Pe banii noștri ne cumpărăm moartea

Atenție sportivi și nu doar! Fructele din magazine ne pot provoca tulburări metabolice sau chiar malformaţii genetice
Merg practic zilnic la un magazin de lângă casa mea și mă mir: cum naiba aceleași mere stau cu săptămânile pe raft și nu se strică. Am încercat chiar un experiment: am luat 3 mere de la market (mă umflă când citesc ”market” peste tot, îmi amintește de Chirița) și 3 de la mama din sat și le-am pus pe geam. Cele din pomul din fundul grădinii s-au stricat în 3 zile. În timp ce acele cumpărate au stat vreo 2 săptămâni până sau încrețit, dar tot nu s-au stricat. Cum naiba?
Răspunsul l-am găsit tot pe net. Multe dintre alimentele aflate pe rafturile magazinelor din Chișinău sunt iradiate. Controversata procedură se aplică pentru menţinerea aspectului "proaspăt" al produselor. Iradierea alimentelor este agreată în UE, dar sub control strict şi cu etichetare corespunzătoare - fapt cvasiinexistent în Moldova.
Până în prezent, nu s-a dovedit ştiinţific o legătură directă între consumul de alimente iradiate şi apariţia unor forme de cancer. Însă, numeroase studii de specialitate au evidenţiat riscuri şi dezavantaje potenţiale asociate iradierii alimentelor, precum apariţia radicalilor liberi (a căror implicare în declanşarea cancerului este dovedită), apariţia unor tulburări metabolice sau chiar malformaţii genetice, generate de avitaminoze.
De aici și concluzia: mai bine cumpăr un kg de mere de la o băbuță din piață sau de pe marginea drumului, cu câte 2 viermi în fiecare fruct, dar care îmi garantează că mănânc ceva natural. Apropo, viermii din fructe indică faptul că este un produs organic, nechimizat, neiradiat, nestropit. O ultimă întrebare mai am: cât mai au să ne otrăvească ăștia cu bani mulți?

Comentarii

  1. Mizerii...care le este totuna...de ceilalți doar se gândesc cum să facă rublă...dar poate aceștia nici nu își dau seama ce urmează după consumarea acestor produse...

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta se numeste genocid legal. Astia in Parlament n-au timp de asa ”prostii”. Ei nu stiu acolo care e mai destept. Pentru ce naiba ii platim? Ca sa se bata pentru fotolii?

    RăspundețiȘtergere
  3. Shi culmea shtii care este Sandu, ca ei tot maninca aceste fructe :)) De obicei cei care le aduc nici nu shtiu ce inseamna "modificare genetica" , "iradiere" etc. Atunci cind le cumpara de la dilleri se uita doar la prets. Eu cred ca statul ar trebui sa se implice mai mult in domeniul alimentatie, uitati-va ce se intimpla prin "mini-market-uri" rapan total, igiena zero! Bravo Sandu, mai scrie articole de asha gen, cine shtie poate te citesc shi oameni care pot schimba cite ceva...

    RăspundețiȘtergere
  4. Sandule la noi toate institutiil care elibereaza certificate de calitate, igiienice, fitosanitare etc. sunt foarte corupte, certifica apsolut orce produs, nu conteaza e de caliate sau nu, noi mincam, da nu stim ce mincam. Ai perfecta dreptate trebuie sa ne alimentam din gradina si nu de la marchet, astai realitatea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Iarasi plus 10 pentru material. Poate te reprofilezi jurnalistic.

    RăspundețiȘtergere
  6. Bravo Sandu ca scrii despre asa probleme. Este rau ca oamenii sunt putini informati. Majoritatea nici nu stiu ce cumpara pentru sine si copiii lor. Cautati pe internet filmul "трансгенизация - генетическая бомба" si veti intelege de unde cresc picioarele la problema data. Pentru informatie: La noi in tara nu exista nici un laborator oficial specializat in problema produselor modificate genetic. Exista numai un singur laborator la USM la catedra de genetica, dar el nu este oficial. Ei nu demult au facut o experienta. Au cumparat de la piata centrala fructe si legume. Modificate genetic in cea mai mare parte erau rosiile si castravetii. Din sase feluri de castraveti - 5 erau modificate genetic. Oameni buni ginditiva cu ce hraniti copii vostri. Eu cred ca D-ra doriti urmasi sanatosi. Nu tot ce luceste este aur.

    RăspundețiȘtergere
  7. Pentru a intelege cauza e necesar de stiut cine este responsabil prin Lege de prezenta situatie:
    LEGE Nr. 221 privind activitatea sanitar-veterinară
    din 19.10.2007

    Capitolul II
    Organizarea şi funcţionarea serviciilor sanitar-veterinare

    Articolul 7. Atribuţiile Agenţiei Sanitare Veterinare sînt următoarele: ...

    Art. 7.g) efectuarea expertizei sanitar-veterinare a produselor vegetale comercializate în pieţe;
    i) controlul stării locurilor de comercializare a producţiei de origine animală, verificarea condiţiilor de păstrare a acesteia, controlul asupra distrugerii produselor de origine animală şi vegetală improprii consumului uman şi nutriţiei animalelor;

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune