duminică, 12 decembrie 2010

Paralela Yokohama - Chișinău

Monstrul olandez Alistair Overeem este noul stăpân al Planetei, după ce a câștigat titlul mondial la K-1. Chișinăul a organizat în premieră un turneu oficial de K-1. Ambele evenimente în aceeași zi.
Două turnee de K-1 într-o zi e prea mult chiar și pentru un admirator al celebrei piramide inventate de (cum bârfește lumea) Yakuza (mafia japoneză). Ce am văzut dimineață la televizor am revăzut seara în sala sportivă a USEFS, păstrând proporțiile. Bineînțeles cu alți eroi, dar cu același dramatism.
Concret. Finala K-1 World Grand Prix de la Yokohama m-a dezamăgit. În primul rând prin lipsa marocanului Badr Hari. La fel cum m-a dezamăgit și evoluția lui Badr Hari de Moldova, Pavel Pocatilov. Diferența este că moldoveanul s-a accidentat și n-a mai putut evolua în semifinale. În timp ce africanul (sună ciudat când vorbești despre un arab) a fost la un pas de a fi exclus din circuit pentru că s-a bătut într-o discotecă. Golden Boy a fost eliberat din arestul poliţiei olandeze (țara în care trăiește) abia după ce s-au disputat optimile K-1 World Grand Prix și a ratat calificarea în piramida finală. Fără Badr Hari (sinonim cu scandalul) a fost trist.
M-a dezamăgit și prestația celorlalte vedete (mai puține ca oricând) de la Yokohama. Campionul de anul trecut, Sammy Schilt a părut ca o stană de piatră în fața veteranului Peter Aerts (40 de ani). Deși nici Schilt nu este un tânăr. Are deja 37 de ani. Oricum o luptă haotică, ceea ce nici măcar la Chișinău n-am văzut, unde primul turneu oficial sub egida K-1 (organizat de FEA) a adunat sportivi de o categorie inferioară, atât din punct de vedere a greutății, cât și a valorii. În schimb spiritele din ringul moldovenesc au fost mult peste cele din Japonia. Iar lumea asta vrea - spectacol.
Păcat că ”Moartea din Carpați”, Cătălin Moroșanu nu a intrat și el în ring, dar a stat cuminte în zona VIP, alături de alte nume grele din K-1, dar și din politica noastră... Ion Șoltoianu, la fel în zona VIP, dar de partea cealaltă a ringului. Vă imaginați o luptă dintre Moroșanu și Șoltoianu?.. 
Revenind la mult-așteptata gală de la Yokohama. Campion a ieșit Alistair Overeem, care l-a învins în finală, în mai puțin de un minut, pe Peter Aerts (vezi video). Olandezii continuă să domine K-1. Fie că vin din kickboxing sau arte marțiale mixte (MMA), cum e cazul lui Alistair Overeem.
La Chișinău s-a impus un ucrainean, Alexandr Oleinik, care obiectiv a fost cel mai bun. Oleinik l-a învins în finală pe moldoveanul nostru Constantin Țuțu, care s-a accidentat în repriza a doua și a refuzat lupta. 
O mică (virgulă) concluzie: am văzut 2 turnee de K-1 într-o zi și nu pot spune care dintre ele mi-a plăcut mai mult. Poate și din cauză că unul l-am urmărit la televizor, iar pe celălalt din rândul 3 de la ring. Asta înseamnă mai mult decât să vezi un meci de fotbal din loja VIP. Mai multe vorbim azi, la Arena Publika, de la ora 22.10, la Publika TV.  

Un comentariu: