20 de ani de la nașterea Internetului și de la moartea cărții

Acum 20 de ani, în august 1991 mergeam pentru a doua oară în România. De această dată cu toată familia, prin singura vamă auto care funcționa atunci, Leușeni. Îmi amintesc cum am stat aproape 3 zile la intrarea în vamă, într-un rând interminabil de mașini și cum am trecut într-un final granița, cu scandal, pentru că odată ajunși la poarta vămii, am stat câteva ore bune și am privit cum treceau în față cei care dădeau șpagă la grăniceri... În august 1991 am auzit prima dată de MC Hammer sau Snap, care propagau noul stil de muzică ce a revoluționat discotecile, rap-ul. Tot atunci am primit cadou prima carte de Ioan Chirilă, pe care am citit-o dintr-o răsuflare... 
În același timp, la 6 august 1991 se năștea ceea ce avea să ajungă astăzi poate cel mai popular lucru din lume: Internetul. La un centru al Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), fizicianul Tim Berners-Lee, care acum are 56 de ani, a lansat primul website, Hypertext Mark-Up Language. Dacă ar fi știut nea Vanea, regretatul patriarh al presei sportive românești, că acest Internet va ucide cărțile... Va ucide noțiunea de cunoaștere, de studiere. Va face din oameni niște roboți care nu mai au nevoie de cunoștințe pentru că există ”fratele Google”.
Acum, că există Internetul, oamenii nu mai au nevoie de cărți. Doar nostalgicii mai intră uneori prin librării. Cartea a ajuns un obiect de muzeu, de colecție. Iar drumul cărții este urmat de ziare și reviste. Mâine urmează radiourile și televiziunile. Totul trece pe Net: presă, serviciu, cinematografe. Chiar și sexul. Toată viața unui om va trece degrabă pe Net. Și totul în 20 de ani. 
Sigur, Internetul ne-a ușurat viața. Ne-a făcut-o mai colorată. Am devenit mai comozi. Boieri chiar. Eu, însă, care am avut șansa să trăiesc și în perioada romantică, FĂRĂ Internet, mă consider un fericit. Și tare mi-e dor de timpurile când în camera mea, pe perete stătea prinsă harta Pământului, când citeam ”Vreau să știu” ca să pot impresiona pe gazeta de perete a școlii, când mergeam cu entusiasm la un film indian, la club, sau când o frază scrisă în ziar sau auzită la televiziune era ca un exemplu corect cum trebuie să scrii sau să vorbești.

Comentarii

  1. nostalgic de tot de parca t-iai fi facut imperii atunci si acum iti pare rau de tot....

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta e si problema, ca am ajuns sa ne gandim numai la bani si sa traim intr-o lume virtuala

    RăspundețiȘtergere
  3. Sandule sunt total de acord cu tine tinerii de zilele noastre au uitat ce inseamna carte pierzind ore in sir pe ''odnoklassniki'' ''facebook'' si multe alte saituri de acest gen...este o lume virtuala...se iubesc pe net, se cunosc pe net, se vad pe net, si tot asa mai departe...nici nu imi pot inchipui ce va fi inca pe 20 de ani...pacat...se pierde omenirea..a sosit o perioda care poate fi numita goana dupa bani si care nu prea cred sa aduca la ceva bun...dar in fine speram la ceva frumos si la un viitor prosper. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Sandule, eu aveam caiete cu toate rezultatele din Champions League si Europa League, imi cumparam calendare cu programele turneelor finale si apoi le completam. Datorita acestor chestii tin minte orice rezultat din 98 sau 2000.

    Apoi a venit internetul si televiziunea digitala, ce-mi permite sa vizionez zece meciuri pe zi, ca peste o saptamana sa uit si rezultatele de acolo.

    Insa la carti nu am renuntat si nu cred ca voi renunta vreodata. Cartea are un farmec pe care internetul nu-l va rapi niciodata, cel putin pentru mine.

    RăspundețiȘtergere
  5. baieti!interneul este ca telefonul ca masina una dintre cele mai mari inventari a omenirii!Sandule de ce ti-ai facu Blog dar nu o gazeta cum spui tu o editai in ficare saptamina si asta e frate!e mult mai simplu si mai rezunabil cu net-ul si kiar mai ieftin.Sa vb de retelele de socializare,fiecare le priveste cum vrea eu cred ca e o ramura foarte corecta, insa sa nu exageram,sa nu postam poze care nu au loc pe ele ci pe ste-uri porno si sa nu vb ceea ce se poate de spus verbal si tot in acelasi timp confidential.
    toti stim ca retelele de socilaizare sunt baze de date a organelor de stat.
    Eu personal am fcaut cunostinta cu sotia mea pe ICQ cu care imi impart bucurea si necazurile de 3 ani deja si sunt fericit!
    net-ul are o idee de provocare atunci "Watch your self Dude,be careful=))

    RăspundețiȘtergere
  6. Sandu am citit cartea ta "povestea unui vis de vara"...e super...bv

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune