Cine ne face stadion?

Din ce înțeleg, citind prin presă, Chirtoacă și Dodon sunt principalii favoriți la câștigarea postului de primar al capitalei. Din cei doi am și eu un favorit. Unul clar cu care aș vota în detrimentul celuilalt. Nu voi da însă nume și nici nu-i voi face publicitate. Deocamdată, pentru sport ambele candidaturi sunt varză. Când spun sport mă refer în primul rând la construcția stadionului național. Să-i iau pe rând.
Încep cu Chirtoacă, ultimul care a condus capitala și despre care pot spune mai multe pentru că l-am văzut ce poate. Mai bine zis ce nu poate. Nu poate face nimic pentru sport. Motivul e simplu: n-a iubit sportul niciodată și nici n-a făcut sport. În 4 ani l-am auzit o singură dată vorbind despre stadionul republican. Și atunci s-a limitat însă să facă politică, amintind despre faptul că anume comuniștii au demolat arena. 
Voi continua cu Dodon, care este mult mai mult în temă, practică sportul și tocmai de asta este cu atât mai grav că nici măcar nu pomenește de stadion. La fel, s-a limitat la câteva fraze aruncate de ochii lumii, deși înțelege poate mai bine decât toți ceilalți candidați ce ar însemna o arenă modernă pentru capitală. 
În majoritatea țărilor primăria este cea care construiește stadioane. Arenele sunt în administrația locală, iar aceasta face ce vrea cu ele. De obicei le dă în arendă pentru echipa națională, dar și pentru alte cluburi de fotbal. Așa este la Milano, la Madrid (unde primăria chiar a cumpărat arena pentru a o scăpa pe Real de datorii), la Londra sau la București. Municipalitatea este cea care deține terenuri multe și ar trebui să construiască acest stadion național indiferent în ce loc, nu neapărat pe locul vechi, unde e prea puțin spațiu pentru a putea satisface toate mofturile celor de la FIFA și UEFA. 
Să nu ne mai mințim și să așteptăm stadioane de la guvern, federație sau cluburi. Guvernul este varză sau mai bine zis nu este, nu există decât pe hârtie. Federația nu poate face nimic singură, are nevoie de parteneri. Iar cluburile sunt sărace, nu au de unde. PRIMĂRIA este singura care poate realiza acest proiect, fără eforturi ieșite din comun. Trebuie doar să vrea. Ia să vedem acum ce capitani de echipe sunt cei care apar din oră în oră la televizor cu niște texte neghioabe învățate pe de rost sau citite de pe prompter, cerșind votul alegătorilor sătui până-n gât de promisiuni deșarte...

Comentarii

  1. Sandu stiai ca Publika tv a fost vinduta????
    http://moldsports.blogspot.com/2011/05/publika-tv-fost-vinduta.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Cine ne face stadion? Busila,dac'ajunge primar.Omul chiar are ceva judecata - parerea mea.Dar din pacate alegatorii sint cum sint.Asa ca,stadion republican,ca si un oras cit de cit normal,nu vedem degraba.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si daca am atins politicul,o sa-mi expun si eu parerea.La noi in Republica Moldova oameni de ecelas fel:toti cinstesc cite o cupa de sampanie de anul nou,toti se bucura cind li se nasc copii,toti se indurereaza cind isi imorninteaza parentii(macar ca toti inteleg ca oricine-i trecator)...dar cind vine vorba de politica,se despart in doua tabere:"care-i cu rusii,care-i cu nemtii"(macar ca al 2-lea mondial de mul a luat sirsit,asta p\u ai nostri nu conteaza).Si daca macar cineva dintr-o tabara incearca sa colaboreze cu cei din tabara opusa,indata e expulzat.Nu pot fi oamenii de la noi o singura echipa,un colectiv unit.Lor numai decit le trebuie cu cineva sa lupte.Anume de aceea avem in parlament reprezentantii cei mai acerbi in lupta dinre cele doua tabere.Daca apare vre-un unificator,el deodata ii LISNII p\u ambele tabere,si nu trebuie la nimeni.Oare nu-i prost norodu nostru??In loc sa colaboreze,sa construiasca,sa dezvolte societatea...Nimeni n-are cind!!Toti lupta!!Nepotii contra bunicilor,fratii unu inpotriva altuia,vecin contra vecin...Oare nu-i prost poporu nostru?

    RăspundețiȘtergere
  4. Am avut nu de mult o polemica,care s-a transformat incet intr-o discutie cu unul din administratorii blogului-Blog de fotbal, Afaceri in sport,(care se poate usor gasi aici,pe acest blog,in sirul blogurilor pe care le citeste d-ul Grecu)-in fine,s-a inceput de la tema stadionului Zimbru si compania Avalon si d-nii Ciornii si Sishanov,dar am ajuns la ceva mult mai de amploare-puteti vedea si in comentariile la acea tema.Din toata conversatia asta anoastra,a doi oameni priceputi in ale fodbalului),am inteles un lucru,pe care vreau si sa-l impartas:Ca sa chistigi un campionat,sau macar sa ajungi pe un loc de participare in cupele europene,si totodata echipa ta sa aiba o mare priza la public,sa se bata lumea p\u biletele la meciurile echipei tale,televiziuile sa dea bani grei numai ca sa le poata transmite in direct,agentii economici la fel sa plateasca bani grei numai ca sa-si vada reclama sa in jurul mieciurilor echipei tale,jucatorii echipei tale sa fie idolii tuturor pustilor care bat mingea...---nu trebuie sa faci nici o liga,nici un fel de cooperativa,nici sa umbli la arbitri sau la jucatorii altor echipe.Trebuie doar ca echipa ta sa aiba un lot foarte valoros,intratit de valoros ca nici o cooperativa si nici un "flueras"sa nu o poata opri.Simplu si eficient.In campionatul nostru sint proprietari de cluburi care si-ar permite asa ceva.P.S.Chiar mi-as dori sa vad vre-un flueras("crasnosancic") care ar incerca sa opresca o asa echipa.Parerea mea e ca o ia in freza de la suporteri,acolo pe loc,inca pe stadion(sau cel putin,la iesirea de pe teritoriu stadionului).Din citeva sute de suporteri se mai gasesc BAIETI,dapoi din mii.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cei de pe "Blogul de fodbal" au sters comentariile,pe semne ca pe cineva la usturat adevarul.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune