Ambasador al Moldovei la 19 ani


După 19 ani de independență, Moldova Sportivă are cu ce se mândri. Chiar dacă am trecut și trecem printr-o sărăcie teribilă, chiar dacă sportul a fost mereu supus unei presiuni, prin deciziile aberante ale guvernanților, prin indiferența lor și prin ignorare. Chiar dacă a fost poate cel mai obijduit domeniu, sportul și-a răsplătit țara din plin, aducându-i glorie și faimă în toată lumea. Datorită sportului lumea a auzit de Moldova în cele mai multe cazuri.


Tudor Casapu – campion olimpic la haltere, Ghenadie Tulbea - dublu-campion european la lupte libere, Vadim Vacarciuc – campion mondial la haltere, Elmira Scripcenco - campioană europeană la șah... Să mă ierte cei despre care nu am scris, dar sunt zeci de medaliați ai Jocurilor Olimpice, campionatelor mondiale și europene. Plus fotbalistul Alexandru Epureanu cumpărat cu suma record pentru Moldova, 4 milioane de dolari! Codreanca, Sheriff, Zimbru, naționala feminină de baschet, naționala de fotbal, dar și sportivii care practică artele marțiale – au dus vestea în lume despre o țărișoară din centrul Europei despre care majoritatea credea că e Rusia. Ei bine – este MOLDOVA!


Antrenori de caracter. Ilie Carp i-a impus pe fotbaliștii internaționali (juniori U16) să învețe imnul și să-l cânte cu mâna la inimă înainte de meci! Vasile Luca i-a învățat pe judokani să vorbească o română aproape perfectă. Nicolae Oriol (lupte libere) a învățat el limba română doar pentru a putea comunica mai ușor cu elevii săi (o persoană extraordinară și foarte inteligentă), Petru Caduc a educat generația de aur a boxului moldovenesc la el în sat, la 300 km de Chișinău! Și multe alte exemple.


Știu că unii vor citi aceste rânduri și vor rămâne dezamăgiți pentru că nu le-am scris numele. Scriu aici fără a sta pe gânduri, fără să studiez arhivele sportului. Scriu doar ce-mi vine acum în memorie. Oricum, toți cei care au realizat ceva în sport au partea lor de merit pentru recunoașterea acestei țări. Moldova a devenit cunoscută prin SPORT.


Comentarii

  1. Si un jurnalist sportiv care se numeste Sandu Grecu. Si tu ne sustii Sandule si noi iti multumim

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani draga MOLDOVA!

    RăspundețiȘtergere
  3. "Necătând" nu exista in dictionarul roman.

    RăspundețiȘtergere
  4. :))
    Dupa 19 ani de independenta, tot nu ne-am invatat sa graim romaneste cum ar trebui, nu?

    Da' articolu'i bun. Cum zicea Dabija, nasc si la Moldova oameni.

    RăspundețiȘtergere
  5. sandu,cind iese radio sport?da-ne detalii....

    RăspundețiȘtergere
  6. Radio sport din septembrie. Voi reveni cu detalii si cu data lansarii

    RăspundețiȘtergere
  7. Sandu,astazi cel mai mare Moldovan primeste 43 ani))

    RăspundețiȘtergere
  8. Ai dreptate Sandu. La noi conducatorii de tara fura ca-n codru si nu se gindesc nici la sport si nici la altceva, numai la propria piele. Si totus sportul scoate capul afara si se evidentiaza dintre toate domeniile

    RăspundețiȘtergere
  9. Sandu asteptam comentariile tale despre adversarile Sheriffului, imi pare ca prea se subestimeaza grupa, locul 3 va fi bine) Nu cred ca vor putea juca la egal cu AZ si Dinamo, in plus Bate nu e asa de simplu cum toti cred...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune