Un exemplu că - se poate

Îmi plac revoluțiile. Despre revoluția din fotbal am mai scris și voi mai scrie. Exemplul fotbalului este preluat și de alte sporturi. Cel mai mult mă impresionează ce se întâmplă în tenis. Practic acest sport a reînviat, după ce la Federație a venit Igor Țurcan, un tânăr om de afaceri, care a readus tenisul la viață. 
Timp de 20 de ani acest sport a mers doar la vale, transformându-se treptat într-un hobby pentru oamenii cu bani. Federația de la Chișinău devenise un SRL care se ocupa cu comercializarea inventarului sportiv venit gratis de la Federația internațională. Se vindea tot, inclusiv foile de participare la turneele pentru copii. Despre școala de tenis nu mai vorbesc. Antrenorii dădeau doar lecții în particular, contra plată. Se vorbea doar despre turneele de veterani. Ele erau cele mai importante. Și asta așa, pe scurt, despre haosul care era.
Ce se întâmplă acum? După o jumătate de an în care a studiat gospodăria tenisului, președintele Federației a început acțiunile. ”Vreau să aduc tenisul moldovenesc la nivel de organizare profesionist”, spune Igor Țurcan. 
- Fond de premii nu mai mic de 20 de mii de lei la fiecare turneu național. 
- Ajutoare de la Federația internațională pentru sportivi. 
- Lansarea mai multor turnee în Moldova, prin atragerea mai multor sponsori. 
- Obținerea foilor de participare la turnee profesioniste pentru sportivii moldoveni.   
Sunt doar câteva dintre acțiunile deja întreprinse de noua conducere a Federației de tenis.
Ca un admirator al tenisului aștrept cu nerăbdare organizarea la Chișinău a primului turneu de tenis profesionist, din calendarul WTA sau ITP. Va fi foarte greu, dar nu imposibil. Darcă va reuși acest lucru, Igor Țurcan va intra cu adevărat în istoria tenisului moldovenesc. 

Comentarii

  1. Pentru un turneu ATP ai nevoie de minimum 300 de mii de euro fond de premii. WTA fara 150 de mii tot nu se poate de organizat.

    Ar fi extraordinar daca am avea macar un Challenger, pe care il putem organiza si cu 20 de mii de euro.

    Insa sa vorbim despre ATP sau WTA nu este real, in condtiile in care noi nici turnee din seria Futures nu avem.

    Romania are un singur turneu ATP, cel de la Bucuresti,si alte cateva Chalengeruri, iar ce poate face seful nostru al federatiei e sa ajunga la un acord cu federatia romana pentru a acorda wild carduri jucatorilor nostri, acestia putand astfel acumula puncte.

    RăspundețiȘtergere
  2. Challenger deja ar fi o mare realizare. De fapt la asta ma refeream, doar ca am evitat sa folosesc termeni profesionisti, ca sa inteleaga toata lumea. Dupa asta cred ca e posibil si un turneu WTA. 100-150 de mii de euro e real pentru Moldova

    RăspundețiȘtergere
  3. mulye saituri scriu ca au plecat arbitrii in cantonament in turcia,dar nicaeri nu am gasit lista de arbitri...e confidential?ar fi bine de stiut ca pe parcursul returului sa vedem care si cum isi face meseria dupa "excursia" din turcia

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce-i aia 'foaie de participare'???
    Se face referire la 'wild card' cumva?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune