Liga Profesionistă de Fotbal. Sau: Ce vor cluburile?


Adunarea conducătorilor de cluburi. Azi, la ora 13.00. Scopul: Constituirea Ligii Profesioniste de Fotbal.
Din start vreau să spun că sunt pentru crearea Ligii Profesioniste de fotbal.
Dar sunt sigur că echipele moldovenești deocamdată nu sunt pregătite nici teoretic și nici practic pentru asta.
Teoretic, pentru că majoritatea conducătorilor de cluburi nu știu în esență ce înseamnă o LPF și la ce-i ajută.
Practic pentru că echipele din Moldova, cu mici excepții pe care le cunoașteți, nu dispun de o bază materială (stadion care să corespundă cerințelor UEFA, staf administrativ complet, buget asigurat, etc.). Sigur, nici în Europa cluburile nu au toate stadioane proprii. Însă în același timp cluburile își permit să achite chiria arenelor moderne, de unde poți face o transmisiune de calitate la TV și unde spectatorii vin ca la teatru (mă refer la condiții). Câte echipe de la noi își permit să arendeze arena Zimbru pentru meciurile de campionat?
Licențierea cluburilor se face artificial și asta nu din vina Federației, ci mai degrabă din bunăvoința FMF. Altfel ar trebui să oprim campionatul sau să-l disputăm între 2 echipe.  
Conducătorii de cluburi își fac iluzii deșarte crezând că vor avea controlul deplin asupra campionatului. Unii patroni cred că prin crearea Ligii vor avea influiență asupra arbitrilor, alții vor să aibă acces la finanțările care vin la FMF din afară, iar alții cred că asta le va aduce bani. 
Într-adevăr, prin conceptul său Liga este un organ subordonat cluburilor de fotbal, iar prin esență LPF are menirea să aducă bani la cluburi. Numai că atâta timp cât fotbalul, cu precădere meciurile de campionat, nu este un produs comercial atractiv, echipele nu vor avea cum să câștige. Pur și simplu nicio televiziune nu va plăti un sfanț pentru a transmite partidele din Liga națională.
Sigur, sunt și alte metode de a câștiga bani, cum ar fi un pachet comun pentru banerele amplasate în jurul terenului de joc. Sau vinderea denumirii competiției, cum a făcut Federația cu Orange. Numai că asta nu le va aduce cluburilor mai mult decât le oferă astăzi Federația pur și simplu ajutor: câte 10 mii de euro.
În plus, Liga nu poate fi concepută în afara Federației. Respectiv Liga se va subordona în totalitate regulamentelor FMF și principiilor FIFA și UEFA. Nu va putea Chiseliov scoate un arbitru din activitate doar pentru că așa vrea mușchiul lui, indiferent că va fi sau nu va fi Ligă Profesionistă.
Pe lângă asta, de ce nu cred în constituirea Ligii: Nu vor vrea echipele din stânga Nistrului să intre în această horă. În primul rând Sheriff nu are niciun motiv s-o facă. Clubul are televiziunea lui, câștigă bine din participarea în cupele europene și din vânzări de jucători. Are o relație bună cu FMF și nu va risca să înceapă acum experimente și senzații noi. Iar fără Sheriff, azi, n-ai cum face Ligă în Moldova.   
Pentru cei care vor să cunoască în detalii ce înseamnă o Ligă Profesionistă le recomand să vadă aici statutul Ligii Profesioniste din Uzbekistan (din păcate doar în limba rusă). Nu râdeți, uzbecii au preluat tot ce au găsit mai bun la majoritatea organizațiilor de acest fel din lume (!), având în prezent unul dintre cele mai perfecte statute de Ligă. Alte linkuri găsiți aici și aici.

Comentarii

  1. Sint binevenite oricare schimbari constructive,care duc spre dezvoltare.Schimbarile sint chiar necesare,pentruca ride lumea de noi.Avem in tara mai multi suporteri ai Barselonei decit,a tuturor echipelor de la noi luati impreuna.Mult mai multi.Asta-i realitatea,si nu-i de ris.

    RăspundețiȘtergere
  2. De acord 100% Sandu cu tot ce ai scris.

    RăspundețiȘtergere
  3. Soluţia e simplă.
    Ca bună ziua.
    Nu semnezi pentru Ligă - nu joci în Ligă.
    Afară!
    Şerif Tiraspol parazitează de mult timp pe spatele fotbalului moldovenesc. Trebuie eliminat...
    Vă şochează afirmaţia?
    Este adevărul pur.
    Sau, poate, demonstraţi ce folos aduce Şeriful fotbalului nostru? Hai, încercaţi!
    Eu zic că niciunul.
    Drept care semnez,

    Lazialul

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune