Să te ţii de fotbal, Gicule!

În 1950, la primul Campionat Mondial de după cel de-al 2-lea Război Mondial, echipa-surpriză a fost tocmai una de amatori. Acei amatori, adunaţi cu 2 săptămâni înainte de Mondial din 4 oraşe, au reuşit marea peformanţă de bate una dintre favoritele turneului, naţionala Angliei, ţara în care se consideră că s-a inventat fotbalul.
Prin minutul 5 al meciului cu San Marino mi-am amintit despre victoria istorică a americanilor de la Mondialul brazilian. Deşi eram în continuare convins că nu avem cum pierde puncte cu lăcătuşii şi bucătarii din liliputia italiană, parcă aveam puţină frică văzând cum se calcă pe picioare Doroş cu Cheptine, cum îi sare mingea de la picior lui Zmeu sau cum Cebotaru nu poate da o centrare ca lumea. De altfel, am înlemnit atunci când oaspeţii au reuşit să înscrie: s-a dictat ofside (corect, dar milimetric) de tuşierul din Feroe, care avea să-l elimine pe Tîgîrlaş în a doua repriză. Gol anulat, deşi de la ăştia e ruşinos să primeşti gol chiar şi din ofside. 
Cu o săptămână înainte de startul Mondialului brazilian, cel pentru care sud-americanii au construit monstrul Maracana, englezii le-au promis americanilor o lecţie de fotbal, cu un sac de goluri. Celebrul Stanley Matthews, primul deţinător al trofeului Balonul de Aur (decernat mult mai tâziu, în 1956), avea să aibă un dialog savuros înainte de meci cu americanul de origine germană Walter Bahr, capitanul echipei de adunături a SUA. Matthews i-a zis: "Amice, nu te supara că o să vă umplem poarta. Este doar un joc, nu e război". Răspunsul lui Bahr a fost următorul: "Ştiu. Pentru că dacă era război, tu erai deja mort."
Stadionul Zimbru e de 20 de ori mai mic decât Maracana din 1950. Şi nici n-a fost plin la meciul cu San Marino. Nici Filat n-a mai stat printre noi, mutitorii de rând. A preferat să se ducă la lojă, fapt (probabil) pentru care a fost taxat de suporteri. În schimb Balint a fost din nou aclamat de tot stadionul, dovadă că publicul poate fi cucerit nu neapărat prin rezultate, dar şi printr-un comportament civilizat, demn de dat exemplu.
Mă bucur că San Marino n-a reuşit imposibilul, aşa cum s-a întâmplat acum 61 de ani, în Brazilia. Atunci americanii aveau o cotă de 500 la 1 pentru câştig. Cine a pariat 10 lire a luat 5 mii! Cu toate acestea, jucătorii amatori din lotul SUA care au reuşit acea uriaşă surpriză se supără atunci când le spui că au câştigat întâmplător. "Nu a fost noroc. Ăsta e sportul", spune unul dintre cei care a fost dus la Mondial după o preselecţie făcută în parcul din St.Louis.  
Un singur jucător de remarcat în lotul nostru - debutantul Gheorghe Andronic. Golul 4 marcat de el spune totul. I-a pasat perfect lui Bugaiov, pe care l-a lansat singur cu portarul, apoi tot Gicu a fost cel care a alergat primul pentru a relua cu calm în plasă balonul deviat din bară. De astfel de jucători are nevoie Moldova. Numai să nu i se urce la cap, pentru că sentimentele la vârsta lui (20 de ani) au stricat multe talente. Să te ţii de fotbal, Gicule, dacă vrei să ajungi mare!

Comentarii

  1. Sandu Grecu
    Sunt deacord aproape intru totul...Dar trebuie de evidentiat jocul FOARTE slab a lui Doros. Cheptine,Cebotaru sau mai ales Zmeu (care a si marcat un gol) au facut un meci relativ bun cu pase,gandire etc. ce nu putem spune de Doros care a avut 1,5 suturi pe poarta si unul care ma facut praf (acel sut in care de la 2 metri varful nostru de atac l-a nimerit in picioare pe portarul "sarmaneilor").
    Pe Andronic l-ai evidentiat foarte corect baiatul rupea pamantul de sub picioare....

    RăspundețiȘtergere
  2. Andrei, eu am parerea mea, care difera de a ta. De regula dupa o victorie e greu sa critici. Zmeu? A fost cel mai slab de pe teren. A pasat mereu in lateral, la Epureanu sau Cebotaru. M-a disperat cu pasele lui de 3 metri stanga, 3 metri dreapta. A gresit nepermis in cateva rinduri, cand mingea pur si simplu a sarit de la piciorul lui ca de la perete si i-a pus pe oaspeti pe contraatac. La respingerile portarului advers n-a fost niciodata la locul lui, in marginea careului de 16 metri, ci era mereu prin alte zone, fapt care arata ca n-are habar de joc tactic. Sa nu uitam ca faza defensiva n-a facut-o deloc. Cu alte cuvinte a jucat numai pe mingi curate, cum spun fotbalistii.
    Iar faptul ca a marcat a fost o simpla intamplare. Pun pariu ca din 100 de astfel de ocazii nu va mai inscrie niciodata. Asta e Zmeu despre care tu zici ca a facut un meci bun.
    Spun asta cu multa incredere pentru ca m-a rugat cineva sa-l urmaresc special. Pe el si pe Cheptine.
    Imi pare rau s-o spun, dar Zmeu a fost frina echipei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cel mai slab din teren a fost virful Alexeev si "winger"-ul Cebotaru, apoi urmeaza Zmeu si Racu.
    Cei mai buni: Epureanu si Armas. Ma impresionat mult Bugaiov (dar credca meciurile cu San Marino sint nivelul sau de acum).

    RăspundețiȘtergere
  4. Alexeev e virf, dar n-a fost jucat aproape deloc. Coechipierii fie ca l-au ignorat complet, fie ca n-au putut sa-l lanseze. Am spus deja de Zmeu ca a pasat doar in lateral. Cum trebuia sa se remarce Alexeev fara minge?
    Doros si Suvorov n-au inteles ce trebuie sa joace si au fost mai mult mijlocasi decat atacanti. Iar Cebotaru a jucat cum a putut intr-o zona in care nu prea joaca. Plus ca el nici nu este un jucator de constructie, ci mai degraba invers. Eu nu l-as fi pus deloc pe Cebotaru la acest meci. In schimb, fara Cebotaru ar fi fost imposibil sa jucam cu Olanda.
    Racu a fost in ritmul lui. Baiat simpatic si atat.

    RăspundețiȘtergere
  5. In fine acum nu mai contiaza, la 4-0 au fost toti buni! Cel mai tare pe mine ma ingrijoreaza (credca si pe alti suporteri) celelalte meciuri jucate foarte slab sau poate chiar mai mult viitoarele preliminarii cind avem marea sansa sa obtinem doar 6 puncte!

    RăspundețiȘtergere
  6. Armas a fost unul dintre cei mai buni. Asteptam de la el sa joace la fel si cu Finlanda, Ungaria sau Suedia. Din pacate atunci n-a facut-o.

    RăspundețiȘtergere
  7. Doros e capabil sa isi faca singur ocazii de gol, nu aszteapta mingi curate, vorba voastra. Plus are atitudine, se automotiveaza prefer un astfel de jucator care mai rateaza din 6 metri, dekit vedete de al de Frunza si compania.

    RăspundețiȘtergere
  8. si inka o intrebare, nu crede nimeni din voi ca ar fi de dorit skimbarea purtatorului de banderola de capitan?

    RăspundețiȘtergere
  9. Putem face un meci mai bun, dar nu am fost suficient de motivati, cred ca asta e cauza principala a greselilor comise. De altfel nici nu mi se pare etic sa-i umilesti pe niste amatori cu 11-o asa cum au facut-o olandezii. Noi am fost mai toleranti :)

    RăspundețiȘtergere
  10. N-a vrut Doros sa le dea mai multe :)))

    RăspundețiȘtergere
  11. Sandu Grecu: "M-a disperat cu pasele lui de 3 metri stanga, 3 metri dreapta. A gresit nepermis in cateva rinduri, cand mingea pur si simplu a sarit de la piciorul lui ca de la perete si i-a pus pe oaspeti pe contraatac."
    "Cu alte cuvinte a jucat numai pe mingi curate, cum spun fotbalistii."
    Dupa parerea mea l-ai descris pe Doros suta la suta...dar in fine fiecare cu parerile lui.
    Cred ca faptul ca ai fost mai mult concentrat pe jocul lui Zmeu si Cheptine te-a facut sa nu observi "linia generala" a jocului in sine.Si bineinteles ca jurnalist ai avut tendinta de a critica.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune