Ultima lună a lui Balint la națională. Cine îi ia locul, Testi sau Curtic?

foto: Ivan Goncearuc
Contractul lui Gabi Balint la naționala Moldovei expiră de astăzi într-o lună. Adică pe 31 decembrie. Balint însă va veni pe 5 decembrie la Chișinău pentru a discuta cu Federația o posibilă prelungire a contractului. Până la Revelion el își va ridica salariul, chiar dacă nu face nimic timp de 2 luni. Faza cu salariul rămâne la discreția lui Balint. Dacă pleacă, ar fi onesc totuși să renunțe și la banii pentru ultimele 2 luni de contract, timp în care n-a avut treabă cu naționala. 
Nu vreau să fac acum o analiză a activității lui Balint la națională, deși poate era cazul. Las asta pentru fiecare în parte. Oricum mie mi-ar fi foarte greu pentru că personal l-am simpatizat pe Balint pentru felul în care a știut să colaboreze cu presa. Pentru asta chiar aș vrea să-i mulțumesc și să-i îndemn și pe ceilalți antrenori să ia exemplu de la el. Din păcate, rezultatele, principalul pentru care a fost adus aici, lasă mult de dorit. Iar asta, împreună cu selecția pe alocuri stranie, va face Federația (dar și pe noi toți) să se gândească bine dacă mai merită să-i prelungească mandatul sau nu. 
În condițiile în care Balint va pleca, iar eu țin să cred că anume așa se va întâmpla (luând în calcul ultimele evenimente, dar și rezultatele echipei reprezentative), naționala ar putea fi preluată în proporție de 95% de un specialist autohton. Sigur, mulți și-ar dori ca acesta să fie Mațiura (pentru care pledez și eu) sau Spiridon, antrenori care au gustat și din Champions League, chiar dacă din postură de secunzi. Însă aceștia nu vor veni, cum bine știți. Și cred că nimeni dintre noi n-ar lăsa banii și nivelul echipelor la care se află cei doi în prezent pentru un viitor subru cu o națională mică.
În aceste condiții, potrivit unor surse mai mult decât demne de încredere, Federația studiază astăzi doar câteva nume: Lilian Popescu, Ion Testemițanu, Alexandru Curtianu și Vlad Goian. Cum Popescu a dat de înțeles duminică, la Arena Publika, că va refuza o eventuală ofertă pentru că se consideră prea tânăr pentru a conduce naționala, rămân ceilalți 3. Din cei 3 doar ultimul are câțiva ani de experiență ca principal la câteva echipe medii din Divizia Națională, însă tocmai el este și ultimul favorit la banca naționalei. Și asta pentru că anume foștii colegi de școală, Zimbru, națională și banca naționalei - Testi și Curtic - sunt principalii candidați la postul de selecționer al naționalei Moldovei. 
Voi reveni cu un material de analiză despre cei doi. Până atunci, spune în ”comentarii” cine ar fi selecționerul ideal pentru naționala Moldovei. Înafară de Mourinho, Fergusson și ceilalți extratereștri :).

Comentarii

  1. as dori un selectioner poate kiar din DN ca Goian sau Popescu...ar fi mai bine cred eu)

    RăspundețiȘtergere
  2. Testimiteanu, Balin sunt ca papucii lui lenin.
    Balin numai gura din el, nea facut de rusine, sasi eie harley davidsonul si sa faca la vale.
    Testimiteanu nici a vorbi nu stie.
    Miea mi se asociaza Popescu cu Dan Petrescu, pun suflet in ceea ce fac. candidaturile lui Goian si Curtian tot nu ma tenteaza.
    Balin vinea la Moldova si lua rubla si voua jurnalistelor va punea lapsa pe urechi, si voi naivi fiind e pupati piceorele. Cind vedeam ca spectatorii il aplaudau dupa meciurile perdute cu Doros, Frunza in teren ma lasau socat. De unde sa traim bine cu asa lume "desteapta"

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi se pare ca cei care au comentat aici sunt niste agramati ai fotbalului, sau, poate, cineva are intentia sa-l promoveze pe Lilian Popescu. NIMENI dintre cei despre care s-a scris mai sus NU merita sa fie numit selectioner. De ce? Raspunsul e simplu. Sunt foarte slabi. Balint va ramine in proportie de 99%, ne place noua sa nu.

    RăspundețiȘtergere
  4. suna omul la Costiujeni... Veniti si o luati pe sotie.... da ce sa intimplat? eu vad cai verzi pe pereti da ea nu.
    acest banc e despre tine, vad ca multe ti se pare

    RăspundețiȘtergere
  5. O echipa cu o perspectiva sumbra si un salariu de nimic - din cite inteleg,astea sint conditiile pe care ar trebui sa le accepte viitorul antrenor al natioalei.Cine le va accepta - acela si va fi antrenorul nationalei.Din toate candidaturile despre care vorbeste lumea,cred ca doar p\u d-ul Popescu aceasta functie ar fi un pas innainte in cariera de antrenor.Dar nu exclud ca nu doar p\u d-lui,sa vedem...

    RăspundețiȘtergere
  6. din ultimele info pe care leam aflat este ca lucescu cu spiridon din iarna vor pleca de la shakhtar,lucescu are propuneri din franta si turcia,da spiridon are oferte din ukraina,rusia si selectionata moldovei,70% noul selectioner va fi alexandru spiridon.

    RăspundețiȘtergere
  7. punetil pe adlan siscanov cu igori oprea si vom invinje cu selectionata Moldovei dracia si zimbru sint sigur

    RăspundețiȘtergere
  8. deoarece nici un moldovean nu-i mai bun ca Balint...ar trebui sa ramana anume el...Popescu sau Goian nu sunt pregatit...curtianu nu va lasa u-21, chair daca a preluat-o de curind...sa fiu in locul lui Cebanu nici nu as permite asta...testimiteanu s-a retras acum 2 ani din fotbal si deja selectioner...are experienta la natioanal dar nu cred ca va face fata....spiridon poate veni...am inteles ca sahtiorul din vara se va schimba radical ,matiura nu-i bun deoarece nu are experienta..

    http://afanasiimihai.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  9. "Dacă pleacă, ar fi onesc totuși să renunțe și la banii pentru ultimele 2 luni de contract, timp în care n-a avut treabă cu naționala."...aiureala...de ce sa renunte? nu stiu daca Balint e platit pe luna, dar chiar daca ar fi asa...daca cineva ar primi un salariu lunar ar trebui sa renunte la banii pentru sambata si duminica cand sta acasa?
    cat despre antrenor...poate sa vina si Mircea Lucescu ca tot mai bine nu o sa fie...asta e adevaru'...de ce va ascundeti dupa deget? cati jucatori din echipa nationala joaca meci de meci intr-un campionat puternic? maxim 3...si atunci de unde performanta?...ar fi bine aleaga cel mai ieftin antrenor ca sa nu cheltuie bani aiurea...fotbalul moldovenesc nu are nici un viitor...daca totul e "mort" in tara de unde vreti sa avem fotbal?

    RăspundețiȘtergere
  10. Privesc , citesc si nu imi vine sa cred ce prostii puteti inventa. Cu tot respectul pentru autor si pentru cei care au postat pe blog, dar e un lucru foarte grav cand vrei sa sustii la nationala persoane gen Lilian Popescu , care pe marginea terenului se comporta ca un mascarici, gen "Testi" care principala lui preocupare e sa faca fotografii si sa obtina autografe de la jucatorii adversi. In ritmul acesta il putem propune si pe Gabi Stan ca e liber de contract si "impresariat" de Sandu Grecu. Chiar asa , Sandu, te simti bine moral ca ai adus un antrenor care a terminat o echipa*? Financiar stiu......te.a pacalit

    RăspundețiȘtergere
  11. La noi pretentiile sunt mari dar fotbal nostru este mic.Daca cu Dobric au fost ceva rezultate in urmatorul an am vrut sa fim pe lideri.Atit cit nu este o selectie din echipele mai mici nu vad perspective.Toate echipele sunt pline de fotbalisti mediocri cum sa creasca fotbalul.

    RăspundețiȘtergere
  12. Sandu tu esti impresarul lui Gabi Stan? :))

    RăspundețiȘtergere
  13. Da :)). Si a lui Mourinho tot eu :)).
    Intr-adevar am contribuit la revenirea lui Stan in Moldova, prin faptul ca le-am facut o intalnire cu patronul de la Ursidos, echipa care l-a si contractat, de altfel primavara trecuta.
    Mai departe eu am fost doar spectator, la fel ca si toti suporterii. N-am nicio tangenta cu venirea lui la Milsami sau la plecarea lui de la Orhei. Nu imi datoreaza niciun ban. Va rog sa nu mai scrieti prostii pe aici.

    RăspundețiȘtergere
  14. pai spune tu de ce ai fost certat cu el. spune daca esti corect

    RăspundețiȘtergere
  15. Auzi, tinere, e viata mea privata. Tu deja intreci masura.

    RăspundețiȘtergere
  16. pai nu mai poza in sfant cand stii bine ce prostii faci

    RăspundețiȘtergere
  17. Sandu intra pe blogul tau si ne sanatosi la cap.
    Eu sunt Orheiean suporter inlacarat, cu ce poti fi vinoat de faptul ca Stan e mort, sunt convis ca ai vrut bine si lui si echipelor pe care el lea antrenat

    RăspundețiȘtergere
  18. Ba baiatule, eu nu sunt sfint si nici n-am fost. Dar spre deosebire de altii ca tine nu sunt las. Spun ce am de spus deschis, oricand si oriunde. Iar tu esti un las, care sunt sigur ca ma cunosti personal si imi zimbesti in fata de fiecare data cand ma vezi, ca un las cacacios ce esti. Ti-e frica sa-mi spui in fata ce crezi pentru ca frustratii alde tine numai in anonimat sunt eroi, dar in viata reala n-au nicio valoare, nici de om si nici profesionala.

    RăspundețiȘtergere
  19. Dupa parerea mea ideea ca Balint sa renunte la ultimile doua salarii este nefericita. Nu vad de ce ar fi Balint filantrop. Alta problema e ca FMF putea prevedea sitiatia asta si putea face contractul doar pana la ultimul meci din preliminarii sau pana la sfarsitul lui Noiembrie. Se vorbeste deja de ceva timp despre posibilul succesor al lui Balint. Nu inteleg de ce Spiridon sau Matiura sunt considerati inabordabili pentru ca castiga bine unde sunt. Cineva i-a intrebat daca vor sa vina? De exemplu Spiridon dupa atatia ani la Shahtior cred ca si-a asigurat batranete linistite pentru el si familie. De ce sa excludem din start ipoteza conform careia ar renunta la locul din umbra lui Lucescu si ar prelua aceasta nationala? In grupa in care am picat nimeni nu i-ar cere rezultate imediate. Aceste preliminarii pot fi utile pentru a forma o echipa buna, pentru a maturiza si omogeniza un nucleu de jucatori si pentru a pregati preliminariile europeanului din Franta-2016. Pentru asta insa nu e nevoie doar de patriotizm, daca tot atingem aceasta tema cand discutam despre fotbalistii care vin sau nu la nationala. Pentru asta e nevoie si de singe in pix, cum ar spune unul din amicii acestui blog:)). Spiridon sau Matiura daca ar reusi rezultate cu Moldova sigur ar avea oferte din aceiasi Rusie sau Ucraina si nu ca secunzi dar ca principali. Oare Spiridon n-ar putea face la un Amkar sau Krylia Sovetov ce a facut Petrescu la Kubani?

    RăspundețiȘtergere
  20. Sandule ce nominalizezi aceste familii de mucosi tineri? Vreti voi sau nu vreti sa recunoasteti, dar in Moldova la ora actuala mai bun antrenor ca Ilie Carp nu exista si va spun de ce: unicul si primul antrenor care pe unde a antrenat a avut rezultate si cel mai important ca a lucrat ca antrenor principal dar nu ca secund(translator) ca altii.Cine-l cunoaste pe acest om, sa stiti ca este un mare patriot poate unicul antrenor care vorbeste limba de stat in teren si le insufla jucatorilor o daruire totala in teren, ceia ce are nevoie selectionata Moldovei la ora actuala. Eu socot ca Ilie Carp nu are astazi alternativa pentru a ocupa acest post de selectioner a Moldovei.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune