De ce plâng brazilienii

De ce nu avem fotbal de calitate în Moldova? Pentru că în Moldova nu există cultura fotbalului. Moldovenii nu au fotbalul în sânge, la fel precum brazilienii, care au făcut din fotbal un cult, un stil de viață. Nu în zadar orice om care iubește acest fenomen visează să ajungă în Brazilia - adevărata patrie a fotbalului. Pentru că dacă englezii au inventat acest sport, brazilienii i-au dat viață. 
În 2014 Brazilia va fi pentru a doua oară gazda unui turneu final al campionatului mondial. Prima dată s-a întâmplat în 1950. La fel ca toți microbiștii visez și eu să ajung la acest Mondial. Să văd Maracana, celebrul stadion care a înregistrat recordul absolut al prezenței pe o arenă de fotbal. Se întâmpla pe 16 iulie 1950, la o lună de la deschidere, în finala campionatului mondial dintre Brazilia și Uruguay, pierdută de gazde cu 1-2. Atunci în tribune au fost prezenți oficial 199.854 de spectatori, iar neoficial circa 210 mii! Vă imaginați? Cam cât 20 de stadioane Zimbru!
Vreau să văd statuia lui Iisus și cea mai mare plajă din lume, Copacabana. Toate acestea în orașul prin care Ostap Bender visa să se plimbe în costum alb, pantofi albi și pălărie albă - Rio de Janeiro. Orașul care a dat lumii celebra echipă Flamengo, care poartă numele păsării înscrise în cartea roșie. Sau a eternei rivale Fluminense. Este un fel de Sheriff și Zimbru al Moldovei. Derbyul Fla-Flu a înregistrat și el nenumărate recorduri în Brazilia. 
Al lor ”cel mai bun din lume” - fotbalul - brazilienii nu-l uită niciodată. Chiar și în zilele în care nu sunt meciuri. Celebrul scriitor și jurnalist rus Igor Fesunenko vorbește mult în cărțile sale despre nebunia care cuprinde Brazilia în ajunul unui meci. La cartea ”Pele, Garincea, fotbalul...” voi reveni într-o postare ulterioară. 
Acum vreau să vă spun în câteva cuvinte despre atmosfera dinaintea meciului Brazilia - Portugalia de la World Cup 1966 ca să vedeți cât de mult s-a schimbat lumea în mai puțin de 50 de ani. Brazilia mergea în Anglia, la turneul final, în calitate de echipă care a câștigat ultimele 2 ediții de Mondial. În primul meci din grupe a bătut Bulgaria cu 2-0 prin golurile lui Pele și Garincea. În al doilea a pierdut surprinzător în fața Ungariei cu 1-3. Iar în al treilea avea nevoie de victorie la o diferență de 3 goluri cu Portugalia. Toată țara era în așteptarea marelui meci. Încă de dimineață toate radiourile locale (televiziunea era încă un lux) analizau viitoarea partidă. Peste tot: în stradă, pe terase, la uzine, birouri, absolut peste tot lumea, de la mic la mare și bătrân vorbea despre meciul cu Portugalia. În orașe mari și mici, pe străzile principale erau amplasate radiouri și boxe pentru ca oamenii să se adune în jurul lor și să asculte transmisiunea în direct, de la Liverpool. Astăzi, locul radiourilor a fost preluat de televiziuni. Internetul însă le poate anula pe cele două. 
Brazilia a pierdut cu 1-3 și a părăsit competiția. La Rio, Sao Paulo, etc. era doliu național. Lumea a legat panglici negre la ferestre. Plângea o țară întreagă, de la mic la mare și bătrâni. Brazilia era trimisă acasă cu tot cu Pele care a fost scos pe targă, accidentat de intrările barbare ale fundașilor portughezi. Brazilia ar fi fost în stare să-l ierte și pe Obama de datorii doar pentru o calificare din grupe. Vorbesc serios: această pasiune națională pentru fotbal a făcut din această țară una de vis. Din visul meu și a milioanelor de oameni care iubesc fotbalul.
Oare ce-ar fi dacă am pleca cu toți moldovenii, 2 sau 3 milioane câți am mai rămas, pentru o lună în Brazilia? Oare am reuși să ne îmbolnăvim și noi de fotbal?   

Comentarii

  1. Hi Sandu!

    Is a big pride have a stadium like Maracanã. But, he is being demolished and will completely reformed and uncharacterized to the world cup. With the rumors about budget scandals, will be a shame to lost the original face of Maracanã to a competition that will realized for just one month. Also remember that he already was reformed 4 times before.

    Saudações Rubro Negras!

    Abraço

    RăspundețiȘtergere
  2. Olá Sandu! Muito obrigado pela parte que me toca. Mas, realmente, o brasileiro é fanático por futebol. Belo post. Parabéns!

    Aproveito a oportunidade para te comunicar a criação do nosso novo espaço: “Literatura & Companhia Ilimitada” http://literaturacompanhiailimitada.blogspot.com/ , (ainda em formação, mas, já com a primeira postagem) criado com o objetivo de ampliar à divulgação da História da Literatura Mundial e de tudo aquilo que venha contribuir para o crescimento cultural daqueles que o desejarem, assim como, acrescentar mais uma fonte de pesquisas.

    Ficaríamos muito felizes e agradecidos de poder contar com a tua visita e, se possível, sermos agraciados com a tua opinião/sugestão, pois, a continuidade ou a solução de continuidade do mesmo dependerá do parecer daqueles que por lá passarem honrando-nos com a visita.

    Abraços e que DEUS nos abençoe.

    Furtado.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sandu mai imbolnavit cu articolul asta!vreaaaauuuuu si euuuuuuu!=))

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu sei Maracanã foi reconstruída várias vezes. Eu sabia que ia ser completamente demolida. No entanto eu quero começar este grande templo do futebol, o que é e continuará a ser uma lenda, não importa como você olhar no futuro.
    Obrigado pela posts.

    RăspundețiȘtergere
  5. UDAЯ, vor urma si alte postari pe aceasta tema, despre fotbalul brazilian, cu istorii interesante, pe scurt, o introducere pentru CM din 2014 si viitoarea carte pe care intentionez sa o public in cazul in care voi ajunge la Mondialul brazilian.

    RăspundețiȘtergere
  6. Bafta Sandule!Poate fac si eu rost de ceva bani pina in vara lui 2014!=))

    RăspundețiȘtergere
  7. Sandule daca o sa realizezi cartea despre Mondialul din Brazilia fii sigur ca eu o voi cumpara. bft Sandule.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cel mai bun. Ai redat un eveniment asa, incat am uitat de toate cat timp am citit si sunt in euforie. Asta este omul care are fenomenul in singe, unde mi se pare ca atunci cand brazilienii au dat viata fotbalului, un stramos de al tau are acolo.Nu exista visuri imposibile pentru un astfel de jurnaliuga. Te apreciez mult.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune