Olimpia Bălți. Bani, oraș, jucători, păreri în viziunea GSP

Primă totală de 20.000$ pentru Olimpia Bălţi
Cel mai mare salariu e de 7200$ pe an

Olimpia e o echipă fără finanţe solide. Are un buget anual care nu depăşeşte milionul de dolari. Asta e valuta la putere în Republica Moldova. Cel mai mare contract la echipă îl are Alexandru Cheltuială, circa 7.200 de dolari pe sezon, în vreme ce la Dinamo liderul contractelor e Marius Niculae, care cîştigă 280.000 de euro pe an! Cu toate acestea, din parcarea clubului, la antrenamente, nu lipsesc maşinile puternice: BMW, Mercedes, Audi. Toate însă la second hand.

Pentru calificarea în turul secund al Europa League, performanţa internaţională numărul unu a clubului pînă în acest moment, jucătorii au primit un bonus total de 15.000 de dolari. Suma va creşte cu încă 5.000 de dolari pentru eventuala eliminare a "cîinilor" din Bucureşti.

5 milioane de euro
este suma la care patronul Serghei Chiseliov a evaluat clubul Olimpia Bălţi.

Gazeta Sporturilor în oraşul (Bălți) adversarei (Olimpia) de joi a lui Dinamo în Europa League

Oraşul Bălţi, unde Olimpia pregăteşte marea lovitură contra "cîinilor", în Europa League, e locul unde românii luptă şi acum împotriva sovietizării forţate.

În aprilie 1818, împăratul rus Alexandru I, călătorind de la Hotin spre Chişinău, a înnoptat la Bălţi, unde s-a înnămolit cu tot alaiul. Nimerise într-un sătuc pricăjit, slab populat, răsărit în valea mlăştinoasă a rîului Răut, în "cuibul frigurilor", căci uriaşa baltă din împrejurimi genera pe tot parcursul anului un climat ostil traiului. Aici a primit însă vestea despre naşterea nepotului său, viitorul ţar Alexandru al II-lea şi, în cinstea acestui eveniment, a dat localităţii prerogativele unei comune urbane, ridicată la rangul de capitală de ocol.

Asta se întîmpla la şase ani după ce străvechiul teritoriu moldav părăsea istorica apartenenţă la pămîntul românesc pentru a trece sub stăpînirea strălucitorului Sankt Petersburg şi, mai tîrziu, a tristei Moscove comuniste. Aşa s-a schimbat, printr-o împrejurare unică, destinul unei aşezări sortite altfel existenţei anonime.

Şi, probabil, fără popasul forţat al caravanei imperiale, trupa de acum a lui Andone n-ar mai fi avut prilejul să pornească noul traseu de Europa League împotriva unui adversar inedit: Olimpia Bălţi.

Antrenament printre capre
Astăzi, oraşul cu 150.000 de locuitori e a doua localitate din Republica Moldova, după Chişinău, de care o despart circa 140 km. Chiar dacă bucureştenii vor disputa partida tur, joi, în capitala de peste Prut, fiindcă stadionul din Bălţi nu e omologat pentru jocuri internaţionale, rivala Olimpia va pregăti marea lovitură în aerul de acasă.

Pe propria arenă, cu o capacitate de 5.000 de locuri, folosite în ultimul week-end pentru un congres naţional al Martorilor lui Iehova. Sau pe gazonul Şcolii Sportive, situat într-un aşa-zis campus universitar, cu clădiri parcă părăsite şi cu cîteva capre păscînd liniştite la centrul terenului, în timp ce jucătorii fac nişte ture de alergare.

Fericiţi să vorbească în româneşte
Plasat spre nordul Basarabiei, Bălţiul e unul dintre exemplele triste pentru suferinţa României, căci sovietizarea teritoriilor moldovene şi-a atins aici scopul în mare parte. Limba lui Eminescu o auzi mai rar decît pe cea a lui Stalin, iar cei care o ştiu, mai mult sau mai puţin, radiază pur şi simplu de fericire atunci cînd au ocazia să o folosească într-o conversaţie cu cineva venit din România.

O urmă de speranţă însă există aici: anul trecut, pentru prima dată, cetăţenii care şi-au declarat limba română drept limbă principală i-au depăşit pe ruşi sau găgăuzi! E şi rezultatul căderii preşedintelui Voronin, care impusese o blocadă strictă împotriva românismului.

Mai mult, o portiţă de cultură s-a deschis, neaşteptat, chiar dinspre oficialităţile locale, care au acceptat ca în centrul oraşului, pe aleea pietonală, peste drum de teatrul "Vasile Alecsandri", să se dezvelească, în săptămînile următoare, busturile a trei monştri sacri ai literaturii române: Mihai Eminescu, Ion Creangă şi Grigore Vieru. Mai jos un pic însă, un bătrîn tanc veghează asupra piaţetei principale, purtînd pe frontispiciu mulţumirile veşnice aduse armatei sovietice eliberatoare. Ce vecinătate perfidă!

sursa: Gazeta Sporturilor

Comentarii

  1. Nu mi-a placut faza ca s-au antrenam printre capre.Din cite stiu Steaua sa antrenat pe cimp inainte de meciul cu Pandurii din campionat iar in 2005 la Bacau prin zapada liniile erau trasate cu matura.Este o vorba romineasca ride rupt de oala sparta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pronosticul meu e ca Olimpia pierde acasa 2-0 si in Romania cu 3-1 :) totusi e Dinamo Bucuresti ! o Echipa cu traditii mari !

    RăspundețiȘtergere
  3. прорумынский придурок, откуда же ты так историю хорошо знаешь, небось тебе приходилось с Еминеску живьём встречаться? ничего, что он евреем был, лох ты глупый? а на "Олимпию" не гони, не дорос ещё!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. CALAUL OCUPANT RUS KUTUZOV spunea:

    "Am sa le las MOLDOVENILOR DOAR OCHII
    SA AIBA CU CE PLANGE!"

    RăspundețiȘtergere
  5. Prostii scrise de ZIARISTII PROVOCATORI ai lui Voiculescu,un megaescroc CREAT si FINANTAT de CALAII OCUPANTI RUSI.
    Cum sa lasam UN RAHAT DE MECI sa ne invrajbeasca?
    Numai dobitocii zombati confunda un amarat de meci cu IDEALUL DE VEACURI al tutiror ROMANILOR,REINTREGIREA NEAMULUI chinuit de OCUPANTII RUSI.
    Sa castige cine o castiga.
    Ma lasa rece.
    Ma dor insa PROVOCARILE PLATITE DE RUSIA.
    RUSII abia asteapta SA BAGE URA INTRE FRATII ROMANI prin SLUGILE lor din presa,
    COLOANA a-5-a!
    Atentie deci la PROVOCATORII KAGHEBISTI mascati in "SUPORTERI" si "ZIARISTI"!

    RăspundețiȘtergere
  6. niste idioti cei care incearca sa politizeze meciul asta! e doar un meci de fotbal si atat...
    apropo, pana la urma vedem olimpia - dinamo pe vreun post tv, ori aflam rezultatul la jurnalele de stiri?

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce ingrjorare printre fanii dinamovisti pe dinamomania.net. E totusi diferenta mare de valoare iar daca dinamo pierde calificarea, este din cauza ca ar putea lua meciul prea de sus. Dinamo o sa castige destul de clar mai ales in primul meci, la Chisinau, pt. ca o sa beneficieze de spatii mari iar torje si pulhac vor ara terenul pe laterale.

    RăspundețiȘtergere
  8. meciul va fi televizat?...

    apropo, in timpul meciulului daciei publika live mergea foarte prost...s-ar putea sa fie din cauza numarului mare de vizitatori...Sandule anunta-i te rog pe cei care sunt responsabili de publika live, sa nu mai apara probleme pe viitor...multumesc

    RăspundețiȘtergere
  9. am auzit ca meciul va fi difuzat de Jurnal TV, asa ca avem unde sa vedem meciul!

    RăspundețiȘtergere
  10. da, cred ca au platit cel mai mult astia de la jurnal.tv. deocamdata nicio televiziune din romania nu transmite meciul pentru ca patronul sovietic al olimpiei a cerut nici mai mult nici mai putin de 50.000 de euro... totusi e vorba de olimpia balti, echipa de care 90 la suta dintre romani nu au auzit pana acum!

    RăspundețiȘtergere
  11. Sandu Meciul lui Dacia cu Kalmar o sa-l aratati?

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu stiu. Luni voi putea raspunde la intrebarea asta

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune