Cum am fost înjosit ieri pentru că am îndrăznit să vorbesc în română

Moldovenii să se ducă la piaţă pentru cumpărături. Să nu îndrăznească să meargă la magazin unde e cald şi bine...
Fac reparaţie în casă. Cei care au trecut prin asta ştiu ce înseamnă. Un prieten m-a sfătuit să merg să văd tapete la magazinul "Lumea Tapetelor", de pe strada Salcâmilor, 28 (Botanica, lângă Centrul Registru, unde se dau permisele de conducere). Aşa am făcut.
Un magazin superb din exterior, iar când intri e şi mai superb. Civilizaţie, ce naiba! Capitalism! Viaţă!
Numai că entuziasmul meu a fost potolit rapid. Am umblat vreo5 minute printre rafturi. Căutam pe cineva care să mă ajute, că sincer, nu mă pricep absolut deloc la tapete. N-a venit nimeni. Atunci m-am apropiat eu de o vitrină (probabil), unde îşi căutau serios de jocul la calculator 3 doamne. Am dat "bună seara" respectuos, însă răspunsul a întârziat să vină. Nici nu m-au băgat în seamă. Am mai spus o dată "bună seara", la care mi s-a răspuns printre dinţi: "zdrastvuite, cito vî hoteli?" (bună, ce-aţi dorit?).
Am continuat intenţionat să vorbesc în română, deşi, de obicei, trec la rusă. Am întrebat-o pe doamnă cum pot să iau o mostră a unei tapete care mi-a plăcut? Doamna, în vârstă de vreo 5 de ani, mai întâi mi s-a răstit în rusă că ei nu dau mostre, apoi m-a întrebat brusc: de ce îmi trebuie? Sunt cumva şef de şantier (prorab)? I-am spus că nu. Sunt un simplu om care face reparaţie în casă. Şi am întrebat-o: dacă eram şef de şantier, primeam mostra? Mi-a răspuns din nou răstit: nu. Atunci de ce mă întrebaţi, doamnă? Mi-a tras o privire de parcă i-am mâncat jumătate de viaţă. Ce a urmat însă a fost culmea.
M-am dus înapoi printre rafturi să văd măcar cum se numeşte tepetul care mi-a plăcut. Imediat a venit o altă doamnă după mine şi mi-a zis că la ei în magazin NU am voie să scriu denumirea mărfii. Cum aşa?, i-am zis. Nu puteţi să-mi interziceţi să scriu ce vreau eu. Atunci doamna a început să mă ameninţe că va chema poliţia şi că la ei în magazin, la cald, să fac cum zice ea sau să mă duc la piaţă să caut tapete! Când am văzut isteria asta am priceput de ce erau agresive: le-am vorbit doar în română. Am zâmbit şi am plecat, dar le-am promis că voi scrie neapărat despre asta. Ceea ce am şi făcut. 
Morala. O las pentru voi s-o faceţi în "comentarii". Păcat doar că încă mai sunt astfel de oameni cu mintea îngustă. Înainte de a pune problema principală - naţionalismul - sau prostia - câţi clienţi pierde patronul magazinului? Sau poate el a dat astfel de indicaţii?

Comentarii

  1. oameni de genu' ''kiokilor'' de la magazinul la care ai fost imi starnesc aceleashi sentimente pe care le am fatza de cacanaru care a intrat pe gazon si a dat in Galamaz...din nationalism o fi?...nu numai,e vorba si de omenie de care multi dintre vorbitorii limbii lui Puskin,din tzarishoara noastra,duc o mare lipsa...

    RăspundețiȘtergere
  2. cred ca problema era de fapt in fata ta de sorec Sandule. Ce zici de aceasta versiune?

    PS: Apropo te faci mare jurnalist independent dar din cite vad des stergi comentariile mai multor cititori ai blogului? Sa inteleg ca daca nu-ti convine parerea o stergi si sa rezolvat? Democratie a naibii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si ce ai obtinut daca ai scris? Ai fi putut si tu sa chemi politia sa te ajute sa iti aperi drepturile. Doamnelor le este in c..ot de articolul tau.

    RăspundețiȘtergere
  4. Oameni de cacat intro tara de cacat

    RăspundețiȘtergere
  5. Sterg comentariile care condin injurii. Dar ce obtineam daca chemam politia? Prin acest articol sper ca oamenii sa devina mai intelepti. In alte domenii la fel, mai ales acolo unde se ignora limba tarii in care traim, indiferent cine si cum o numeste.

    RăspundețiȘtergere
  6. nici nu imi fac de grija...stiu cine sint eu si cine sint porci!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Санду, очень жаль что с тобой так поступили.
    Это типичные советские продавщицы.
    У них такой менталитет, что они тебе делают услугу когда ты у них делаешь покупки.


    Кстати, мой друг переехал жить в Минск. Он говорит, что там в супермаркетах везде так. И он и его жена белоруска говорят что у нас в супермаркетах лучше обслуживание.

    RăspundețiȘtergere
  8. merci de adresa.am si eu nevoie de tapete ,caci sunt in aceeasi situatie.sa vedem cum imi raspunde si mie cucoana!

    RăspundețiȘtergere
  9. cacatul nu are nationalitate, nu are bun simt, nu are limba.
    Cacatul - e cacat...

    RăspundețiȘtergere
  10. @Anonim "nici nu imi fac de grija...stiu cine sint eu si cine sint porci!!!!! "

    Nici tu nu esti mai hitru. Cred ca te-ai impaca de minune cu acele vinzatoare.

    RăspundețiȘtergere
  11. Cât timp îi avem la conducere pe Voronin, Tcaciuc, Mişin, etc., vom îndura asemenea porcării !!!

    Bravo că ai insistat pe română... Respect !!!

    Luaţi exemplu, iubiţi-vă şi respectaţi-vă Limba Română !!!

    RăspundețiȘtergere
  12. @ProAdevar: Лох - это судьба...

    RăspundețiȘtergere
  13. http://afanasiimihai.blogspot.com/2011/11/live-portugalia-moldova-u-21.html

    RăspundețiȘtergere
  14. Sandu, felicitari! Atit pentru atitudinea din magazin cit si pentru articol. Aceste cazuri trebuie mediatizate cit mai mult, astfel poate reusim sa mai indreptam unele lucruri.

    Mihai Afanasii, incearca sa-ti promovezi blogul prin alte metode. Sa plasezi linkuri pe blogul cuiva eu zic ca nu e chiar ok.

    RăspundețiȘtergere
  15. Poti sa te Bucuri dupa statistica asa business repede moare (nu stiu cum sa se comporte cu clientii, sau isi asteapta "prorabul" care nici odata no sa intre in asa centru comercial), noi nu cam pre stim cum sa facem business si intodeauna uitam de regula de aur "CLIENT = BANI, iar businessul se face pentru bani"

    RăspundețiȘtergere
  16. Absolut deacord cu esanus, din pacate observ ca oamenii iti mutumesc pentru adresa in loc sa desluseasca care este sensul acestui post. Suntem in perioada cand asa persoane trebuie puse la punct. Nu cred ca un post pe blog va face mare treaba, insa cel putin este un prim pas. In asa cazuri indata se cheama administratia, in caz ca nu sunt nici ei competenti si adecvati, mergi mai departe la protectia consumatorului (sau cel putin faci fata ca esti predipus, nu cred ca vriun magazin si-ar dori probleme in legatura cu calitatea serviciilor prestate. Trebuie sa intelegem ca santem la inceput de drum atunci cind vine vorba de sfera serviciilor publice.

    RăspundețiȘtergere
  17. de ce cind vrei sa te angajezi la lucru (nu numai vinzator) este obligatoriu sa cunosti rusa,dar nu limba romana?.nu intseleg de ce moldovenii trebuie sa treaca la rusa si nu rusii la limba de stat?

    RăspundețiȘtergere
  18. eu nu mi-l promovam..daca cineva dorea sa priveasca moldova=portugalia..poate intra acolo

    RăspundețiȘtergere
  19. Toată stima Dle Sandu Grecu ca regizor, om de artă.
    Dar de ce aştepţi schimbări în bine în vorbirea limbii române şi de către alolingvi, cînd pentru şeful Dtale de partid ,Filat, (în timp ce Rusia a ocupat o parte din teritoriul RM şi nu doreşte să-şi scoată Armata Rusă de OCUPAŢIE) Putin este "fanul" lui Filat şi Filat se întîlneşte cu Smirnov la meci de fotbal. Balticii erau să facă aşa ceva?
    Alolingvii văd că avem guvernanţi (Filat, Lupu şi Voronin din opoziţie) fără demnitate naţională.
    PLDM a matale e aceiş slugă a Rusiei ca şi PCRM.

    RăspundețiȘtergere
  20. Anonime, asta nu e Sandu Grecu - actorul de la Satiricus. Asta e un alt Grecu, jurnalist sportiv.

    RăspundețiȘtergere
  21. dima sandu la emisiune din adevar a spus numai ca nu are jucatori la zimbru. el nu a vorbit cu d.shishcanov in privinta lui andronic, din motive ca a fost dat afara cind a incercat sa intre pe teritoriu stadionului ;zimbru; si nici de cum nu putea sa vina la meciul cu ;milsami;,din motiv ca nu i se permite sa intre pe teritoriu. va spun asta ca lucrator al ;zimbrului; ear andronic nu a semnat cu zimbru, din motiv ca dima ea promis ;marea si sarea;. si nu a ascultat cind conducerea zimbrului ea spus ca dima sandu e un mincinos.

    RăspundețiȘtergere
  22. Din pacate asa ceva se intimpla nu doar in magazinul cu pricina,dar si in librarii,alte centre comersiale,si transport public.Traiesc o viata in Moldova,si nustiu macar elimentarul limbii romine...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune