Presa și sportul non-comercial

Jurnaliști consacrați din România polemizează pe tema rahatului din presa sportivă românească. Unii o desființează, alții (precum Tolontan) o apără. Citește aici.
Stau și mă mir. Dacă și în România presa sportivă este proastă, atunci ce să mai zic de noi, moldovenii... 
Sigur, contează mult și ce scrii. De exemplu selecționerul Gabi Balint preferă presa de la Chișinău care îl abordează 90% pe probleme fotbalistice, spre deosebire de România, acolo unde procentajul este invers. Din punct de vedere omenesc îl înțeleg perfect.
Profesional însă presa sportivă de la Chișinău a rămas mult în urmă de cea românească, chit că în ultimul an a recuperat enorm odată cu apariția Publika și Jurnal TV, dar și a celor 2 saituri, sports.md și moldfootball.com. Rolul presei noastre este însă infinit mai mic în promovarea sportului în Moldova, decât influiența presei sportive românești asupra societății din România. 
Și aici sunt câteva explicații: 
1. Jurnaliștii moldoveni nu sunt destul de bine pregătiți pentru meseria pe care o fac din toate punctele de vedere (și nu au cum crește atâta timp cât această meserie îți asigură cu greu un trai decent). 
2. Sportul moldovenesc duce lipsă de performanță, de aici și lipsa vedetelor (lucru important în crearea imaginii). 
3. Societatea nu a fost educată în așa fel încât să trateze sportul ca pe ceva important. 
4. Sportul nu este un produs comercial (care aduce bani) în Moldova (nu mă refer la competițiile internaționale la care participă moldovenii). 
Și ce să facem? Să muncim și mai mult. Să facem tot posibilul pentru a crea din sport un produs comercial, un produs pe care să-l poți vinde. Atunci vor apărea investitori pentru că vor înțelege că sportul poate aduce profit. Atunci vor veni mai mulți sportivi de calitate, care vor înțelege că sportul îți poate asigura nu doar un trai decent, dar și - dacă ajungi sus - câteva generații înainte. Atunci vor avea și jurnaliștii sportivi salarii mari. Presa sportivă din România a înțeles demult asta.

Comentarii

  1. Sandu, iti multumesc sincer pentru ceea ce faci pentru noi. Nu semnez, tu stii sau te pricepi cine scrie.
    Eu as mai avea de adaugat ca contributia ta la dezvoltarea presei sportive din Moldova a fost si este enorma.
    Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Привет, Санду. В большей степени, в трех пунктах из 4-х - согласна с тобой. Однако, готова и поспорить - относительно первого пункта. Бесспорно, что в последнее время в молдавской спортивной журналистике появилось много молодых, абсолютно неопытных корреспондентов (об аналитике сейчас речь не идет - это отдельный разговор). Но все же, посмотри внимательно, в Молдове достаточно компетентных специалистов (Витя Даги, Мирослав Примович, Саша Ботнарь, к примеру) и тот же Бофана,- по сути, он не так давно в спорт.журналистике, но прогресс его очевиден. И таких ребят как Витя, Бофана (непременно добавила бы Сережу Карауша, Женю Баланюка (сайт УЕФА) - много. На самом деле много. Возможно, тебе не совсем импонируют их методы работы и способ подачи событий?! Но это не умиляет их достоинства в плане профессионализма. Ваша Д.К. ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. *Ne uneste,ne imparte.Ne aduna,ne desparte...*.Mult depinde de sefii sportului(dezvoltare=concurenta democratica+ordine de fier+legi dure+rationament).Iar banii vin odata cu rezultatele.Dezvoltarea,respectarea,cresterea prestigiului presei sportive autohtone tot depinde de nivelul dezvoltarii sportului autohton,dar inafara de domnul Grecu nu cunosc pe nimeni din presa sportiva din RM,care s-ar implica activ in rezolvarea problemelor evidente din sportul din RM.Majoritatea sint incompetenti de asa ceva,ei sunt precum spunea domnul Chiseliov-*doar pe linga sport*,dumnealui fiind din lumea fodbalului le spunea-ocolofudbolinie.Poate ma contrazice cineva...?!

    RăspundețiȘtergere
  4. Dina, sigur ca avem si oameni de valoare, iar jurnalismul sportiv nu a aparut odata cu cele 4 institutii media pe care le-am numit. Insa acestea au aratat publicului larg, prin cantitate (din pacate, de multe ori, nu si calitate) ca putem sa vorbim la scara larga despre sport. Ba chiar trebuie.
    Din pacate nu stiu ce se intampla in Transnistria in acest domeniu, dar sper sa aflu curand :)
    Va multumesc la toti pentru apreciere.
    Slavic, ai atins un capitol aparte al sportului - CONDUCATORII. Voi reveni cu un material despre ei, pentru ca, asa cum ai mentionat, depinde foarte multe anume de cei care au parghiile in mainile lor

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut, Sandu! Citesc cu plăcere articolele tale despre dezvoltarea sportului (inclusiv a presei sportive) din RM. Nu sunt întru totul de acord cu punctul trei (educaţia societăţii), fiindcă dacă vine vorba să "vinzi" ceva, atunci vînzătorul trebuie să educe "cumpărătorul" (deşi asta durează în timp şi costă bani), dar ideea îi că dacă gestionezi, de exemplu, o echipă de fotbal, apoi nu plănuieşti doar un an sau doi... Sunt de acord cu slavic că totul (sau aproape totul) PORNEŞTE de la conducerea echipei (federaţiei, ligii, etc.) fiindcă dacă deschidem un manual/ghid de Sport Marketing sau Sport Promotion, apoi conducerea echipelor sportive din RM încalcă toţi paşii de a face din sport un bussines profitabil şi, ceea ce-i mult mai important, un adevărat mijloc de recreare pentru societate...

    RăspundețiȘtergere
  6. Nicu, despre asta vorbeam si eu. Numai ca eu le-am divizat in punctele 3 si 4. Educatia (p.3) vine de la conducerea tarii, ministerului, CNO, federatiilor, cluburilor si a PRESEI

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune