Cinci lucruri pe care nu le ştiai despre Africa de Sud

Tara cea mai importanta a lumii in aceasta perioada, Africa de Sud, gazda Cupei Mondiale la fotbal, nu este doar cea mai bogata tara a continentului negru ci tara care ascunde mai multe lucruri interesante necunoscute insa deocamdata de marele public.

Exista 11 limbi oficiale

Nu mai putin de 11 limbi oficiale sunt recunoscute de catre Guvernul sud-african: Engleza, isiZulu, isiXhosa, Afrikaans, Sesotho sa Leboa, Setswana, siSwati, isiNdebele, Sesotho, Tshivenda, Xitsonga.

isiZulu foloseste alfabetul latin, este limba populatiei Zulu si este vorbita de aproximativ 13 milioane de sud-africani, din cei peste 50 de milioane, fiind insa inteleasa de jumatate din intreaga populatie.

Vuvuzela nu a fost inventata in Africa de Sud

Simbolul fotbalistic al Africii de Sud la Cupa Mondiala, enervanta vuvuzela, nu apartine de drept sud-africanilor, ci este un simplu obiect muzical care a fost produs prima oara in Statele Unite ale Americii. Asta in ciuda mandriei locale, care spune clar ca este un obiect din mosi-stramosi.

Africa de Sud este leaganul umanitatii

Rasa umana se trage de pe actualul teritoriu al Africii de Sud. In nord-vestul Johannesburgului exista o regiune declarata de UNESCO Patrimoniu Mondial, fiindca aici s-au gasit cele mai vechi urme de fosile umane, datand de aproximativ 3,5 milioane de ani.

Africa de Sud a aprobat folosirea sangelui artificial

In anul 2001, Guvernul sud-african a gasit o solutie pentru a depasi criza de sange uman sanatos de care este nevoie in serviciile medicale. Si astfel a fost lansat si aprobat produsul Hemopure, produs de o firma americana, si realizat din sange de vaca. In ultimii ani insa folosirea Hemopure-ului a scazut spectaculos.

O provincie a tarii este monarhie

Africa de Sud este o republica democrata, cu un presedinte ales. Numai ca provincia KwaZulu-Natal are un statut aparte, fiind o monarhie condusa de Zwelithini kaBhekuzulu, Regele Natiei Zulu. Nu detine putere politica, insa traieste ca un rege, avand si sase sotii si 27 de copii, ina influenta lui este majora in randul populatiei Zulu.

sursa: antena1.ro

Comentarii

  1. http://alexosipov.blogspot.com/2010/06/fotbalul-este-un-razboi.html

    un articol interesant despre fotbal scris de Ian Buruma

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune