Academia, fata morgana a fotbalului moldovenesc


A apărut dintr-o idee a lui Alexandru Cojuhari (actualul preşedinte), care l-a convins pe Dobrovolski că se merită de încercat. La început un vrut să facă o şcoală de fotbal. Pe exemplul lui Gică Popescu sau Gheorghe Hagi în România. Îmi amintesc cum Dobrovolski a făcut anunţul la emisiunea Fotbal Hebdo: "Invităm toţi doritorii, din toată Moldova, cei care doresc să-şi facă studiile la Academia noastră de fotbal". Dar după câteva luni au înţeles că se poate mai mult. Se poate de făcut chiar un club de fotbal.

Au fost admişi direct în Divizia A. Arătau penibil. În turul campionatului pierdeau tot, la scor de polo. În retur era deja altă echipă. Iar peste un an au promovat în Divizia Naţională. Toate acestea cu jucători anonimi, de care n-a mai auzit nimeni până atunci. Au învăţat fotbal. Pe bani puţini, dar cu visul că vor ajunge mari. La fel cum a fost şi idolul lor. Tot el patronul clubului.

Pas cu pas, Academia a ajuns în doar câţiva ani în primele 5-6 echipe din Moldova. Iar în acest sezon, zic eu, se vor bate pentru un loc de cupele europene. Chiar dacă Dobrovolski i-a lăsat, chiar dacă a plecat şi Epureanu. Academia are echipă. Fără vedete, dar cu jucători foarte ambiţioşi, care au fost învăţaţi să gândeacă altfel.

Comentarii

  1. Foarte bun articolul.Bravo Sandu.De asemenea articole avem nevoie.Imi place la tine atunci cind apreciezi ca se face ceva si in fotbalul de la noi.Investitiile de la Dacia si Milsami,jocul bun al Academiei(mai auzeam noi de Ginsari,Nicolaev sau Bludnov)jocul bun al Sheriff-ului din cupele europene.Bravo si mai astept articole de acest gen.Ce respect Alexandru Rusu chiar daca sunt dinamovist inrait.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sandu, dar Rapid pe ce loc crezi ca va termina?

    RăspundețiȘtergere
  3. bravo academia,bun articol .cu bani nu multi fotbal bun.dar totsi la unele cluburi cu bani multi nu se face asa echipa .de ce?de exemplu la rapid unde se baga bani,jucatori care au scola de fotbal buna acu vad ca au adus si antrenor de ce nu castiga?

    RăspundețiȘtergere
  4. Adrian iti spun eu pe ce loc.cu asa antrenor ca efros care da vina pe jucatori cand pierde ca sa-si scape pelea, mai sus de loc 5 nu poate.ca sa prinda cupele europene au nevoie de antrenor nu de circari ca marele agent.

    RăspundețiȘtergere
  5. pETRU eFROS E CEL MAI BUN ANTRENOR DIN mOLDOVA. TU NU STII CE VORBESTI. IAR LA RAPID JUCATORII SUNT PREA ALINTATI. NU MERITA BANII PE CARE II PRIMESC

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune