La picioarele lui Titano

San Marino - Moldova
Marți, ora 21.30 (Moldova 1 TV)
Naționala Moldovei joacă mâine în San Marino. De unde o fi apărut și ăștia? Dacă facem o incursiune în istorie vedem că San Marino s-a format ca stat cu mult înainte ca Bogdan să constituie Țara Moldovei. De fapt, e vorba de o așezare de doar 60 de km2, cam cât o jumătate de Chișinău, cu doar 30 de mii de locuitori (cam cât orășelul Fălești). Dar ce așezare! Cu istorii, mituri, legende. Doar au făcut și ei parte din Imperiul Roman. Și cred că mai fac, pentru că depind totalmente de Italia, aflându-se pe teritotiul acesteia, undeva în apropiere de țărmul Adriatic. 
Simbolul Republicii San Marino este castelul de pe muntele Titano (foto). Povestea lui este la fel de cutremurătoare. Cetatea a fost făcută de un ”Sfânt”, cum a fost numit de populația locală, Marinus, care a fost un cioplitor de piatră dalmațian. Marinus a străbătut marea Adriatică împreună cu colegii săi de credintă, și de muncă, pe vremea împăratului Dioclețian pentru a scăpa de persecuție. Aici, el a construit cu propria sa mână de la fundație până la țiglele din piatră, o capelă de piatră. O clădire rezistentă de piatră este veșnică ca și credința lui. Ca simbol al credinței și al muncii el a mai cioplit din stânca exterioară a muntelui un pat de piatră. Legenda spune că el a murit la 3 sept 301, lăsând poporului moștenirea: muntele, munca și sâmburele convingerii, numit mai târziu libertate. „Nemini teneri” care înseamnă: a nu depinde de nimeni. „Nemini teneri”: libertate, în limbaj medieval. Așa erau țăranii din San Marino acum 2 mii de ani.
Gata cu istoria că ne plictisim. Capitala statului se numește tot San Marino și are o populație de 4500 de locuitori. Aproximativ cât are satul meu :). 
Au un singur stadion omologat de UEFA, Stadionul Olimpic din Serravalle (foto), cu o capacitate de 7 mii de locuri, unde se va juca meciul San marino - Moldova. Au mai multe echipe de fotbal, toate de amatori. În mod normal nu au cum să ne pună probleme, mai ales că nu au în lot niciun jucător profesionist!

Comentarii

  1. Nu impartasesc optimismul tau) Va fi foarte greu miine, daca nu vom inscri un gol rapid. Nu prea stiu cum vor juca, ca in mod normal, ar trebui sa conduca jocul, sper sa le reuseasca) Principal e ca Balint sa stie cum sa joace impotriva lor))

    RăspundețiȘtergere
  2. Posibil să înregistrăm cea mai categorică victorie din istorie.

    PS Sunt 3 jucători profesionişti în lotul lor.

    RăspundețiȘtergere
  3. San Marino nu a marcat de 2 ani (11 meciuri). În acest timp a scăpat 61 de goluri.

    Per total în istorie au marcat 17 goluri, jumătate din acestea (8) le-a reuşit Selvy cel mai bun fotbalist din lotul actual. Acesta însă nu va juca cu Moldova.

    San Marino are doar o victorie în istorie, 1-0 cu Liechtenstein şi 4 remize.

    San Marino este cea mai slabă selecţionată din lume. Locul 203 în clasamentul FIFA, ultimul.

    Cel mai bun fotbalist din istorie - Massimo Bonini. Acesta a jucat 192 meciuri pentru Juventus, 112 pentru Bologna, 9 pentru selecţionata Italeiei U-21 şi 19 pentru San Marino (1990-1995) În perioada 1996-1998 a fost antrenorul selecţionatei.

    RăspundețiȘtergere
  4. profesionisti sau neprofesionisti, astia sunt de nivelul jucatorilor din campionatul moldovenesc (cu putine exceptii)

    RăspundețiȘtergere
  5. Sandu, asa o intrebare. De unde se poate de procurat maiouri ale Moldovei? Originale, da nu rahaturi si corshituri de la piata centrala.

    RăspundețiȘtergere
  6. Tricouri originale, din cate stiu eu, inca nu avem de unde procura, decat direct de la Jako, din Germania.
    Ce tine de profesionistii din lotul nationalei San Marino. Repet, NU au profesionisti in lot. Cei 3 care joaca in serie C din Italia sunt SEMI-AMATORI. La fel ca si cei care joaca in campionatul Moldovei

    RăspundețiȘtergere
  7. De la FMF ne-au propus
    http://ultrasm12.com/forum/viewtopic.php?pid=59#p59

    RăspundețiȘtergere
  8. NU MAI RIDETI DE ECHIPA SAN MARINO. O ASA ECHIPA S-AR BATE PENTRU PRIMELE LOCUEI IN CAMPIONATUL NOSTRU. ASA CA O SA VEDETI CE MECI GREU O SA AVEM DESEARA

    RăspundețiȘtergere
  9. John Doe - am incercat sa ma inregistrez pe site. Ai putea sa bronezi vre-o 7.

    Viorel.

    RăspundețiȘtergere
  10. Scrie-mi pe for_my_wm@yahoo.com si ne intelegem acolo ce si cum.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune