miercuri, 24 noiembrie 2010

Premiile Ioan Chirilă

Premiile ”Ioan Chirilă” au ajuns la ediția a 6-a. Cred că știe toată lumea cine a fost Ioan Chirilă - patriarhul presei sportive românești (născut în Basarabia, Ismail). Înainte să vă dau numele învingătorilor din acest an vreau să vă spun că în premieră absolută la nominalizarea candidaților a participat și un reprezentant al Moldovei. La fel, în premieră absolută câțiva jurnaliști tineri din Moldova au participat la concursul ”Talentul anului”, dar din păcate au ratat trofeul. 
Iată un citat de pe saitul ioanchirilă.ro: ”Personalităţi marcante ale peisajului public românesc au fost invitate să aleagă jurnaliştii care îşi vor disputa premiile. Au răspuns invitaţiei de a nominaliza: Grigore Cartianu, Radu Cosasu, Ion Ghiţulescu, Nicolae Secosan, Bogdan Baltazar, Cristian Ţopescu, Grigore Ilisei, Ionuţ Vulpescu, Radu Moraru şi Alexandru Grecu.”
Comentați cum vreți. Eu nu mă simt și nici nu sunt personalitate marcantă a peisajului public românesc, dar a fost o onoare pentru mine să mă aflu printre ele. Iată cum am votat eu: 
ALEXANDRU GRECU
Cel mai bun editorialist al anului. - Catalin Tolontan (Gazeta Sporturilor)
Cel mai bun reporter al anului. - Razvan Rotaru (Gazeta Sporturilor)
Cea mai buna carte sportiva a anului. - -
Cea mai buna emisiune sportiva de televiziune. - Baietii de la 7 (Costin Ștucan și Decebal Rădulescu), Telesport
Cel mai bun sportiv sau echipa sportiva a anului - - 

Laureaţii ediţiei 2010 a Premiilor Ioan Chirilă au devenit:
Premiul de excelenţă: Radu Cosaşu Editorialistul anului: Viorel Moţoc
Reporterul anului: Dan Filoti
Emisiunea TV a anului: Replay
Sportivul anului: Lucian Bute
Premiul special pentru carte: nu se acordă
Fotografia anului: Vasile Cămară, Rachad El Jisr - volumul Campionii României
Talentul Anului: Alexandru Călin

În final. Sper să reușesc să aduc într-un an-doi Gala premiilor Ioan Chirilă la Chișinău. 

10 comentarii:

 1. Si inca o data felicitari. O realizare super pentru tine. Bravo. Tine-o tot asa...

  RăspundețiȘtergere
 2. Unde e Ismailul in Basarabia?

  RăspundețiȘtergere
 3. Vezi cand s-a nascut Ioan Chirila, mana pe manualul de Istorie si ai sa te convingi, daca nu ma crezi pe cuvant

  RăspundețiȘtergere
 4. Ioan Chirilă s-a născut la data de 25 octombrie, 1925, în oraşul Ismail din sudul Basarabiei - o localitate care aparţine în prezent Ucrainei.

  Tatăl său, Ştefan G. Chirilov, născut în anul 1890 în comuna Cairaclia, judeţul Ismail, era agricultor şi industriaş, primar al comunei Cairaclia, preşedinte al Băncii Populare din aceeaşi comună, decorat cu Meritul Comercial Clasa I, ordinele Coroana României şi Steaua României în Gradul de Cavaler.

  Mama, Caliopi Alaman, era de origine greacă, familia ei fiind venită în România din insula Andros.

  Ioan Chirilă încă nu împlinise cincisprezece ani, când un cumplit vârtej al istoriei - smulgerea Basarabiei din trupul României şi alipirea acesteia la Uniunea Sovietică - l-a rupt brutal de locurile copilărei. Aşa a ajuns să treacă Dunărea, împreună cu familia sa, stabilindu-se la Galaţi, iar apoi la Brăila, unde a absolvit liceul, şi mai târziu la Bucureşti, unde s-a înscris la Facultatea de Drept, pe care a absolvit-o în 1949.

  Prezenţa sa în presă datează din 1951, când începe să scrie în calitate de redactor la editura "Sportul Popular"

  RăspundețiȘtergere
 5. Membru al Uniunii Scriitorilor, Ioan Chirilă a scris enorm - în treizeci şi patru de ani, peste douăzeci şi nouă de cărţi, pentru care a primit numeroase premii şi distincţii, mii de articole, milioane de rânduri. A fost de departe cea mai importantă personalitate a gazetăriei sportive româneşti. Cu uşurinţa uimitoare a talentului său uriaş, încet şi sigur, doar prin harul de a înşirui iscusit cuvintele, a devenit patriarhul cronicarilor sportivi. A trecut cu brio prin toate formele de exprimare ale gazetăriei sportive. Era cel mai mare dintre toţi reporterii noştri sportivi. De altfel, toate scrierile sale sunt adevărate reportaje vaste. Începând din 1970, a fost prezent fără întrerupere la toate campionatele mondiale de fotbal. Toate cele opt turnee finale la care a asistat s-au soldat cu câte o carte memorabilă.

  Încetează din viaţă la data de 21 noiembrie, 1999.

  RăspundețiȘtergere
 6. Felicitari, sincer ma bucur pentru tine)

  RăspundețiȘtergere
 7. Felicitari si iti doresc sa aduci o editie pe viitor la Chisinau! ;)

  RăspundețiȘtergere
 8. Sincere felicitari, nu m-am gindit ca pot nominaliza si jurnalisti din RM, bravo lor si bravo tie, oricum cel mai bun jurnalist sportiv de la noi esti tu
  succes

  RăspundețiȘtergere
 9. în premieră absolută câțiva jurnaliști tineri din Moldova au participat la concursul ”Talentul anului”, dar din păcate au ratat trofeul.

  Ne dai te rig si numele acestor tineri jurnalistin din MD care au participat la concurs ? Multumesc anticipat.

  RăspundețiȘtergere