Insula Robben contra capitanului Dunga

Olanda este prima naţională europeană calificată la Campionatul Mondial din Africa de Sud. Olanda este prima echipă calificată în optimile Cupei Mondiale. Olanda e singura echipă care a câștigat toate meciurile de până acum în Campania Africa de Sud, inclusiv în preliminarii și amicale. Olanda va întâlni Brazilia în sferturile Mondialului…


Olanda este prima țară care a colonizat Africa de Sud. În 1652, olandezii au inființat o colonie la Capul Bunei Speranțe. Coloniștii olandezi au fost numiți buri (în olandeză, fermieri), iar mai târziu, ampania Africa deafrikaander, după limba afrikaans (dialect olandez vorbit în zonă). În 1795, forțele britanice au cucerit Capul Bunei Speranțe, iar în 1830, pentru a scăpa de guvernarea britanică, coloniștii olandezi au plecat în Marea migrație spre Nord și au înființat republicile bure independente ale Statului Liberal Orange și Republica Sud Africană, pe care britanicii le-au anexat drept colonii în 1902, în urma Razboiului cu burii…


Arjen Robben este jucătorul de care se leagă speranțele Portocalei mecanice la primul titlu mondial din istorie. Aproape la el acasă, în Africa de Sud. Olandezii au avut neșansa să joace două finale de campionat mondial, de fiecare dată cu echipa gazdă a turneului: în 1974 cu Germania și 1978 cu Argentina. Le-au pierdut pe ambele…


În Africa de Sud este și o insulă cu numele liderului naționalei Olandei. Insula Robben. Cu o suprafață de doar 5 kilometri pătrați pare un loc uitat de lume, pustiu și dominat de uriașa închisoare politică în care erau închiși cei mai aprigi opozanți ai colonialismului olandez. În present, aceasta este atracția turistică a insulei.


Aici, pe Insula Robben, printre alți prizonieri celebri, a fost închis pentru decenii bune fostul președinte al Africii de Sud, Nelson Mandela.


Un alt punct de interes oferit de Insula Robben (Insula Focilor, în limba olandeză) este colonia de foci și de pinguni. Realitatea este că, odată o colonie înfloritoare a acestor animale, Insula Robben a fost pustiită de către coloniștii europeni după ce aceștia au eliberat mai multe familii de iepuri pentru a asigura o sursă de hrană potențialilor marinari care ar fi eșuat aici, o practică extrem de nocivă pentru mediu, dar des folosită în secolele trecute de către navigatori. În numai câțiva ani, iepurii au reușit să extermine focile și pinguinii de pe insulă, doar controlul autorităților din ultimele decenii reușind să reducă numărul acestora și să permită primilor pinguini să iși reocupe insula în anul 1983.


Insula Robben este și un adevărat cimitir al vaselor olandeze și britanice din veacurile trecute. Zeci de epave, dintre care cea mai cunoscută este cea olandeză scufundată împreuna cu o comoară estimată la zeci de milioane de lire sterline aur, zac pe fundul Oceanului Indian fără vreo șansă de a mai fi recuperate. Motivul? Curenții extrem de puternici și valurile uriașe permanente care fac imposibilă orice tentativă de scufundare.


Să vedem dacă va reuși Robben să scufunde corabia lui Dunga în sferturile Mondialului. Dacă Olanda va trece de Brazilia va ajunge campioană mondială.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune