David Villa, minerul din Tuilla

La 4 ani putea să rămână invalid. La 14 ani a vrut să se lase de fotbal pentru a se face miner. La 28 de ani este cel mai bun jucător la un campionat mondial. Toate acestea sunt despre golgheterul mondialului African, David Villa.

S-a născut la Tuilla, o suburbie a
municipiului Langreo, din regiunea Asturia (nordul Spaniei), în familia unui miner pasionat de fotbal. Tatăl său, Jose Manuel a fost cel care i-a insuflat dragostea pentru regele sporturilor. Acesta şi-a dorit enorm ca fiul său să reuşească ceea ce el nu a putut face, şi anume să ajungă fotbalist profesionist. Visul tatălui avea să se prăbușească atunci când David avea doar 4 ani. O întîmplare nefericită putea să-l lase invalid, după ce şi-a rupt femurul la joacă.


După acel moment de cumpănă, Villa poartă mereu cu el o amuletă cu Fecioara Maria. Tatăl său l-a încurajat pe micuţ să facă mişcare, pentru a nu rămîne cu probleme. L-a sfătuit să lovească mingea cu piciorul stâng:


"Când mă întorceam de la serviciu, petreceam cam două ore jucându-ne cu mingea, iar el o lovea doar cu piciorul stâng, pentru că pe dreptul îl avea în ghips. Cred că datorită acestui lucru acum loveşte bine cu ambele picioare", spune tatăl fotbalistului.


Din fericire totul s-a rezolvat cu bine și David şi-a început cariera în 1991, la echipa locală, UP Langreo. Pe atunci, îl idolatriza pe atacantul spaniol Luis Enrique. De fapt a fost mai întâi în probe la juniorii lui Oviedo, cînd avea 9 ani, dar a fost respins din cauza fizicului său. Era mic de înălţime şi nu avea suficientă forţă, după cum au motivat antrenorii care l-au examinat. La Langreo a rămas până la vîrsta de 17 ani, când Sporting Gijon a decis să-l transfere. De atunci, a început ascensiunea impresionantă a fotbalistului David Villa.


La 14 ani a avut un moment de cumpănă. A vrut să abandoneze fotbalul şi să se apuce de minerit. Cel care l-a readus pe linia de plutire a fost tot tatăl său, care şi-a dorit un viitor mai bun pentru el.


Supranumit "El Guaje" (Copilul) de către prietenii săi, pentru că de cînd era mic juca fotbal cu băieţii mai mari, Villa a devenit rapid un jucător important la Sporting. A debutat în sezonul 2001-2002 și a atras imediat atenţia marelor echipe din Primera Division. În 2003 a semnat cu Real Zaragoza, în schimbul a 4 milioane de euro plătite lui Sporting Gijon.


La Zaragoza, Villa devine un adevărat idol şi intră în atenţia selecţionerului Spaniei, este chemat la lot şi îi face pe fani să fredoneze un adevărat hit dedicat atacantului: "Illa, illa, illa, Villa maravilla".


Joacă timp de două sezoane la Zaragoza şi în vara lui 2005 Valencia decide să-l transfere, plătind clauza de reziliere a contractului, de 12 milioane de euro. Pe "Mestalla" devine al 5-lea marcator din istoria clubului, în campionat.


Evoluţiile sale la Valencia îl impun ca piesă de bază în naţionala Spaniei, iar postul său în echipă nu mai este ameninţat de jucătorul lui Real Madrid, Raul Gonzalez, care, cu timpul, nu mai este convocat. Villa i-a preluat şi numărul de pe tricou:

"Am un respect deosebit pentru Raul şi ştiu ce înseamnă pentru istoria fotbalului spaniol, dar nu-mi e teamă să preiau acest număr 7. Mereu am jucat cu acest număr", spunea Villa.


Dezbaterea pe tema numărului 7 de la naţională părea fără sfîrşit, cînd Villa a uimit întreaga Europă cu randamentul său de la Campionatul European din Austria şi Elveţia, turneu la care s-a impus ca golgeter, în ciuda faptului că a pierdut finala, din cauza unei accidentări suferite în semifinala cu Rusia, unul dintre cele mai mari ghinioane din cariera sa.


Viaţa extrasportivă a lui David Villa e una exemplară, ultima achiziţie a Barcelonei e familist convins, căsătorit cu Patricia, prima lui prietenă din școală, tatăl unei fetiţe de 4 ani, pe care o cheamă Zaida.


În Africa de Sud, David Villa a ajuns golgheterul absolut al Spaniei la campionatele mondiale, cu 7 reușite. 5 dintre ele le-a marcat până în faza semifinalelor, conducând în clasamentul marcatorilor la Mondialul African.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune