Carțile lui Ioan Chirilă. Cum obții una gratis de sărbători

Dacă vrei o carte de Ioan Chirilă trebuie doar să participi la un concurs care va fi lansat curând pe siteul publika.md sau aici, pe blog. De fapt, pe blog nici nu știu ce concurs să lansez. Cred că tot cu întrebări. Iar prima ar fi CINE ESTE IOAN CHIRILĂ?

Primii 3 care vor răspunde corect, dar cel mai important - cu detalii - vor primi câte o carte scrisă de patriarhul presei sportive românești. 

Concursul se va desfășura până la epuizarea cărților, pe care ni le-a oferit cu amabilitate soția celebrului scriitor, doamna Iarina Demian, fapt pentru care îi mulțumesc încă o dată.

Avem 5 titluri de cărți (aproxumativ câte 20 de exemplare fiecare), scrise de Ioan Chirilă:
1. Nadia (despre celebra gimnastă Nadia Comăneci)
2. Mexico 70 (despre Campionatul Mondial de fotbal din 1970)
3. Ar fi fost prea frumos (despre cei mai buni tenismani români din istorie - Ilie Năstase și Ion Țiriac)
4. Argentina (despre Campionatul Mondial de fotbal din 1978)
5. Zile si nopți pe stadion (amintiri de-ale celebrului autor, Ioan Chirilă)

Dacă citești 2 pagini dintr-o carte de Ioan Chirilă este imposibil să nu te indrăgostești de opera lui. Recomand la toată lumea!


Comentarii

  1. Ian Chirila este dupa cum ai spus si tu Sandu "patriarhul presei sportive românești..." :D:D:D

    E un fost jurnalist sportiv Român nascut in Basarabia.Deasemenea este autorul la ultiple carti sportive din Romania ca :
    "Zile și nopți pe stadion", "Frumoasele noastre duminici" sau "Un veac de fotbal românesc" aceasta fiind si ultima carte publicata de dumnealui...A decedat in anul 1999 in Bucuresti.

    Apropo are si cîteva carti sportive traduse din rusa in româna.

    RăspundețiȘtergere
  2. A fost un jurnalist sportiv si scriitor de carti pe teme sportive.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ioan Chirilă este autorul a 27 de volume de publicistică închinate unor sportivi sau evenimente sportive, scrise într-un stil original, colorat („Șepcile roșii“, „World Cup ’66“, „Argentina“ etc. Mihai Roadedeal

    RăspundețiȘtergere
  4. Super! imi plac concursurile. Bravo Sandu.

    Despre Ioan Chirila
    Pe linga faptul ca este cel mai mare jurnalist sportiv din istoria genului in Romania (a debutat cu Decatlonul de aur, in 1963)este si cel care a schimbat modalitatea de gindire si perceptie a multor generatii de jurnalisti care au crescut pe operele sale. De altfel anume stilul inconfundabil al eternului nea Vanea a stat la baza celei mai bune carti despre fotbal scrisa de un autor autohton.

    Nu voi posta detalii despre cariera sa / leputeti gasi usor pe net, insa vreau sa/mi scot palaria in fata acestui OM, care va dainui in inimile adevaratilor microbisti sau pur si simplu amatorilor de scieri alese prin charisma si maiestria cuvintului sau dulce care a facut dintr/un gen jurnalistic strict un cintec pentru generatiile urmatoare.

    RăspundețiȘtergere
  5. O legenda...
    Nu prea sunt multe de spus. Orice microbist stie cine a fost si ce a facut. Si oricine si-ar dori o carte scrisa de Chirila, mai ales ca in Moldova nu se gasesc asa usor. Eu am gasit doar Espagna 82 intr-o biblioteca din Chisinau. Un prieten mi-a zis ca a vazut undeva cartea ”Nadia”.
    Eu vreau sa spun ca e un lucru exceptional ce faci tu Sandu. Cred ca azi deja am ratat premiul, dar astept cu nerabdare urmatorul concurs.

    Nicu Tires

    RăspundețiȘtergere
  6. Ioan Chirilă s-a născut la data de 25 octombrie 1925 în orașul Ismail din sudul Basarabiei - o localitate care aparține în prezent Ucrainei. Tatăl său, Ștefan G. Chirilov, care se născuse în anul 1890 în comuna Cairaclia (județul Ismail), era agricultor și industriaș de etnie lipoveană, primar al comunei Cairaclia, președinte al Băncii Populare din aceeași comună, decorat cu Meritul Comercial Clasa I, Ordinele Coroana României și Steaua României în Gradul de Cavaler. Mama sa, Caliopi Alaman, era de origine greacă, familia ei fiind venită în România din Insula Andros.

    În anul 1940, la vârsta de 15 ani, Ioan Chirilă a trecut Dunărea, împreună cu familia sa, și s-a stabilit în orașul Galați, iar apoi la Brăila, unde a absolvit liceul. Ulterior, s-a mutat la București, unde s-a înscris la Facultatea de Drept, pe care a absolvit-o în anul 1949. În această perioadă a practicat mai multe sporturi: fotbalul (ca junior la echipa de categorie inferioară Cetatea Ismail, apoi, în timpul războiului, la divizionara B Dacia "Vasile Alecsandri" Galați. Cariera de fotbalist i-a fost întreruptă de o accidentare gravă; dar, în timpul studillor universitare a jucat volei, tenis și a practicat atletismul (aruncarea greutății).

    Din anul 1951 a lucrat ca redactor sportiv la Editura Uniunii de Cultură Fizică și Sport, pentru ca din anul 1959 să activeze ca jurnalist la cotidianul „Sportul popular“ - transformat după Revoluție în „Gazeta sporturilor“. La acest cotidian sportiv, Ioan Chirilă a îndeplinit pe rând funcțiile de redactor (1959-1961), șef de rubrică (1961-1971), publicist comentator (1971-1978), șef de secție (1978-1993), director general (1993-1999). Din anul 1997 a lucrat ca senior editor la cotidianul „Pro Sport“. A participat la nouă turnee finale ale Campionatului Mondial de Fotbal și la două ediții ale Jocurilor Olimpice de vară. În anii '70, a deținut la Radiodifuziunea Română o rubrică permanentă în calitate de comentator.

    RăspundețiȘtergere
  7. un mare iubitor de fotbal...
    fan inrait a sportului rege , in special iubeste campionatele mondiale si europene
    stiu sandu ca iti place aceata persoana, dupa cum ai mentionat si in cartea ta - "povestea unui vis de vara"
    o persoana ca Ion Chirila atit de iubitor de fotbal , se naste un om dintr-un milion.

    RăspundețiȘtergere
  8. iti propun sa faci o emisiune dedicata lui, in care vei acorda premiile, in timpul emisiunii sa sune oamenii care vor cite o carte si a raspunda la o intrebare pe care o vei acorda,in emisiune poti invita oameni care l-au cunoscut sau care il idolizeaza

    BE

    RăspundețiȘtergere
  9. Cunoscut sub porecla de "Nea Vanea", Ioan Chirilă este autorul a 27 de volume de publicistică închinate unor sportivi sau evenimente sportive, scrise într-un stil original, colorat („Șepcile roșii“, „World Cup ’66“, „Argentina“ etc.). De multe ori, reflectarea evenimentului sportiv era un pretext pentru reportaje literare sui-generis, evocând, emoționant, locurile, oamenii obișnuiți și artele. Cărțile sale au fost editate în tiraje foarte mari, cartea „Nadia“ de exemplu vânzându-se în 300.000 de exemplare.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune