marți, 5 iunie 2012

Arbitru curat, arbitru murdar

Sidenco n-a greșit intenționat! Trebuie să fii idiot ca să-ți îngropi cariera atunci când arbitrezi meciul vieții. Sidenco este prea inteligent pentru a face așa ceva. Și totuși Milsami n-a meritat trofeul.

Gorbatov și Sidenco
Arbitrii de fotbal peste tot în lume sunt tentați de ofertele ademenitoare care vin din partea cluburilor. Moldova nu este o excepție. Cum poți să refuzi 3-5 mii de dolari, când ai salariu de 10 ori mai mic? Și acești bani nu se oferă pentru avantaj, dar pentru a arbitra corect!!!

Știind despre acest lucru, conducătorii de cluburi de la noi și nu doar ei devin imediat suspicioși la orice greșeală de arbitraj. La arbitrii moldoveni NU există factor uman. Greșeala le este interzisă. La fel ca și în societate. Într-o țară în care toți fură e greu să înțelegi greșeala. E greu să o deosebești de hoție. 

La rece, după o săptămână de la finala Cupei Moldovei Orange, putem analiza în liniște prestația arbitrilor finalei, care au anulat un gol perfect regulamentar echipei Rapid Ghidighici, care, în consecință, a pierdut trofeul. Ce a fost în mintea arbitrilor la acea fază? Frica de a greși sau banii?

Centralul Sidenco a arătat spre centru. Tușierul Gorbatov s-a deplasat 10 metri spre centru. Sidenco s-a oprit. Gorbatov s-a oprit și el. Sidenco s-a uitat spre Gorbatov. Tușierul a făcut acel gest cu mâna care înseamnă că balonul NU a fost atins de niciun jucător. Sidenco a anulat golul. Acestea sunt imaginile video prezentate de Publica de zeci de ori în ultima săptămână. Cine a greșit? Sidenco sau Gorbatov? Intenționat sau nu?

Dacă ne uităm atent pe una dintre reluări (camera din spatele porții lui Livșiț) se vede că balonul intră în poartă. Dar NU se vede dacă acesta este atins de pe cineva. Dacă ne uităm atent, Sidenco se află pe aceeași poziție (același unghi de vedere) cu camera din spatele porții lui Livșiț. Iar asta înseamnă că Sidenco NU a văzut dacă mingea a fost atinsă de cineva! Arbitrul NU minte atunci când spune că n-a văzut atingerea. El chiar nu a văzut. Iar gestul ”spre centru” a fost unul automat. 

Singura cameră care a prins momentul atingerii balonului de către Bugneac a fost cea amplasată paralel cu linia careului mic. Pe aceeași linie pe care stătea și asistentul Gorbatov. Chiar dacă distanța era destul de mare, circa 35 de metri, Gorbatov era singurul arbitru care putea să vadă faza corect. Și el a văzut. A fugit 10 metri spre centru, apoi s-a oprit brusc. De ce s-a oprit Gorbatov? De ce nu a fugit la centru așa cum prevede regulanmentul? De ce i-a arătat acel gest cu mâna lui Sidenco, care înseamnă că n-a fost atingere? 

Am spus-o și acum o săptămână, mă repet și acum. Pentru mine principalul suspect și vinovat este asistentul Vitalie Gorbatov. În proporție de 80% acesta se face vinovat de anularea golului. Sidenco este doar victima unui plasament nereușit și a faptului că a fost dus în eroare de colegul său. Are 20% din vină din cauză că nu a riscat și nu s-a dus hotărât spre centru. Dar cine avea să riște în locul său, la un asemenea meci?

Și la final: am văzut arbitraje de tot felul. Cunosc multe din interiorul arbitrajului moldovenesc. Vreau să spun următoarele: un arbitru bun, dacă vrea să te facă varză te face murături din 3 mișcări. Dacă Sidenco vroia ca Milsami să ia Cupa, Milsami avea să câștige lejer, nu la penaltyuri. Arbitrii știu cum se face asta. Arbitrii buni. Și NU anula un gol perfect valabil. Credeți-mă că Sidenco se descurca și Milsami avea să egaleze până la final. Sidenco chiar n-a văzut atingerea, pentru că era imposibil din acel unghi. Iar Gorbatov l-a dus în eroare. 

P.S. Milsami Orhei NU a meritat să câștige Cupa. Este o echipă obosită de intrigile din interior. O echipă expirată dacă vreți. La Orhei fotbalul se mimează după plecarea lui Ștefan Stoica. Asta e părerea mea. Rapid a fost echipa care a dominat finala și trebuia să ia trofeul. Chiar dacă și la Rapid sunt multe semne de întrebare, mai ales în campionat. 
  

3 comentarii:

  1. Foarte bun material, sper ca cei de la Federatie sa ia atitudine si sa faca ceva pentru a repara greseala data, mai datii o sansa, nu puneti cruce pe soarta acestui om, mai ales cum se traieste in tara asta,
    BE

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu cunosc reulamentele FMF, dar sunt convins ca pedeapsa aplicata arbitrului este exagerata. Nu a gresit intentionat, cela mult din imprudenta. Daca e asa, sanctiunea trebuia sa fie mult mai blinda. Prin analogie cu domeniul penalului, daca in actiunile sale exista intentie, trebuia sa raspunda pentru coruptie, deoarece nu a fost demonstrata intentia poate raspunde cel mult pentru neglijenta in exercitarea atributiilor. Dupa parerea mea nici neglijenta nu a existat, pntru ca la faza golului era plasat in apropiere si deoarece nu a vazut atingerea, dupa consultarea cu asistentul era obligat de norme sa anuleze golul. Insa cineva din FMF vrea sa-si ridice statisticile in lupta cu fantomele, la fel cum o fac politistii, procurorii, judecatorii, punind la zdup gainarii. Vezi doamne a fost Filat la meci, cineva trebuie aspru pedepsit. De asta imi pare rau de soarta distrusa a arbitrului, de viitorul tarii ...
    Sper doar ca arbitrul are posibilitatea si se va adresa in instantele internationale, unde cu siguranta va fi inlocuita sanctiunea injusta. Noapte buna, Tara mea Moldova-mama...

    RăspundețiȘtergere
  3. nicolcea misha8 iunie 2012, 12:09

    ce a facut Milsami lui Stefan Stoica ieste o mare rusine pentru club . au fost patani care au urmarit sa il schimbe pe Stoica , asta ii sigur

    RăspundețiȘtergere