Lecţii de peste Prut

Suedia - Moldova, astăzi, de la ora 20.00, la Pro TV

”Dacă în urmă cu cîţiva ani, România era considerată de toţi un adversar de temut, iar Moldova un simplu sparring-partner, lucrurile par să se fi inversat în prezent.” Citește un material de George Ștucan, publicat în Gazeta Sporturilor.
Fotbalul de peste Prut este peste cel românesc! Cel puţin la nivelul echipei naţionale şi măcar în actualele preliminarii. Dacă România se zbate între ultimele zece selecţionate din campania pentru Euro 2012, Moldova are deja 6 puncte din 4 jocuri şi încearcă imposibilul azi, contra Suediei lui Ibrahimovici, de la ora 20:00.
"Balint a schimbat mentalitatea!"
Cum a ajuns "naţionala" condusă de Gabi Balint să aibă mai multe şanse la calificare decît trupa lui Lucescu jr.? Sandu Grecu (34 de ani), jurnalistul sportiv din Moldova, explică: "Moldova a rămas cam la acelaşi nivel, voi, în schimb, sînteţi în picaj! La noi, în ultimii ani, a crescut valoarea campionatului intern şi interesul fanilor. Balint e vedetă aici. La fiecare meci îl aclamează tot stadionul, oamenii de pe stradă nici nu-l lasă să-şi bea cafeaua".
Selecţionerul român al reprezentativei Moldovei a adus cu el o altă organizare. "O dată cu venirea lui Balint s-a schimbat şi mentalitatea jucătorilor. Nu mai există bisericuţe în cadrul grupului, atmosfera e foarte bună la lot", spune Grecu.
Epureanu e Gică Popescu al Moldovei
Jurnalistul de la Publika TV, varianta RTV de peste Prut, îl oferă ca exemplu "tricolorilor" români petrecăreţi pe Alexandru Epureanu (24 de ani), vedeta moldovenilor. "Fotbaliştii noştri stau liniştiţi în cantonament, nu-i vezi pe la discotecă noaptea. Epureanu, care va absenta cu Suedia, e cel mai important jucător al nostru. Dinamo Moscova a plătit 4 milioane de euro pe el, el cîştigă acolo 1,2 milioane pe sezon. Şi e omul pe care nimeni nu l-a văzut vreodată beat. Seamănă mult cu Gică Popescu, e un profesionist!".
"Nu mai folosim «autobaza»"
Sandu Grecu a fost surprins de tactica României de la Zenica şi spune că "noi am renunţat să ne mai apărăm cu toată echipa în careu, nu mai băgăm «autobaza» în poartă". Are şi exemple: "La primul joc oficial al lui Balint, 2-0 cu Finlanda, am ţinut de minge, am pasat, a fost tiki-taka. Şi cînd am pierdut în Ungaria, 1-2, am dominat jocul, dar am primit golurile cu şuturi de la distanţă. Cu Olanda, 0-1, ne-am apărat aglomerat în prima repriză pentru că le tremurau picioarele jucătorilor. Apoi, băieţii şi-au revenit".
"Selecţia voastră e ridicolă"
"N-avem o arie prea mare de selecţie" e discursul favorit al federalilor români, dar pe care Grecu nu-l înţelege: "E ridicol cum se face selecţia la voi, dacă nici România n-are fotbalişti, atunci ce să spunem despre Moldova?! Fotbalul românesc este peste cel de la noi, ca dovadă şi victoriile Stelei şi a lui Poli de la Chişinău, doar că trebuie gestionat mai bine".

"În Moldova, «naţionala» României e percepută ca fiind şi a noastră. E iubită de toată lumea, aşa că toţi suferă cînd aceasta pierde", Sandu Grecu, jurnalist moldovean.
Bază de 4 milioane de euro
Moldovenii şi-au construit un centru de fotbal precum este cel de la Mogoşoaia. De cîţiva ani au inaugurat baza sportivă de la Vadul lui Vodă, la 20 km de Chişinău. Sandu Grecu: "Dispune de stadion, trei terenuri de antrenament, hotel, restaurant. A costat în jur de 4 milioane de euro". În comparaţie, Centrul de Fotbal de la Mogoşoaia a costat 3,7 milioane de dolari.”
3 victorii din 3 meciuri are România în faţa Moldovei în istorie. Golaveraj 10-2
87 este locul ocupat de Moldova în clasamentul FIFA. România e pe 52
Linia de clasament a Moldovei în preliminarii:
4. Moldova 4 2 0 2 5-3 6
Palmaresul României şi Moldovei în ultimele 8 meciuri
ROMÂNIA: 8 0 5 3 6-11
MOLDOVA: 8 3 1 4 9-8

Comentarii

  1. Bun articolul. Sunt perfect de-acord cu cele spuse de tine pentru GSP.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sandu cum crezi astazi o sa le tremure picioarele jucatarilor nostri? Daca da - apoi precis ca venim cu sacul plin acasa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu zic ca o sa le tremurile primele 15 minute, pana se acomodeaza. Ca orice moldovean imi doresc enorm un rezultat pozitiv in Suedia.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu cred ca o sa ma inteleaga lumea,dar cred ca azi suedejii o sa se bucure mult si de o remiza cu Moldova.Cred ca potentialul selectionatei Moldovei la ziua de azi e putin peste celal selectionatei Suediei.Pronostic 0:0,1:1 sau 1:0 pentru Moldova.Nu mai e mult,vedem deseara.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma bucur foarte mult ca avem asa suporteri super-optimisti si chiar daca avem acelasi nume, permitemi eu sa fiu putin mai pesismist si posibil mult mai realist: minim 2-0 p/u Suedia. Motivele???

    Suedia:
    1. Jucatori mai tari ca ai nostri la capitol individual.
    2. Suporterii.
    3. Ibrahimovic (Imi place individu si poate face diferenta).
    4. Epureanu (Mai precis lipsa lui).
    5. Istoria.
    6. Necesitatea mai mare de puncte (Daca ei nu se califica, va fi tragedie in Suedia, daca nu ne calificam noi va fi un lucru obisnuit).

    Slavic, as dori si tu sa descrii motivele de ce mizezi pe Moldova, daca doresti?

    RăspundețiȘtergere
  6. Adi,privind obiectiv,vad o remiza beton,dar fiid soporterul Moldovei mi-as dori ca ai nostri sa marcheze cu un gol mai mult.Motivele:din tot ce vad si aud,din presa - vad o echipa a Suediei care ne subapreciaza si o echipa matura a Moldovei care merge in Suedia minimum dupa un punct.

    RăspundețiȘtergere
  7. Adi,din pacate,faci pronosticuri mai bune de cit mine...P.S.Credeam ca avem o selectionata matura,dar din cite se vede tot o echipa de Pijoni Fricosi au ramas,din pacate.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune