Stasic știe tot

Bilanțul unei călătorii care a împărțit presa sportivă din Moldova în 2 grupuri: unul care se gândea numai cum să obțină primul loc, iar altul la 40 de km de Ostroda. 
Who is Stasic?
Călătoria în țara care va organiza Euro 2012 a fost plină de peripeții. Poate nu era așa dacă nu-l avea alături de noi pe Stasic. Cine este Stasic? Nu e jurnalist. E numele GPS-ului, care ”ne-a” îndrumat spre Polonia. Pe lângă faptul că ne-a dus, uneori, pe cele mai proaste drumuri posibile, Stasic ne-a arătat toată frumusețea florei și faunei poloneze. Adevărul este că și noi am avut o mare parte din vină. De exemplu după vizita orașului Olsztyn (circa 200 de mii de locuitori, cu magazine de firmă, terase și cluburi), aflat la 40 km de Ostroda, am revenit la hotel pe un drum (mai bine zis o cărare) care ducea prin centrul pădurii. La insistența lui Stasic am mers pe un drum din piatră, vechi de când hăul, îngust cât pentru o căruță, despre care băieții glumeau că ar fi fost construit de Ștefan cel Mare. Chiar s-au pus și pariuri: a ajuns sau nu a ajuns domnitorul Moldovei până în nordul Poloniei? După 40 km parcurși cu mașina într-o oră și jumătate, am ajuns la hotel și am constatat că GPS-ul a fost programat să selecteze cel mai scurt drum de la Olsztyn la Ostroda, PE JOS!.. 
În limba lor
Cele mai mari bancuri s-au făcut pe seama limbii poloneze. Fantastici de comisci această limbă când o asculți dintr-o parte. Poate și a noastră li se pare polonezilor la fel. Nu i-am întrebat. În schimb noi ne-am distrat copios încă de la intrarea în Polonia, de la vamă. Drumuri înguste, dar bune. Șoferii nu te lasă să-i depășești până nu rupi claxonul. Mâncarea este mediocră, mult sub ceea ce se gătește la noi sau în Ucraina. Țigările costă de la 3 la 5 euro, iar în restaurante prețurile sunt mai mici decât la noi. Foarte puțini înțeleg limba rusă. În orașe e o curățenie totală. Satele sunt mici, de la 2 la 5-6 case. Câmpuri îngrijite și lucrate de parcă ar fi desenate. Multe păduri, multe lacuri. O țară foarte frumoasă - Polonia.
De ce doar locul 5
Sergiu Ursu
După un start fulminant, selecționata improvizată a presei sportive din Moldova, ajutată de 4 ”stranieri”, s-a împotmolit în sferturile turneului din Ostroda (Polonia), cedând cu 0-2 în fața viitoarei campioane. Personal n-am jucat decât 5 minute în faza grupelor. Și asta pentru că m-am accidentat la antrenamentul dinaintea turneului, un antrenament organizat din exces de zel, imediat la sosire, după peste 20 de ore de drum fără oprire. Dar nu ăsta a fost motivul din care jurnaliștii au ocupat ”doar” locul 5 din 16 echipe. Au existat alte circumstanțe, cum ar fi presiunea de a ocupa un loc pe podium, oboseala acumulată și cel mai important - ”legionarii” care erau mai slabi și decât reprezentanții presei, dar în care s-a avut încredere totală. Dacă nu era Sergiu Ursu, ofițerul de presă de la FC Tiraspol, cred că nu prindeam top-10. 
Concluzii
Turneul premergător Euro 2012 nu s-a ridicat la nivelul așteptat. Rapiditatea cu care s-a organizat, lipsa de comunicare și inexistența totală a unui program organizat pentru oaspeți în afara meciurilor propriu zise mă determină să cred că nici campionatul european de la anul nu va avea un succes prea mare. Și asta chiar dacă polonezii muncesc de zor la construcția magistralelor, spre deosebire de ucraineni.
Drumul spre casă
Cele 2 mașini s-au separat la Lvov, un oraș bestial, care merită văzut măcar o dată în viață. Una a preferat drumul pe care a venit, iar cealaltă, a mea, a luat calea munților. N-am rezistat tentației de a revedea Iaremcea și Carpații. În consecință, am ajuns la Chișinău cu 3 ore mai târziu, dar s-a meritat fiecare minut pierdut. Vezi foto mai jos.






Comentarii

  1. Fotografia de la riu,e cea mai cea,foarte frumos peisaj.

    RăspundețiȘtergere
  2. Шахтер разбомбил Динамо Д
    Шахтер - Динамо Д 5:1
    Голы: Тейшейра, 25, Гай, 34, Дентиньо, 38, Мхитарян, 61, Давидсон, 68 (аг) - Сивоньич, 43

    Шахтер: Рыбка (Тетенко, 74), Ищенко, Чижов (Карп, 77), Хюбшман (Емельянов, 55), Фернандиньо (Мхитарян, 55), Гай (Вакуленко, 77), Коста (Рац, 63), Тейшейра (Кравченко, 55), Адриано (Агахова, 55), Дентиньо (Илюк, 63), Олейник (Кобин, 55)

    Динамо: Кирстен, Шнейтлер (Юнгвирт, 46), Штол, Комволидие (Троян, 46), Келенч (Мбнерун, 46, Давидсон, 67), Кнол, Солга (Кох, 46), Сивоньич, Мокель (Щуппан, 46), Леистнер (Франке, 46), Фиель (Пфеффер, 46)
    Deja Carp se integreaza incet incet la Shahteor.Succese
    http://football.ua/ukraine/news/134118.html

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune