiziune publică după modelul BBC” și copie la „cc” și adresa moldova2bbc@gmail.com, ca să putem monitoriza numărul de persoane implicate în campanie.

Comentarii

  1. prea multe televiziuni apar la Chisinau. nu avem atitia jurnalisti aici. nu stiu cine va mai ramine sa lucreze la TRM. doar bosorogi iesiti la pensie

    RăspundețiȘtergere
  2. Абсолютно с тобой согласна, Санду в нескольких моментах.
    Главный момент - профессионализм. Без слез не взглянешь, к сожалению, на большинство местных проектов. Проблем у этих проектов куча. Начиная от операторской работы и стенд-апов корреспондентов и заканчивая режиссурой программ.
    Но знаешь... Да может откликнутся куча молодых, идейных, жаждущих себя проявить студентов и не только, - но все они без опыта. А подсказать-то, подправить, разъяснить - фактически некому. Незнаю кто у тебя преподавал, но после пар моих "профессоров" и персональной практики на телевидении я поняла, - что ничего общего между их теорией и реальной журналистикой нет (это что касается телевидения).
    Как ни крути, а выходит пропасть, которую молодые и амбициозные, дай бог, чтобы преодолели. Но это вряд ли...

    RăspundețiȘtergere
  3. De acord 100%. Am emis din text scolarizarea. Si anume scolarizarea practica, pentru ca cea teoretica este pentru altceva. Iar conditia principala, cum ai spus si tu - profesori de afara. Ideal ar fi niste profesionisti de la BBC daca tot se vrea sa transformam Moldova 1 in BBC Moldova. Daca nu se poate, puteam aduce din Romania, Rusia sau alte tari cu televiziuni adevarate

    RăspundețiȘtergere
  4. ну простор откуда можно импортировать велик))))) и можно кого угодно везти))) если вдаваться в нюансы - то необходимо везти с респектабельных каналов, проповедующих основы журналистики, которые формирую мнения общества ненавязывая свою точку зрения...к сожалению, этим грешат многие каналы России и Румынии (рассуждаю о том, что могу смотреть и оценивать) а спецов из ВВС в Молдову заманишь, только на пару лекций... долгосрочных контрактов с ними не заключишь, а если и получится - то они будут очень дорогими. Это тоже не по карману. Да и поднимать уровень тележурналистики они вряд ли станут, как только увидят остатки аппаратуры М1))))))Хотя.....может найдут инициативных;)))))

    RăspundețiȘtergere
  5. ха....интересно, что было бы если бы мы работали вместе, Санду??????? кстати, ты мне еще торчишь пиццу;)))))) Дина)))))

    RăspundețiȘtergere
  6. Dina, investitia asta o faci o data. In schimb obtii niste jurnalisti adevarati, care vor transmite mai departe ceea ce au invatat. Noi, moldovenii, vrem sa obtinem totul intr/o zi, dar cel mai important - fara a investi ceva. Nu exista rezultat bun daca nu faci o investitie. In plus, decat sa platesti o mie de amatori la M1, mai bine lasi o suta cei mai buni, iar pe banii ramasi aduci profesori din Romania. Te asigur eu ca in Romania sunt oameni capabili sa te invete sa faci jurnalism tv nu mai rau ca la BBC. Spun asta nu din auzite.

    Vizavi de pizza, nu vad pedici :))))

    RăspundețiȘtergere
  7. Apropo de colaborare. m-ar interesa un corespondent la Tiraspol. asta ar insemna sa faci relatari si in limba romana pe care tu o cunosti foarte bine, dar pe care te incapatinezi sa nu o vorbesti

    RăspundețiȘtergere
  8. Pana la urma o sa dati drumul la Publika Tv pe data de 14, sau se amana?
    Sergiu

    RăspundețiȘtergere
  9. Sandu de cine merge vorba, de Dina Coroleova????
    daca da, sa stii ca nu are treaba cu limba romina la Tiraspol, la putre e rusa acolo si la multi moldoveni le este rusine sa vorbeasca in limba lor materna,asa e politica de acolo si se iau dupa ea ca pro.....ii...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune