Adevărul despre arbitraj

Arbitrii moldoveni se plâng că sunt șantajați și forțați să arbitreze într-un anumit mod!

Am promis că voi posta azi un material despre arbitrajul din Moldova. De ce aseară patronii sau conducătorii de cluburi au discutat mai mult despre arbitri? De ce majoritatea celor care au fost aseară la baza Zimbru au recunoscut (la adunare) că au dat bani arbitrilor, dar nu fac acest lucru în public? Chiar dacă majoritatea susțin că au dat bani ca să fie arbitrați corect, nu pentru a fi avantajați. De altfel, tot aseară, conducătorii de cluburi au decis unanim să nu mai stimuleze financiar arbitrajul. Un prieten mi-a spus azi mai în glumă, mai în serios că înțelegerea va dura 4 zile, până sâmbătă. Adică până la următoarea etapă...
Arbitrii moldoveni sunt și ei supărați. Într-o țară în care corupția e la ea acasă, de ce tocmai ei au fost scoși țapi ispășitori? Ca să nu uit, tot aseară, la adunarea de la Zimbru, Adlan Șișhanov le-ar fi spus celor prezenți că are și probe video sau audio cu care poate demonstra vinovăția arbitrilor. Numai că aici sunt vinovați și cei care dau mită, nu doar cei care iau. De altfel, unul dintre reprezentanții cluburilor a avut o reacție normală: ”Eu sunt de puțin timp în fotbal și fac ceea ce mi s-a spus că trebuie să fac. Nu puteam să nu mă conformez pentru că așa e format sistemul”, ar fi explicat unul dintre conducătorii de cluburi.
De ce sunt tentați arbitrii să ia bani? Explicația vine chiar de la arbitri: Au leafă mică. Centralul încasează circa 2 mii de lei pentru un meci, asistenții câte 900, iar observatorii câte 1500, bani curați, la mână (FMF achită impozitele). 
Dar ăsta nu e cel mai grav lucru. Potrivit unor arbitri care deja și-au încheiat activitatea, pe timpul lor, cu câțiva ani în urmă, exista un adevărat sistem de arbitraj. Neoficial, bineînțeles. Un sistem care pentru mine n-a fost niciodată clar. De ce la Federația de fotbal există persoană responsabilă de arbitraj, Vlad Cebotari, dar pe lângă el mai există și un șef al Comisiei Centrale de arbitri, care se supune tot lui Vlad Cebotari? În prezent - Veaceslav Caprovoi. De altfel, în ultimii ani acești șefi au fost înlocuiți la cererea aceluiași Vlad Cebotari, care ar fi intervenit pe lângă președintele Federației. Cel puțin așa susțin foștii conducători ai arbitrajului din Moldova, Nicolae Crăciun și Șicov (nu-mi amintesc numele mic).
Mai mult decât atât, unii susțin că ar fi fost cazuri când arbitrii erau trimiși la un meci cu indicații clare să favorizeze o echipă sau alta. Indicații care veneau de la conducerea arbitrajului. Cei care nu se conformau erau trimiși să arbitreze în diviziile inferioare sau pur și simplu erau suspendați de la delegări. Plus la toate, cei care nu se împărțeau erau pur și simplu excluși din arbitraj. Chiar dacă majoritatea oamenilor implicați în arbitraj sunt rude (nași, fini, cumătri, etc.)
Cel mai dureros este că mulți din lumea fotbalului au bănuit sau chiar cunosc despre aceste lucruri, dar nimeni n-are curajul să le spună sau măcar să schimbe ceva.

Comentarii

  1. Ziceai anterior ca soarta multor cluburi ar depinde de alegerile parlamentare din 28 noiembrie.

    Arbitrajul tot va fi influentat?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu Radu in ce mod ar putea fi influientat arbitrajul de alegeri. Nu vad nicio tangenta

    RăspundețiȘtergere
  3. nu am ce sa ma mir.. in UE sint cazuri de coruptie.. iar la noi BA.. tacit.. si mai speram la un campionat puternic, cind se cumpara locurile.. :(

    RăspundețiȘtergere
  4. Sandule tu cand ai fost la Besictas ai dat mita si poate esti tu primul cel care spune acest lucru.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune