Olimpiadă scumpă

În ultimii doi ani participanţii moldoveni la Jocurile Olimpice de la Vancouver au primit în jur de 35 de mii de dolari fiecare. Aceşti bani au venit de la Comitetul Internaţional Olimpic şi erau destinaţi pentru pregătire. Nicolae Juravschi consideră că în aceste condiţii Moldova era obligată să participe la Olimpiada albă.

NICOLAE JURAVSCHI, preşedinte CNO:
"Am avut şase burse câte 1500 de dolari pe probe de sport, pe lună. Şi noi suntem într-un fel obligaţi să participăm. Nu putem doar să spunem că nu participăm pentru că nu avem zăpadă destulă."

Banii pentru pregătirea sportivilor noştri au fost oferiţi de către Comitetul Internaţional Olimpic. Natalia Levcencova, fiind considerată sportiva de bază a lotului, a mai fost stimulată financiar şi de Guvern.

NICOLAE JURAVSCHI, preşedinte CNO:
"Ştiu că Levcencova a benificiat anul trecut de circa 300 de mii de lei de la stat. Dar din câte ştiu întotdeauna au existat probleme la ridicarea acestor bani."

Juravschi a ţinut să precizeze că nici CNO, nici statul nu au cheltuit vreun ban pentru însoţitorii care au fost la Olimpiadă.

NICOLAE JURAVSCHI, preşedinte CNO:
"Toţi zic că pleacă mulţi cu lotul olimpic. Ei pleacă pe banii proprii."

Sursele de finanţare pentru olimpicii moldoveni în ultima perioadă au fost diferite. La fel ca şi interesele donatorilor.CIO era interesat de popularizarea sportului. Nicolae Ciornâi a cerut două acreditări, iar statul şi-a făcut obligaţiunea. Aici însă ar trebui menţionat faptul că banii de la stat, cu excepţia celor pe care i-a primit Levcencova, au ajuns doar la sportivii născuţi în Moldova, prin intermediul federaţiilor. Astfel, în total au fost cheltuiţi aproape un sfert de milion de euro doar pentru pregătirea sportivilor. Această sumă nu include cheltuielile pentru deplasare.

BANII CHELTUIŢI PENTRU PREGĂTIREA SPORTIVILOR
CIO: 216.000 dolari (140.000 euro)
Guvernul RM: 800.000 lei (50.000 euro)
Nicolae Ciornâi: 800.000 lei (50.000 euro)
Total: 240.000 euro

sursa: Publika TV

Comentarii

  1. Интересно было бы узнать, кто именно получал эти стипендии от МОК и в течение какого срока. И куда потрачены 800 тысяч лей от минспорта.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune