joi, 24 martie 2011

Dacia și Zimbru încalcă Legea

Mă simt nevoit să revin la faptul că o parte din cluburile de fotbal din Moldova încalcă Legea.
Concret, ultimele condiții de acreditare impuse de Dacia și Zimbru pentru amicalele din week-end. Este o ABERAȚIE TOTALĂ să impui presei condiții de acreditare la o manifestație sportivă. Poți să interzici să filmeze meciul în cazul în care ai contract cu o televiziune anume. Dar NU poți interzice accesul mass-media la un eveniment sportiv! Este o încalcare a Legii Presei, stipulată în Constituția Republicii Moldova. Pentru asta cluburile trebuiesc trase la răspundere!
Ce spune Legea: Articolul 20. Drepturile si obligatiile jurnalistului. (1) In scopul exercitarii atributiilor profesionale, jurnalistul are dreptul: a) sa obtina si sa difuzeze informatii;...c) sa faca imprimari audiovizuale, sa filmeze si sa fotografieze;... Articolul 21. (2) Publicatiile periodice si agentiile de presa pot acredita in modul stabilit jurnalisti pe linga autoritatile publice, precum si la manifestatii artistice si sportive. 
Trei dintre punctele stabilite în Legea Presei sunt încălcate. Dacia și Zimbru. Două cluburi despre care se vorbește mult în ultimul timp. Mai mult negativ. Vadim Caftanat, Ivan Goncearuc, Mihai Burciu, Radu Lisița, Viorel Guțu, Miroslav Primovici, dar și saiturile asport.ro, sportlocal.ro, jurnalsportiv.md, hotnews.md, observator.md, ceilalți jurnaliști care au scris despre asta - au perfectă dreptate. Presa sportivă de la noi ar trebui să boicoteze definitiv aceste 2 echipe. Normal, că asta nu se va întâmpla. Pur și simplu fotbaliștii și echipele nu trebuie să sufere din cauza unor decizii aberante ale unor manageri. Însă cei cu decizia trebuie să răspundă în fața Legii.
P.S. Interesant, oare presa din România a primit aceleași condiții de acreditare ca și cea moldovenească? Nu cred.

11 comentarii:

 1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 2. sandu la ce ora se va juca meciul dintre moldova - academia de azi?

  RăspundețiȘtergere
 3. Eu stiu exact care au fost conditiile de acreditare ale jurnalistilor romani pentru acest meci - niciuna! Detalii mai jos:

  http://www.steauafc.com/ro/articol/acreditaridaciachisinau/

  In discutiile telefonice purtate azi cu colegii din Romania, i-am uimit atunci cind la intrebarea lor - ce face APSM pentru apararea drepturilor jurnalistilor - le-am raspuns ce reprezinta de fapt APSM. Un fleac care fata doar serate de bilant pentru acei jurnalisti care vor merge simbata la meci!

  RăspundețiȘtergere
 4. Despre decizia lui Marcel Moraru de a "revolutiona" relatiile dintre presa si cluburile de fotbal nu pot sa zic doar decit - ABERANT!

  RăspundețiȘtergere
 5. Meciul-test dintre Academia si nationala lui Balint se joaca azi, de la ora 16, la Vadul lui Voda. Accesul publicului si a presei este restrictionat

  RăspundețiȘtergere
 6. http://ivangoncearuc.blogspot.com/2011/03/jos-actuala-conducere-apsm.html

  RăspundețiȘtergere
 7. eu nu stiu la ce fel de acreditari va referiti, dar ma bag si eu ca musca in lapte: stiu ca pe siteul Otelul Galati mereu apar stiri in legatura cu acreditarile ziaristilor. uite de ex. la ultima partida de acasa Otelul- U Cluj:
  http://otelul-galati.ro/stiri.php?id=3162&page=3

  RăspundețiȘtergere
 8. Apropo, de "drepturile si obligatiile jurnalistului".
  Cand cluburile impun forma de acreditare la meciulile sale, asta nu inseamna ca jurnalistilor le sunt incalcate drepturile.
  Pur si simplu, pentru ca jurnalistul sa intre in dreptul de participare la meci - el trebuie sa se acrediteze.
  Poftim, acrediteaza-te si manifesta-ti drepturile cat doresti.

  Asta e ca si acreditarea in parlament, la guvern, la "viyita lui Biden" etc.

  Trimiterea la "dreptul scris in constitutie" nu este onesta.

  Caci in constitutie se mai scrie, bunaoara, ca "cetateanul are dreptul la invatatura".
  Iar asta nu inseamna ca tanarul se duce la rector, ii bate cu pumnul in masa si-i tipa: Vin sa invat, ca asa scrie in constitutie...

  Stie toata lumea ca tanarul trebuie mai intai sa indeplineasca niste rigori - examenul...

  Tot asa e si la spital - plateste si te lecuieste...

  Asa e si cu dreptul jurnalistului - acrediteaza-te si lucreaza (invata) cat iti pofteste inima!

  Fiti mai atenti, baieti!
  Nu speculati cu "drepturile"!

  RăspundețiȘtergere
 9. Impresarule, citeste Legea!
  Nu confunda Parlamentul cu o manifestatie sportiva. Plus ca, chiar si acreditarea in Parlament sau oriunde in lume nu presupune TIMP DE EMISIE pt PUBLICITATE. Simti diferenta?

  Drept la invatatura se are in vedere scoala primara, nu Universitate.

  Iti raspund doar din motivul ca duci lumea in eroare

  RăspundețiȘtergere