joi, 10 martie 2011

Dă mingea încoa!

Răsfoind aseară arhivele fotbalului moldovenesc am găsit un super-material scris de jurnalistul sportiv Ion Robu și, în contextul mișcărilor subterane care se întâmplă acum în fotbalul din Moldova, nu m-am putut abține să nu selectez un fragment din amintirile cunoscutului conicar. Vă recomand să citiți, nu e mult.
”Cazul care m-a copleşit, m-a lăsat fără replică, a fost povestit cu lux de amănunte şi talent de fostul coleg de Universitate, Viorel Mihail, într-un număr al ziarului pe care-l patronează cu multă pricepere. Am rămas toţi perplecşi cînd Anatol Teslev i-a strigat la un meci, lui Ion Caras, moldoveneşte, la o fază de joc, ca să nu-l înţeleagă adversarii: ”Vania, dă mingea încoa!”.
Era ceva, atunci, să vorbeşti cu glas tare în limba ta, în public, mai ales, pe gazonul de la Stadionul ”Republican”, acolo unde pînă la acea fază, căutam în componenţe, cu lupa, cîteva nume de famiilie autohtone, strămoşeşti. Anatol Morariţa, trecut în nefiinţă anul trecut într-o sărăcie lucie, a fost primul pentru mine la startul likbezului fotbalistic. A urmat Victor Boţan, Anatol Borş, Serghei Sîrbu, Pavel Ciobanu, Alexandru Maţiura, Ion Caras, Nicolae Cebotari, Alexandru Spiridon. 
Subiectivismul patriotic este vizibil, cu ochiul liber, şi mă opresc aici, dar fiţi de acord, ce dulce suna la prezentarea echipelor aceste nume pentru mulţi dintre noi atunci, în urmă cu mulţi ani...”
Tare mi-i frică să nu ajungem într-o zi să regretăm că am dat pe mâini străine ceea ce ne aparține de drept. 

Un comentariu:

  1. In toate tarile normale poporul este unit. Iar pe noi ne-au cotropit toti si s-au suit calare pe noi cine a vrut si cind a vrut. Nu se de mirare ca si acum vor sa ne calareasca rusi si ingushi si haholi. Am inteles corect Sandu? Tu de asta vorbesti? De Siskanov, Kiseleov, Dobrovolski si toata saica lor?

    RăspundețiȘtergere