Federaţia de fotbal a început decapitarea blatiştilor

Iată ce cred eu despre primul caz moldovenesc de sancţionare a persoanelor care ar fi participat la blaturi. Pe scurt despre Valeriu Reniţă şi ceilalţi, decizia federaţiei, şi alte fenomene anapoda din Ţara lui Dogaru.  

- Federaţia a făcut un pas URIAŞ în lupta cu corupţia din fotbalul moldovenesc, în războiul cu blaturile şi cei care transformă fotbalul în circ, în business necurat.
- Federaţia i-a sancţionat prea dur financiar pe Valeriu Reniţă (15 mii dolari) şi Sergiu Caraman (8 mii dolari), dar a fost prea indulgentă din punct de vedere sportiv cu echipa Sfântul Gheorghe Suruceni, care, după mine, trebuia trimisă în Divizia B. 
- La fel, din momentul în care s-a demonstrat că echipa SG Suruceni a trucat meciuri, se impunea automat şi sancţionarea echipelor cu care Suruceni ar fi făcut aceste blaturi, mai ales că în declaraţia jucătorilor care au scris reclamaţia la FMF se dau nume concrete de persoane care la momentul respectiv erau angajaţi oficial la echipele cu care SG Suruceni ar fi făcut blat. 
- Suruceni şi cu toţi cei de acolo sunt doar o parte minusculă din mafia pariurilor, care începe să prindă rădăcini în Moldova. Din păcate cei mai importanţi organizatori vor rămâne nepedepsiţi. Iar după cum bine ştiţi, cei mai importanţi sunt la cele mai mari cluburi, la fel ca în toată lumea. 
- Principalii vinovaţi în situaţia creată sunt conducătorii de cluburi, patronii, care sunt înebuniţi după bani şi transformă fotbalul într-un circ. 
- Federaţia nu are pârghii legale de a lupta împotriva pariurilor din fotbal fără ajutorul organelor de drept din stat. Aici ar trebui să se implice poliţia, procuratura. Vă daţi seama, la noi aşa ceva...
 - Reniţă nu avea nicio şansă să câştige alegerile FMF, chiar dacă şi-a înaintat candidatura la preşedinţia federaţiei. Acesta nu poate fi un motiv din care a fost exclus din Comitetul Executiv şi din fotbal pentru următorii 5 ani. (Îmi pare rău de Caramas, care a greşit din sărăcie)
- Valeriu Reniţă a primit bani mari de la Federaţia de fotbal pentru şcoala de copii, una modestă de altfel. Sute de mii de lei au ajuns în conturile patronului de la Suruceni, el fiind la un moment dat unul dintre favoriţii federaţiei la acest capitol. Cred că a fost un business bun pentru Reniţă, care, însă, în momentul în care a găsit o modalitate mai bună de a câştiga bani mai mari, a schimbat plastinka. De asta el nu va fi niciodată credibil pentru mine.
- Cât timp vom avea baze sportive cu cluburi şi nu invers, atâta timp vor exista meciuri dubioase şi fotbal necurat. Nu vor fi niciodată meciuri bune atunci când se joacă în familie, la bază. Fie că e vorba despre Zimbru şi Dacia sau despre Sheriff şi FC Tiraspol. 
- Sper ca Federaţia să nu se oprească aici şi să continuie sacţionarea şi chiar excluderea din fotbal a acelor persoane sau cluburi care se ocupă cu jocuri murdare.

Comentarii

  1. Sandu ai dreptate 100% in privinta lui Renita. Pe acest om lumea l-a uitat cite prostii facea atunci cind era mina dreapta a lui Voronin, probabil ca toti au uitat ca si tovarasul Renita a pus si el mina cu veneticul Cimil si Tarlev si au demolat stadionul Republican ne-avind nici-o alternativa in loc. Sandu intreaba-l pe Renita de ce nu a fost atit de insistent in partidul lor comunist si sa apara la televiziunea NIT atunci cind s-a luat hotarirea de a demola stadionul, eu sunt sigur ca pe el daca il interesa fotbalul si sportul in general, el lua o pozitie oarecare. Dar mai apoi s-a demonstrat ce interese meschine are acest individ si ce scopuri urmareste. El este gata sa se uneasca cu toti banditii pentru asi realiza propriul scop. Sandu Bravo tie, baietilor care au inteles ce individ periculos ii conducea si un Bravo lui Dumitru Sandu pentru sinceritatea care a avut in cazul dat! Succes!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am urmarit emisiunea si as vrea sa-mi expun parerea, desi ma aflu departe de tara. In primul rind cred ca trebuie sa fim toleranti fata de toate persoanele implicate si sa analizam faptele cu calm.
    Cuvintul "blat" este utilizat in text cu un sens pe care cred ca il intelegem diferit. Daca el provine de la numele capului FIFA e una, daca semnifica altceva e alta. Un exemplu, valabil pentru toate campionatele, antrenorul de la Wigan a utilizat mai toate rezervele intr-un meci cu MU, care a cistigat categoric, fara emotii. Scandal mare a fost in GB, dar antrenorul a argumentat ca nu avea nici o sansa sa obtina puncte in acest meci, menajind jucatorii pentru partidele cu adversari mai slabi, cu care se lupta pentru evitarea retrogradarii.Meciul nu a fost declarat blat, MU a luat campionatul Wigan s-a salvat de la retrogradare. Zeci de meciuri in campionatul englez sunt asemanatoare acestuia, mai ales pe final de campionat. Caz similar cu situatia lui SG, doar ca conducerea clubului n-a recunoscut aceasta. Conluzia: SG n-a jucat la nivel cuvenit unei competitii cinstite "fair play". Dar ramine intrebarea ce forma de raspundere poate fi aplicata clubului SG si conducatorilor acestuia - administrativa, penala, civila,financiara ori morala? Cunoscind legislatia RM si altor state, SG nu poate raspunde penal sau administrativ, pentru ca nu a fost demonstrat faptul obtinerii de profit. Vina apartine nu in ultimul rind FMF care nu a sesizat organele abilitate sa investigheze aceste cazuri pentru a atrage la astfel de raspundere. Pe linga faptul ca orice persoane careia ii devin cunoscute actiuni ilicite ce pot constitui elementele unei infractiuni este obligata sa le sesizeze, FMF si reprezentantii sai nu pot cataloga ca infractor o persoana ce nu a fost atrasa la raspundere printr-o hotarire judecatoreasca definitiva. Raspunderea civila si financiara aplicate de FMF din cite am inteles este contestata si din ce am vazut in emisiune cred ca va fi anulata. Ramine raspunderea morala, care pentru mine este evidenta. Dar oare este suficient asta pentru a face ordine in fotbalul moldovenesc? Cred eu si alte 99,99% de amatori - NU. Anume aici urmeaza analizat fenomenul fotbal in RM si daca normele existente corespund asteptarilor noastre - amatorilor jocului frumos. Ce-i de facut? Personal vad o singura solutie - crearea LIgii profesioniste. Cunosc despre nuantele care exista si care se creaza artificial, dar dupa mine e singura solutie cu care trebuie sa se inceapa. Ori raminem sa credem ca meciurile dubioase prestate de echipele din stinga Nistrului vor fi investigate de organele de drept, in mod echitabil pe ambele maluri ale Nistrului? Nu va exista o competitie cinstita pna cind toti actorii nu vor iesi pe scena, vor organiza si mentine o intecere fair play.
    Nu se vor produce schimbari in RM, in nici un domeniu, pina cind nu se va schima ideologia instalata ultimii 20 ani de a smulge cit mai mult, de unde se poate si de unde nu. Cind moldovenii vor intelege ca sint urmasii unor gospodari, se vor ridica din genunchi, vor inalta gardul, vor face curat in ograda, va fi curat in casa.
    Am o parere subiectiva despre "gospodarii" actuali si intentiile lor, dar deoarece mi-am propus sa fiu tolerant, sper ca totusi ratiunea si anumite circumstante vor grabi procesele intr-o buna zi.
    Nu vreau sa lungesc vorba, scriu in timp ce urmaresc meciul Liverpool-Cardiff, sperind ca un popor demn este capabil de minuni.
    Desi nu mi-am expus parerea pe aici de la faza cu "legea cazinourilor", urmaresc permanent stirile pe blog, respect ce faci Sandule si sper sa urmarim o finala a Ligii Campionilor la Chisinau, pe un stadion ultramodern, cu participarea celei mai puternice echipe moldovenesti, venita dintr-o competitie cinstita:)
    Ruslan

    RăspundețiȘtergere
  3. "Federaţia a făcut un pas URIAŞ" aici ai exagerat, federatia n-a facut defapt nimic pentru a oprii coruptia, chiar mai mult de multi ani de zile impreuna cu Sheriff participa la astfel de jocuri murdare...daca nu apareau acele dovezi de balt(baieti ceea care au venit singuri la federatie...) federatia nu ar fi miscat macar un deget ca sa caute aceste dovezi.Si daca vrei cu adevarat sa faci regula nu pui doar niste amenzi, asa doar de vazul lumii, dar se scoat astfel de echipe din campionat... Dar acum vau uite ce federatie avem a inceput sa lupte cu coruptia, e de ras sincer.

    RăspundețiȘtergere
  4. ...intru totul de acord cu ultimul comentariu...problema a fost tratata superficial de federatzie numai asha ca sa mai astupe nishte guri...prostii...15 mii de dolari...pai asta e amenda!?!? ei ishi scoteau banii ashtia in cel mult 2 etape bine ''regizate''...ce e mai grav e ca au fost pomenite in treaba asta nishte nume mici...shi peshtalaii mari ishi vor continua bine merci treaba lor in profitabilul fotbal moldovenesc...toata lumea stie dar nu pare sa deranjeze pe nimeni...intr-o stat de drept sanatos la cap ar plange pushcariile dupa ashtia,da' na' ,ca la noi la nimeni..

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune